NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Simlead: Η κυπριακή startup που καινοτομεί στο πεδίο της μηχανικής!

Simlead: Η κυπριακή startup που καινοτομεί στο πεδίο της μηχανικής!

Ο Δημήτρης Φωτίου και ο Στέλιος Αβραάμ, ιδρυτές της κυπριακής Simlead, μιλάνε σήμερα στο epixeiro.gr για το πώς η συγκεκριμένη συμβουλευτική εταιρεία, που παρέχει προηγμένες υπηρεσίες μηχανικής, προωθεί την «καινοτομία και τη δημιουργία θετικού αντίκτυπου σε τελικούς χρήστες».

Μιλήστε μας για την εταιρεία σας, την ομάδα από την οποία αποτελείται και τις υπηρεσίες που παρέχει.

Δημήτρης Φωτίου: Η Simlead είναι μια συμβουλευτική εταιρεία που παρέχει προηγμένες υπηρεσίες μηχανικής, υπό τις έννοιες της σχεδιαστικής σκέψης (design thinking), του σχεδιασμού με γνώμονα την προσομοίωση (simulation-driven design), της διαχείρισης του κύκλου ζωής προϊόντων (product lifecycle management) και της λιτής παραγωγής (lean manufacturing).

Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2018 από τους Στέλιο Αβραάμ και Δημήτρη Φωτίου, μηχανολόγους με μεγάλη εμπειρία σε βιομηχανικά έργα, στην ανάπτυξη προϊόντων και στο πεδίο της εφαρμοσμένης έρευνας. Η Simlead προσφέρει υπηρεσίες μηχανολογικού σχεδιασμού, μηχανικών προσομοιώσεων, πρωτοτυποποίησης, εφαρμοσμένης έρευνας και συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα της βιομηχανίας.

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία της και ποιο κενό έρχεται να καλύψει; Ποια είναι η φιλοσοφία σας, εκείνο που σας κάνει να ξεχωρίζετε;

Στέλιος Αβραάμ: Το έναυσμα για την δημιουργία της εταιρείας μας προέκυψε από το κενό που υφίσταται στην αγορά, όσον αφορά στις σύγχρονες υπηρεσίες/τεχνολογίες μηχανικής, όπως επίσης και στο χάσμα μεταξύ της αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων σε βιομηχανικές/τεχνολογικές εφαρμογές.

Η φιλοσοφία της Simlead που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής κουλτούρας σε θέματα μηχανικής και σύγχρονων τεχνολογιών παραγωγής, για την προώθηση της καινοτομίας και τη δημιουργία θετικού αντίκτυπου σε τελικούς χρήστες.

Ένα γνωμικό το οποίο ταυτίζεται πλήρως με την φιλοσοφία μας είναι: WORK HARD. THINK BIG. LISTEN WELL.

Έχοντας ως στόχο σας και τη δημιουργία θετικού αντίκτυπου σε τελικούς χρήστες, πως θα λέγατε πως επιτυγχάνεται αυτό; Ποιοι παράγοντες παίζουν κυρίαρχο ρόλο;

Δημήτρης Φωτίου: Η δημιουργία θετικού αντίκτυπου επιτυγχάνεται μέσω της ενσυναίσθησης με τον χρήστη, όπου εντοπίζονται και αναλύονται οι κύριες ανάγκες του για να εφαρμοστεί η κατάλληλη στρατηγική επίλυσής τους. Η τεχνογνωσία μας σε θέματα ανάπτυξης και διαχείρισης νέων προϊόντων, σε συνδυασμό με τις ψηφιακές υπηρεσίες σε θέματα μηχανικής που παρέχουμε, είναι οι κύριοι παράγοντες που προσδίδουν αξία στο προϊόν, μειώνουν το κόστος και τον χρόνο ανάπτυξης μίας τεχνολογίας και αποφέρουν καινοτόμες λύσεις στον τελικό χρήστη.

simlead_interview2.jpg?mtime=20190419220003#asset:122429

Δώστε μας μερικά παραδείγματα από τη δουλειά σας. Υπάρχουν projects σας που ξεχωρίζετε;

Στέλιος Αβραάμ: Λόγω του ότι προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε θέματα μηχανικής, πιστεύουμε πως είναι καλύτερο να αναφερθούμε στους τομείς στους οποίους εξειδικευόμαστε, όπως: ανάπτυξη μεταλλικών κατασκευών/μηχανημάτων, ανάπτυξη προϊόντων από πλαστικό, κατασκευαστική, ρομποτική, πρωτοτυποποίηση κ.α.

Προσωπικά, ξεχωρίζουμε projects που απαιτούν υψηλό βαθμό τεχνογνωσίας και καινοτομίας, λόγω του ότι αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς.

Είστε μια εταιρεία με έδρα την Κύπρο. Μιλήστε μας για το επιχειρηματικό περιβάλλον και το τοπικό οικοσύστημα των startup. Ποιες οι ευκαιρίες που προσφέρονται;

Δημήτρης Φωτίου: Η ανοδική πορεία που παρουσιάζει η επιχειρηματικότητα στην Κύπρο βοηθά στην συνεχή ανάπτυξη των υφιστάμενων εταιρειών αλλά και του οικοσυστήματος των νεοσύστατων νεοφυών εταιρειών.

Μέσα από ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο περιβάλλον, οι επενδύσεις σε καινοτόμες ιδέες, η αναζήτηση υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, οι τάσεις προς την έρευνα και ανταλλαγή γνώσεων είναι κάποιες από τις ευκαιρίες που προσφέρονται.

Φιλοξενείστε στο ARIS, ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης καινοτόμων startups στη Λεμεσό. Ποιοι οι στόχοι σας από τη συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και ποια τα οφέλη που έχουν υπάρξει, μέχρι σήμερα;

Στέλιος Αβραάμ: Από την φιλοξενία μας στο ARIS αποκομίζουμε πολλαπλά και πολύπλευρα οφέλη μέσω του πολυδιάστατου προγράμματος εξέλιξης εταιρειών που προσφέρει. Ο πρωταρχικός σκοπός της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα ήταν η διεύρυνση του δικτύου συνεργατών/πελατών μας, «εκμεταλλευόμενοι» το κύρος και το τεράστιο δίκτυο συνεργατών του ARIS το οποίο αποτελεί εχέγγυο για την μετέπειτα εξέλιξη της Simlead.

Επιπλέον, η συνεργασία μας με το ARIS είναι καταλυτική ως προς το μοντέλο της εταιρείας, αφού αναπτύσσεται μία συνεργασία υποστήριξης και καθοδήγησης σε θέματα ανάπτυξης και διαφήμισης.

Ποιες θα ξεχωρίζατε ως τις βασικές τεχνολογικές καινοτομίες στον χώρο σας, ποιες θα είναι οι επόμενες εξελίξεις και πώς προσαρμόζεστε σε αυτές;

Δημήτρης Φωτίου: Οι βασικές τεχνολογικές καινοτομίες στο πεδίο της μηχανικής εκρέουν μέσω της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, όπου χαρακτηρίζονται από συνδυασμό και συγχώνευση τεχνολογιών, όπως τη ρομποτική, τη τρισδιάστατη εκτύπωση, το «ίντερνετ των πραγμάτων», τις προηγμένες βιοεπιστήμες, κ.α.

Η ροή και η εξέλιξη αυτών των τεχνολογιών αποτέλεσαν την απαρχή της Simlead. Ως νεοσύστατη εταιρεία, παρατηρήσαμε την ανάγκη που υπάρχει από την βιομηχανία/αγορά για την προσαρμογή και αποδοτική εφαρμογή τους και επενδύσαμε την τεχνογνωσία και τις δεξιότητες μας ως προς τις ψηφιακές υπηρεσίες σε θέματα μηχανικής.

Ως startup, ποιες ήταν οι βασικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε και πώς τις ξεπεράσατε; Υπάρχει κάποια συμβουλή που θα θέλατε να δώσετε σε όσους κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα, έχοντας την αρχική ιδέα;

Στέλιος Αβραάμ: Ως startup, οι βασικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ήταν η ανάπτυξη και η θεμελίωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ συνεργατών και πελατών. Για την αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών χρειάστηκε σωστή στρατηγική οργάνωση, αποτελεσματική διαχείριση χρόνου και προπάντων πίστη στις υπηρεσίες και στις δυνατότητες της ομάδας μας.

Η συμβουλή που δίνουμε σε όσους κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα είναι να γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το αντικείμενο τους και να προσπαθούν συνεχώς για την επίτευξη των στόχων τους.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την Simlead και ποια οι στόχοι σας για τα αμέσως επόμενα χρόνια;

Δημήτρης Φωτίου: Ένας από τους βασικότερους στόχους που εμπίπτει στο όραμα της εταιρείας μας για το προσεχές μέλλον είναι να εδραιωθούμε ως ηγέτιδα εταιρεία στον τομέα της ανάπτυξης προϊόντων και των συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα μηχανικής.

Τα επόμενα μας βήματα, για την διαδικασία επίτευξης του οράματος μας είναι:

  • Η αναγνωρισιμότητα του brand
  • Η επέκταση του δικτύου συνεργατών/πελατών στο εξωτερικό
  • Η καθιέρωση της εταιρείας ως one-stop-shop
  • Η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων από την εταιρείας μας
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr