NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

ΑΖΚ: Στο Ισραήλ ελληνική αντιπροσωπεία - «Στα σκαριά» τεχνολογικό πάρκο καινοτομίας

ΑΖΚ: Στο Ισραήλ ελληνική αντιπροσωπεία - «Στα σκαριά» τεχνολογικό πάρκο καινοτομίας

Ολοκληρώθηκε η πραγματοποίηση της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον συντονισμό της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας στο Ισραήλ στις 5 Μαΐου 2019, με σκοπό την παρουσίαση του οικοσυστήματος καινοτομίας, έρευνας και επιχειρηματικότητας της Θεσσαλονίκης και την προσέλκυση επενδύσεων ισραηλινού ενδιαφέροντος, σε συνέχεια της προ ολίγων μηνών επίσκεψης του Διευθύνοντος Συμβούλου της Αρχής Καινοτομίας του Ισραήλ κ. Aharon Aharon στη Θεσσαλονίκη.

Από ελληνικής πλευράς στην αποστολή συμμετείχαν εκτός από τον Πρόεδρο της ΑΖΚ Δρ. Κυριάκο Λουφάκη, ο Δρ. Δημήτρης Τζοβάρας και ο Δρ. Νότης Αργυρίου από το ΕΚΕΤΑ, ο Καθ. Νίκος Μιχαηλίδης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η Δρ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου από το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης, ο κ. Σωτήρης Σιάγας από την θερμοκοιτίδα i4G, η Δρ. Φώφη – Μιμή Σαλτιέλ από το COHO, καθώς και τέσσερις εκπρόσωποι επιχειρήσεων, ο κ. Νίκος Ευθυμιάδης από τον Όμιλο Redestos, ο κ. Νίκος Σαλπιγγίδης από τον όμιλο ALUMIL, ο κ. Διονύσης Μάλλιαρης από τη Sunlight και ο κ. Κώστας Λιαρετίδης από την Kleemann.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Προηγμένα Υλικά και οι διαδικασίες βιομηχανικής παραγωγής, η Αγροβιοτεχνολογία και οι Μεταφορές αποτελούν τους τομείς αιχμής που ενδιαφέρουν τις ισραηλινές εταιρείες, οι οποίες εξετάζουν την αξιοποίηση του καινοτομικού συστήματος της Θεσσαλονίκης για να προωθήσουν τις εφαρμογές τους.

Όπως τόνισε προς τον Πρόεδρο της ΑΖΚ Δρ. Κυριάκο Λουφάκη, ο κ. Aharon Aharon, οι ισραηλινές επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας πραγματοποιούν μέρος της εξέλιξης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους σε 25 χώρες.

Ο κ. Aharon εντυπωσιασμένος από τη σημαντικότητα και μοναδικότητα της Θεσσαλονίκης ως ένα εν εξελίξει τεχνολογικό κέντρο, με το 10% του πληθυσμού της να αριθμεί σε φοιτητές, σημείωσε ότι αποτελεί ιδανικό προορισμό για να δημιουργηθούν υποκαταστήματα που θα ασχολούνται με την έρευνα και την καινοτομία.

Βέβαια, όπως συμφώνησαν οι δύο πλευρές, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά πρέπει να προηγηθούν κοινά projects μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων των δύο πλευρών.

Στο πλαίσιο αυτό κατά τη διάρκεια των επαφών στο Ισραήλ συμφωνήθηκαν πεδία υλοποίησης κοινών δράσεων στο πρόγραμμα Horizon 2020 και συνεργασιών προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός τεχνολογικού πάρκου καινοτομίας.

Η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να κάνει Β2Β συναντήσεις με εκπροσώπους κορυφαίων ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, όπως Technion, Ben– Gurion, Hebrew, Volcani αλλά και επιτυχημένων εταιρειών, όπως IBM, Rafael Advanced Defense Systems, Gev Yam Neyem, Brillianetor, CASTOR, ETV, Compedia, Shield IoT κα.

O κ. Λουφάκης δήλωσε ότι η προοπτική συνεργασίας με το Ισραήλ διαφαίνεται λαμπρή, ανοίγοντας το δρόμο για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων από μια χώρα, όπου δραστηριοποιούνται μεν 539 πολυεθνικές εταιρείες από 35 χώρες και 6.600 startups (14 φορές μεγαλύτερη ανά κεφαλή συγκέντρωση στην Ευρώπη), αντιμετωπίζει δε προβλήματα έλλειψης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, κενό το οποίο η Θεσσαλονίκη με το υψηλής ποιότητας δυναμικό που διαθέτει μπορεί να καλύψει στα R&D centers που θα εγκατασταθούν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr