NEWSFLASH...
Εν Δήμω
ανάγνωση

Νάσος Ηλιόπουλος: Με άξονα την Αθήνα «ως φυτώριο ιδεών, παραγωγής και εργασίας»

Νάσος Ηλιόπουλος: Με άξονα την Αθήνα «ως φυτώριο ιδεών, παραγωγής και εργασίας»

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr και τον Χρήστο Κοτσακά για τους προγραμματικούς άξονες της παράταξης και για την στόχευση που υπάρχει γύρω από τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Εν συντομία, πώς θα περιγράφατε το όραμα σας για την τοπική αυτοδιοίκηση; Και ποια η πορεία σας σε αυτήν;

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα πεδίο πολιτικής πολύ δυναμικό και με αρκετές προοπτικές, ειδικά για την Ελλάδα. Αυτό καταδεικνύεται από τις αλλαγές που έχουν γίνει από τον Καλλικράτη αλλά και τον Κλεισθένη, όπου δίνονται περισσότερες αρμοδιότητες αλλά και ξεκαθαρίζει καλύτερα το ποιος κάνει τι. Αυτή η κατάσταση πιστεύω ότι θα κινητοποιήσει και το πολιτικό προσωπικό που ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να είναι πιο συγκροτημένο στα σχέδιά του, με σαφείς θέσεις αλλά και με όραμα για την πόλη του. Το δικό μας όραμα για την Αθήνα είναι μια Αθήνα από την αρχή, μια Αθήνα για τις γειτονιές της, μια Αθήνα για τους κατοίκους της, η οποία δεν θα αποκλείει τους δημότες της από το δικαίωμα στην κατοικία, στον πολιτισμό, στην καθαριότητα, στους πράσινους και ελεύθερους χώρους.

Με την αυτοδιοίκηση ασχολούμαι από τότε που συμμετείχα στα κινήματα πόλης για να υπερασπιστούμε μια άλλη πόλη, όπως τότε που συμμετείχα στις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατεδάφιση του ιστορικού κτιρίου της Κολούμπια. Μέσα από αυτή μου τη συμμετοχή κατέληξα το μακρινό 2006 να είμαι και υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Ανοιχτής Πόλης.

Μιλήστε μας για τα πρόσωπα που «στελεχώνουν» το ψηφοδέλτιο σας. Με ποια κριτήρια έχουν επιλεγεί;

Έχουμε καταφέρει να έχουμε το πιο πλήρες ψηφοδέλτιο από όλους τους συνδυασμούς, τόσο στο κεντρικό – δημοτικό σκέλος όσο και στα πολύ σημαντικά, για εμάς, κοινοτικά ψηφοδέλτια. Επιπλέον, στο ψηφοδέλτιο μας η εκπροσώπηση και από τα δυο φύλα είναι ισότιμη, ακριβώς στο 50 – 50. Όσον αφορά στα κριτήρια τώρα, κάναμε μια δημοκρατική διαδικασία διαβούλευσης με τους ανθρώπους μας στις γειτονιές, ώστε να έχουμε εκπροσώπηση από όλο τον κόσμο που ζει και δρα στις γειτονιές της Αθήνας, έτσι καταφέραμε το ψηφοδέλτιο, πέρα από πλήρες, να είναι και πολυσυλλεκτικό.

Σε μια πιθανή εκλογή σας στο δημαρχιακό αξίωμα, ποιοι θα είναι οι βασικοί σας στόχοι και σε ποιες γραμμές θα κινηθεί η πολιτική σας;

Έχουμε σχεδιάσει 5 αφετηρίες για μια Αθήνα από την αρχή και 22 προγραμματικούς άξονες για να ζωντανέψουμε τις γειτονιές, ενώ παράλληλα ξεκινάμε από την επομένη που αναλαμβάνουμε την διοίκηση με 21 κοστολογημένα έργα προτεραιότητας για να πάρουν μπρος οι 7 Δημοτικές Κοινότητες. Οι βασικοί μας στόχοι είναι να δημιουργήσουμε μια πόλη που προσφέρει περισσότερα στους ανθρώπους της, μια πόλη ανθρώπινη και πράσινη, να ζούμε και να δημιουργούμε στην πόλη, μια ανοιχτή πόλη, αλλά και την ενεργοποίηση της συμμετοχής για μια αποτελεσματική διαχείριση της διοίκησης της πόλης.

nasosiliop2.jpg?mtime=20190515003631#asset:125075

Δώστε μας μια εικόνα από τη «σχέση» που υπάρχει μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικής εξουσίας. Είναι θετικό ή αρνητικό το πρόσημο;

Το κεντρικό κράτος πλέον αρχίζει και κρατά πιο πολύ τον νομοθετικό και επιτελικό ρόλο ενώ η αυτοδιοίκηση είναι πιο κοντά στο επιχειρησιακό κομμάτι της διοίκησης, στην πρώτη γραμμή, στην καθημερινότητα. Σίγουρα δημιουργούνται κατά καιρούς προστριβές μεταξύ των δυο, αλλά κυρίως αυτές έχουν σχέση με μικροπολιτικά συμφέροντα και όχι με την ουσία της διοίκησης, δηλαδή την εξυπηρέτηση των πολιτών. Όμως θεωρώ ότι όταν υπάρχει ένα σαφές σχέδιο για το τι θέλει να πράξει ο κάθε Δήμος αλλά και η κατάλληλη ομάδα που μπορεί να το υποστηρίξει αυτό, τότε μπορούν να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια προκειμένου να υλοποιηθεί.

Επικεντρώνοντας στον τομέα της επιχειρηματικότητας, ποια η εικόνα που σας μεταφέρουν οι επιχειρηματίες της περιοχής; Υπάρχουν στο πρόγραμμά σας πολιτικές για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας; Λαμβάνονται υπόψη σε αυτούς η γυναικεία, η νεανική επιχειρηματικότητα και οι startups;

Η οικονομική δραστηριότητα στην Αθήνα «χτυπήθηκε» από δυο ισχυρά σοκ τα τελευταία χρόνια. Το πρώτο ήταν η τάση φυγής της βιοτεχνίας και της επιχειρηματικότητας από τον αστικό ιστό της Αθήνας προς τα προάστια. Το δεύτερο ήταν η οικονομική κρίση, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 25%, την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 27% και, ως συνέπεια, στην κορύφωση της κρίσης το ¼ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να βάζουν λουκέτο. Όπως είναι φυσικό, ως κέντρο των εξελίξεων, η Αθήνα δέχτηκε την μεγαλύτερη πίεση, με τον τελευταίο πυλώνα οικονομικής δραστηριότητας που παρέμενε στην πόλη, το εμπόριο, να συμπιέζεται αντιστοίχως.

Πλέον το κλίμα αντιστρέφεται καθώς αλλάζει το μείγμα οικονομικής πολιτικής δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Εμείς έχουμε στο πρόγραμμά μας τον άξονα με την Αθήνα ως «Φυτώριο ιδεών, παραγωγής και εργασίας». Εκεί, παραχωρούμε χώρους από το κτιριακό απόθεμα του Δήμου για τη δημιουργία θερμοκοιτίδων νεοφυών επιχειρήσεων (startups) σε συνεργασία με τα ΑΕΙ της πόλης, αναζωογονούμε εμπορικούς δρόμους και στοές σε κάθε γειτονιά, δίνουμε χώρους σε νέες επιχειρήσεις, προσφέρουμε κίνητρα (όπως μικροπιστώσεις) για επιστροφή μεταποιητικών επιχειρήσεων χαμηλής όχλησης αλλά και θεσπίζουμε Συντονιστικό Κέντρο Ανάπτυξης Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Όσον αφορά στο θέμα της εργασίας, υπάρχει αυτή τη στιγμή ανεργία στην πόλη σας; Ποιες οι προτάσεις σας;

Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των ανθρώπων αυτής της χώρας και πολύ συγκεκριμένα στους εργαζομένους αυτής της πόλης, οδήγησε σε μια πρωτοφανή αύξηση της ανεργίας στο 27% το 2014. Τώρα, μιλάμε για μια σταθερή πτώση της ανεργίας – στο 18% αυτή τη στιγμή - μέσω της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με την οικονομία της χώρας να βελτιώνεται συνεχώς.

Βέβαια, η ανεργία παραμένει σε υψηλό ποσοστό και πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να ενισχύουμε το κομμάτι που λέγεται εργασία, είτε σε κεντρικό είτε τοπικό επίπεδο. Στους σημερινούς οικονομικούς συντελεστές η Αθήνα έχει τη βασική πρώτη ύλη: ένα υψηλών προσόντων ανθρώπινο δυναμικό.

Ειδικότερα, η πόλη των Αθηνών φιλοξενεί μέσα στον ιστό της τέσσερα από τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, για εμάς αυτοί οι χώροι αποτελούν οργανικό κομμάτι της πόλης και πηγή πλούτου, γνώσης και ιδεών. Αυτή η παραγόμενη γνώση μπορεί με τις κατάλληλες προϋποθέσεις να αποβεί εις όφελος όλης της πόλης των Αθηνών, δημιουργώντας θέσεις εργασίας αλλά και βιώσιμες λύσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα μας.

Υπάρχει χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων ιδεών για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη βέλτιστη λειτουργία της πόλης;

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των πόλεων αποτελεί ένα γεγονός που κάθε σύγχρονη δημοτική αρχή οφείλει να υλοποιήσει, προς όφελος των κατοίκων και του περιβάλλοντος της πόλης. Η τεχνολογία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που με τον κατάλληλο σχεδιασμό και διαχείριση δύναται να απαντήσει στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, όπως είναι η αύξηση των ανισοτήτων, η κλιματική αλλαγή, η εντατικοποίηση της αστικοποίησης. Στόχος μας είναι, λοιπόν, να εισαγάγουμε τις νέες τεχνολογίες σε συνδυασμό με θεσμούς διαβούλευσης, τόσο σε επίπεδο γειτονιάς όσο και στη διοίκηση, ούτως ώστε να υποστηρίξουμε τον συμμετοχικό σχεδιασμό και να βελτιώσουμε την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Το σχέδιό μας προβλέπει να ενισχύσουμε τη φωνή των πολιτών μέσω πλατφόρμας διαβούλευσης και άμεσης επικοινωνίας, τη δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής πύλης του Δήμου για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τη χρήση προγραμμάτων ανοιχτού λογισμικού, αλλά και ψηφιακές εφαρμογές «έξυπνης πόλης» - έργο έξυπνη Αθήνα -, διασφαλίζοντας παράλληλα τον κοινωνικό έλεγχο των παραγόμενων δεδομένων και τον σεβασμό στην ιδιωτικότητα.

Βάζοντας κάποιος υποψηφιότητα, υπάρχει πάντα και η περίπτωση να μην εκλεγεί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για εσάς;

Το κλίμα που επικρατεί στις γειτονιές της Αθήνας, όπου καθημερινώς περπατάμε, μας δίνει την αισιοδοξία ότι ο κόσμος θα είναι μαζί μας για να τολμήσουμε να αλλάξουμε την πόλη, ένα κλίμα για μια «Αθήνα από την Αρχή». Όπως και να έχει, εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στην πόλη, τα προβλήματά της είναι και δικά μου προβλήματα, ως εκ τούτου την υπηρετώ καθημερινά και σκοπεύω να συνεχίσω να το κάνω αυτό και στο μέλλον.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr