NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Άναψε πράσινο για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Άναψε πράσινο για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

​Το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται και πάλι στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η διαδικασία της πώλησης δεν μπορεί να ανατραπεί καθώς η “εντολή” έρχεται από ψηλά. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητά από την ΕΤΕ να “χωρίσει” από την θυγατρική της και όλα οδηγούν σε μία πώληση της οποίας το υψηλό αντίτιμο για αρκετούς παίζει. Μένει να ανοίξει το Data Room και οι Σύμβουλοι να κάνουν την δουλειά τους.​

Το πράσινο φως άναψε και πάλι για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, φέρνοντας την διαδικασία της πώλησης ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κινητικότητα το τελευταίο διάστημα είναι μεγάλη, προεξοφλώντας ότι η Εθνική Ασφαλιστική θα αλλάξει χέρια μέχρι τα τέλη του 2019.

Το φιάσκο και οι φήμες

Fosun, Exin, Gongbao εκτροχίασαν την πώληση με ολιγωρίες και ελλιπείς οικονομικές προσφορές. Αποτέλεσμα η διαδικασία να παγώσει για αρκετούς μήνες και τα σχέδια να μετατεθούν για το 2020. Παραμένει το ερώτημα για το ρόλο που έπαιξαν οι Σύμβουλοι στην διαδικασία της πώλησης.

Παλαιότερες φήμες, στο σκηνικό της πώλησης είχαν βάλει την Pimco της Allianz, της Hannover Re της Talanx, ενώ λίγο αργότερα και πριν παγώσει η διαδικασία κάποιοι άφηναν να εννοηθεί ότι ενδιαφέρον αναμένονταν να δείξει η Fairfax ακόμα και η Allianz, προκειμένου να αυξήσουν τα μερίδια τους στην αγορά είτε με το αυτοκίνητο, είτε με υγείας και νοσοκομειακά προγράμματα.

Μετά το φιάσκο της Gongbao κάποιοι μίλησαν για Δημόσια Εγγραφή, αλλά καθώς ο χρόνος περνούσε οι προοπτικές αυτές συρρικνώθηκαν. Θα ήταν πολύ δύσκολο, χρονοβόρο και δύσκολα θα μπορούσε η μετοχή να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Η ίδια πηγή, άλλωστε, τονίζει ότι το θέμα του IPO έχει σχεδόν κλείσει ολοκληρωτικά, αφού έχει ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία της εξαγοράς.

Κάποιοι λίγο αργότερα, να σημειώσουμε έκαναν λόγο για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής σε κομμάτια, δηλαδή ανά χαρτοφυλάκιο ή επιμέρους κλάδων, ή ξεχωριστά το κομμάτι του Bancassurance το οποίο όμως φαίνεται αδύνατο καθώς προσδίδει αξία στην συνολική πώληση. Η ιδέα πάντως αυτή δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση.

Υπάρχει και μία μεγάλη μερίδα που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να ολοκληρώσει την διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής ακριβώς και μόνο για πολιτικούς λόγους.

Και, τέλος, αυτοί που δείχνουν να είναι πεπεισμένοι ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν θα άναβε πράσινο φως σε επενδυτές από την Κίνα ή την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με εξαίρεση τον Καναδά.

Το ενδιαφέρον και το αντίτιμο

Αυτήν στιγμή κατά τις πληροφορίες το ενδιαφέρον έρχεται από την παγκόσμια επιχειρηματική σκακιέρα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δοθεί κάποια περαιτέρω διευκρίνιση, καθώς όλα βρίσκονται σε συνομιλίες. Θα υπάρξει διευκρίνιση σύμφωνα με την ίδια πηγή όταν ανοίξει και πάλι ο φάκελος, με άλλα λόγια το Data Room.

Στα φλέγοντα θέματα της πώλησης και το αντίτιμο και η συμφωνία που θα κλείσει η μητρική, η Εθνική Τράπεζα για το bancassurance. Κομβικό σημείο τα δίκτυα πωλήσεων και μερίδιο της στην ελληνική αγορά που φτάνει το 15% επί του συνόλου.

Τι έγραψε η Εθνική Ασφαλιστική το 2018

Για το 2018, η Εθνική Ασφαλιστική κατέγραψε αύξηση παραγωγής 2,3%. Τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα του Κλάδου Ζωής, παρουσίασαν αύξηση το 2018 κατά 1,3% ανερχόμενα σε €431,9 εκ. έναντι €426,5 εκ. το 2017. Αντίστοιχα, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα των Γενικών Κλάδων για το 2018, ανήλθαν σε €168,9 εκ. έναντι €160,6 εκ. το 2017, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,2%, που αποδίδεται κυρίως σε σημαντικές ανανεώσεις συμβολαίων του Κλάδου Πυρός.

Τα θετικά αποτελέσματα οφείλονται κυρίως στις επιδόσεις των παραγωγικών δικτύων της Εταιρίας, με την παραγωγή του εταιρικού δικτύου συνεργατών. Αξιοσημείωτη ήταν και η παραγωγή του δικτύου Bancassurance, η οποία το 2018 ανήλθε σε €158,4 εκ. Τα κέρδη προ φόρων για το 2018 να διαμορφώνονται σε €63,1 εκ. έναντι €74,2 εκ. το 2017, τα οποία ωστόσο ήταν επαυξημένα με κέρδη από μη επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες.

Παρά την κερδοφορία της χρήσης, τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν κατά €3,1 εκατ. κατά την 31 Δεκεμβρίου 2018 σε σχέση με 31 Δεκεμβρίου 2017, διαμορφούμενα σε €803,8 εκατ., λόγω κυρίως των απωλειών κερδών αποτίμησης από ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr