NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Η ισπανική αγορά ελαιολάδου και οι ευκαιρίες για τους Έλληνες εξαγωγείς

Η ισπανική αγορά ελαιολάδου και οι ευκαιρίες για τους Έλληνες εξαγωγείς

«Η Ισπανία, όσον αφορά το ελαιόλαδο, αποτελεί μία πολύ ανεπτυγμένη αγορά με μεγάλη συγκέντρωση, κάθετη ολοκλήρωση και ισχυρό ανταγωνισμό. Η είσοδος σε αυτή προϋποθέτει υψηλή ποιότητα σε συνδυασμό με ελκυστική τιμή, ανταγωνιστική προς αυτές που εφαρμόζουν ήδη οι Ισπανοί παραγωγοί και προς αυτές που εφαρμόζουν τρίτες χώρες-προμηθευτές, όπως η Τυνησία, το Μαρόκο και η Τουρκία».

Αυτό αναφέρει, σε ανακοίνωση του, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Μαδρίτη, σημειώνοντας πως «η ενεργή και τακτική συμμετοχή στις διεθνείς εκθέσεις που διοργανώνονται σε ολόκληρη την επικράτεια, κρίνεται απαραίτητη, καθώς συνιστά ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο για τη γνωριμία και εξοικείωση των Ισπανών καταναλωτών με το ελληνικό ελαιόλαδο και είναι σε θέση να εξασφαλίσει στους Έλληνες παραγωγούς ευκαιρίες συνεργασίας με ισπανικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να εισάγουν το προϊόν. Μολονότι η Ισπανία κινδύνευε να πληγεί η παραγωγή της από τις ασταθείς καιρικές συνθήκες για το 2018-19, τελικώς αυτές έδρασαν θετικά και η πιθανότητα ανοίγματος της ελληνικής αγοράς, για αυτή την περίοδο τουλάχιστον, δεν παρουσιάζεται ισχυρή, καθώς η προαναφερθείσα χώρα επέστρεψε δυνατότερη».

Μέσω της ίδιας έρευνας, τονίζεται πως, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ισπανική παραγωγή ελαιολάδου προβλέπεται να φθάσει τους 1,76 εκατομμύρια τόνους παραγωγής κατά την περίοδο 2018-19, σε σχέση με τους 1,39 σε εκατ. τόνους κατά το προηγούμενο έτος. Συμπληρωματικά, αναμένεται να εξάγει 1,22 εκατ. τόνους τη συγκεκριμένη περίοδο, δηλαδή σχεδόν 40%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, η ισπανική παραγωγή ελαιολάδου, κατά τα έτη 2016-17 και 2017-18 παρέμενε σταθερή, ενώ το έτος 2018-19 το υψηλό επίπεδο παραγωγής διατηρείται, με όγκο ρεκόρ για τον Ιανουάριο με ποσοστό 88% υψηλότερο από το μέσο όρο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, η ισπανική παραγωγή ελαιολάδου, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο διάγραμμα, κατά τα έτη 2016-17 και 2017-18 παρέμενε σταθερή, ενώ το έτος 2018-19 το υψηλό επίπεδο παραγωγής διατηρείται, με όγκο ρεκόρ για τον Ιανουάριο με ποσοστό 88% υψηλότερο από το μέσο όρο.

Η Ισπανία κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή και την εξαγωγή ελαιών και ελαιολάδου, ενώ στο έδαφός της καλλιεργούνται περισσότερα από 300 εκατομμύρια ελαιόδεντρα. Από τα 2,1 εκατ. εκτάρια (5,19 εκατ. στρέμματα) ελαιώνων, το 92% προορίζεται για παραγωγή ελαιολάδου. Η μέση ετήσια παραγωγή ποικίλλει λόγω του κυκλικού χαρακτήρα της συγκομιδής, αλλά γενικά κυμαίνεται μεταξύ 600.000-1.000.000 μετρικών τόνων, εκ των οποίων μόνο το 20% εξάγεται.

Η χώρα παράγει σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου ελαιολάδου, τρεις φορές περισσότερο από την Ιταλία, την Ελλάδα ή την Τυνησία. Πάνω από 250 εκατομμύρια ελαιόδεντρα μεγαλώνουν στην Ισπανία. Αναφορικά με την κατανάλωση, η Ισπανία είναι ο δεύτερος καταναλωτής παγκοσμίως μετά την Ιταλία. Δεδομένου ότι η εγχώρια κατανάλωση είναι χαμηλότερη της παραγωγής, ένα μεγάλο ποσοστό του ελαιολάδου που παράγεται στην Ισπανία εξάγεται κυρίως στην Ιταλία, της οποίας η εγχώρια παραγωγή δεν αρκεί για να καλύψει τις καταναλωτικές ανάγκες της. Άλλοι προορισμοί του ισπανικού ελαιολάδου είναι η Γαλλία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τρίτες χώρες (εκτός Ε.Ε.). Το ελαιόλαδο εξάγεται κυρίως χύμα αλλά και σε εμφιαλωμένη μορφή.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr