NEWSFLASH...
Εν Δήμω
ανάγνωση

Κώστας Κάβουρας: Πρόθεση μας η ουσιαστική στήριξη των επιχειρηματιών και επαγγελματιών

Κώστας Κάβουρας: Πρόθεση μας η ουσιαστική στήριξη των επιχειρηματιών και επαγγελματιών

Ο Κώστας Κάβουρας, υποψήφιος δήμαρχος Ιλίου, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για την πρόταση που καταθέτει η Δημοτική Παράταξη «Αλληλέγγυα Πόλη» γύρω από την επόμενη ημέρα στον συγκεκριμένο Δήμο της Δυτικής Αθήνας.

Εν συντομία, πως θα περιγράφατε το όραμά σας για την τοπική αυτοδιοίκηση; Και ποια η πορεία σας σε αυτή;

Το όραμα μου είναι η απόρριψη του δημαρχοκεντρικού και γραφειοκρατικού μοντέλου διοίκησης που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, με δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων και πλήρης διαφάνεια - κοινωνική λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και λήψης των αποφάσεων. Όλοι όσοι μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες και αντιλήψεις για το πώς οραματιζόμαστε την πόλη μας, πιστεύουμε πως υπάρχει εναλλακτική και ότι ήρθε ο καιρός να κλείσουμε έναν κύκλο δεκαετιών διοίκησης εξαρτημένης από μικροκομματικές σκοπιμότητες και συμφέροντα. Τόσο η πόλη μας, το Ίλιον, όσο και η τοπική αυτοδιοίκηση εν γένει χρειάζεται σήμερα ένα ισχυρό δημιουργικό σοκ νέων δημιουργικών ανθρώπων που θα τολμήσουν να φέρουν τα πάνω-κάτω, αντιμετωπίζοντας τις παθογένειες της νεότερης ελληνικής πραγματικότητας.

Μιλήστε μας για τα πρόσωπα που «στελεχώνουν» το ψηφοδέλτιο σας. Με ποια κριτήρια έχουν επιλεγεί;

Το ψηφοδέλτιο της δημοτικής μας παράταξης θα το ζήλευαν πολλοί. Αποτελεί ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, ένα «ψηφοδέλτιο νίκης», που αποτυπώνει την ανθρωπογεωγραφία της τοπικής κοινωνίας του Ιλίου. Ένα ψηφοδέλτιο άξιων, καταξιωμένων συμπολιτών μας, που συνδυάζει τόσο την εμπειρία όσο και τον νεανικό ενθουσιασμό σε μια «ομάδα» ικανών να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της πόλης μας την επόμενη μέρα της εκλογής τους. Μια «ομάδα» που περιλαμβάνει υποψηφίους όλων των ηλικιών, από όλους τους εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους, με ισχυρή την παρουσία γυναικών και νέων ανθρώπων. Περιλαμβάνει φοιτητές, επιστήμονες, εργάτες - χειρονάκτες, ελεύθερους επαγγελματίες, νέους γονείς και συνταξιούχους. Ανθρώπους που προέρχονται τόσο από το χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού, όσο και της παιδείας και της υγείας. Η «ομάδα» που επιδιώξαμε και καταφέραμε να συστήσουμε είχε ως κριτήριο την ικανότητα τους και την όρεξη τους για δουλειά και όχι το «πόσες ψήφους» θα κομίσει ο καθένας τους – αυτό δοκιμάστηκε για δεκαετίες στην πόλη μας και απέτυχε.

Σε μια πιθανή εκλογή σας στο δημαρχιακό αξίωμα, ποιοι θα είναι οι βασικοί σας στόχοι και ποιες γραμμές θα κινηθεί η πολιτική σας;

Τα περασμένα χρόνια το Ίλιον είχε μάθει σε μια δημοτική αρχή που ήταν κοντά στο κέντρο της πόλης και πολύ μακριά από τις γειτονιές της. Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να αλλάξουμε. Προτεραιότητά μας είναι να αμβλύνουμε αυτές τις ανισότητες μεταξύ των αφημένων στη μοίρα τους γειτονιών, με παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των πολιτών. Ευελπιστούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κρίσιμα προβλήματα της πόλης με στοχευμένες παρεμβάσεις στη βελτίωση της αστικής κινητικότητας των πολιτών μας, με ανακατασκευή πεζοδρομίων και ένα δίκτυο πράσινων διαδρομών για την ασφαλή εξυπηρέτηση και μετακίνηση τους από και προς το κέντρο της πόλης. Να κάνουμε την πόλη μας πραγματικά προσπελάσιμη από όλους. Να αντιμετωπίσουμε τα χρόνια προβλήματα των σχολικών μονάδων, όπως εισροή υδάτων, προβλήματα στην θέρμανση και τους αύλιους χώρου. Να αξιοποιήσουμε κάθε πρόταση που σχετίζεται με ζητήματα αειφορίας και αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών του Ιλίου με σκοπό την αποτελεσματικότερη ανακύκλωση. Να δώσουμε ώθηση στην τοπική οικονομία, με ανάδειξη της διακριτής ταυτότητα της πόλης μας με επίκεντρο το φυσικό και αρχιτεκτονικό πλούτο της (Πάρκο Τρίτση, ΒΙΟΦΙΑΛ, Πάρκο – Μουσείο Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ).

Δώστε μας μια εικόνα που υπάρχει μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικής εξουσίας. Είναι θετικό ή αρνητικό το πρόσημο;

Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε συνηθίσει σε μια αυτοδιοίκηση που είχε το ρόλο του «επαίτη», αναγκασμένη να χτυπάει πόρτες στην κεντρική διοίκηση για χρηματοδοτήσεις και αρμοδιότητες. Η κεντρική διοίκηση πρέπει να εμπιστευθεί την αυτοδιοίκηση που είναι ο θεσμός του κράτους που βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες και που μπορεί να αφουγκραστεί, με άμεσο τρόπο, τις ανάγκες τους και να απαντήσει σε αυτές. Απ’ την πλευρά μου οφείλω να αναγνωρίσω ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τολμηρά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, τόσο με την μεταρρύθμιση του Κλεισθένη Ι, όσο και με τα διάφορα αναπτυξιακά εργαλεία που σχεδίασε η κεντρική διοίκηση όπως τα προγράμματα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ». Ελπίζω αυτή η πορεία να συνεχιστεί με γοργά βήματα γιατί είναι κάτι που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες.

Επικεντρώνοντας στον τομέα της επιχειρηματικότητας, υπάρχουν στο πρόγραμμα σας πολιτικές για τη στήριξη της; Λαμβάνονται υπόψη σε αυτούς η γυναικεία, η νεανική επιχειρηματικότητα και οι startups;

Αρχικά να πούμε ότι η οικονομική δραστηριότητα του Ιλίου φέρει έντονα τα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αθήνας, με μικρού μεγέθους βιοτεχνίες, μικρές επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα. Ως εκ τούτου, η έλευση της οικονομικής κρίσης δυστυχώς έπληξε και την επιχειρηματικότητα στην πόλη μας, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας και το κλείσιμο πλήθους επιχειρήσεων και καταστημάτων. Σήμερα, που διαφαίνεται μια οικονομική ανάταση και το κλίμα αντιστρέφεται, στην πρόθεση μας ως Διοίκηση είναι η ουσιαστική στήριξη των επιχειρηματιών και επαγγελματιών, αναζωογονώντας τόσο το ιστορικό εμπορικό κέντρο της πόλης όσο και τα μικρά εμπορικά κέντρα στις γειτονιές, επανακαθορίζοντας – δίκαια – τις ζώνες των δημοτικών τελών και των τελών κατάληψης χώρων. Σε ότι αφορά την νεανική επιχειρηματικότητα, στην πρόθεση μας είναι η διάθεση κατάλληλων δημοτικών χώρων για τη δημιουργία θερμοκοιτίδων νεοφυών επιχειρήσεων (startups).

Όσον αφορά στο θέμα της εργασίας, υπάρχει αυτή τη στιγμή ανεργία στην πόλη σας; Ποιες οι προτάσεις σας;

Στο θέμα της εργασίας θα είμαστε σαφείς. Επιδιώκουμε τη δημιουργία νέων, σταθερών και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας μέσω της ανάπτυξης της «υγιούς» επιχειρηματικότητας, με σεβασμό δηλαδή στη κείμενη νομοθεσία και την υγειά και ασφάλεια των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, στο πρόγραμμά μας καταθέτουμε προτάσεις για ίδρυση γραφείων ενημέρωσης τόσο για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό και την διαχείριση κόκκινων δανείων για την διασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, όσο και για την παροχή εξειδικευμένων συμβουλών ως προς τα διαθέσιμα Χρηματοδοτικά Εργαλεία για τη δημιουργία νέων. Τέλος, προτείνουμε την εκπόνηση ενός Ολιστικού Τοπικού Σχεδίου Προώθησης της Επιχειρηματικότητας και της Απασχόλησης με τοπικούς φορείς που θα συμβάλει στην τόνωση της τοπικής αγοράς.

Υπάρχει χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων ιδεών για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη βέλτιστη λειτουργία της πόλης;

Ιδιαίτερα στις μέρες μας που τα πάντα γίνονται ψηφιακά, οι νέες τεχνολογίες δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Η πόλη μας αποτελεί ουραγό και σε αυτόν τον τομέα, όταν αρκετοί δήμοι στην χώρα μας έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Για εμάς στην «Αλληλέγγυα Πόλη», η ενσωμάτωση σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών στη λειτουργία του Δήμου Ιλίου με στόχο την ψηφιακή αναβάθμισή του τίθεται ως κεντρική επιλογή καθώς μπορεί να επιτύχει αφενός εξοικονόμηση πόρων και αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου και στη διαχείριση των προβλημάτων της πόλης, αφετέρου ταχύτητα και διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων.

Βάζοντας κάποιος υποψηφιότητα, υπάρχει πάντα και η περίπτωση να μην εκλεγεί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για εσάς;

Τα μηνύματα που λαμβάνουμε καθημερινά στις επαφές μας, περιοδείες και επισκέψεις σε δημόσιους χώρους με τους πολίτες του Ιλίου μας γεμίζουν αισιοδοξία ότι θα είμαστε στην διοίκηση του δήμου στις 27 Μαΐου για να κάνουμε πράξη όσα οραματιζόμαστε για την πόλη. Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες του Ιλίου μας αναγνωρίζουν, και μας τιμάει ιδιαίτερα αυτό, ότι δεν υπήρξαμε ένα ευκαιριακό πυροτέχνημα. Τιμήσαμε την εμπιστοσύνη όλων όσων μας στήριξαν στις περασμένες εκλογές, δεν αρκεστήκαμε σε στείρα αντιπολίτευση, αναδείξαμε και προτείναμε λύσεις για τα προβλήματα της πόλη μας και καταφέραμε αρκετά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr