NEWSFLASH...
Εν Δήμω
ανάγνωση

Βασίλης Μιχαλολιάκος: Να γίνουν πραγματικότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης

Βασίλης Μιχαλολιάκος: Να γίνουν πραγματικότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης

Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για το όραμα της «ολοκληρωτικής ευρωπαϊκής ενοποίησης» αλλά και για την περαιτέρω υποστήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω της «αναβάθμισης του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου».

Εν συντομία, πώς θα περιγράφατε το όραμα σας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ΕΕ αποτελείται από κράτη - μέλη με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις και διαφορετικές γλώσσες, για να αναφέρω μόνο μερικές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην πορεία της προς την ολοκλήρωσή της η Ευρώπη. Παρά ταύτα, προχωρεί μέσα από τον διάλογο και τις συνθέσεις που πετυχαίνει. Κι έχει κατορθώσει πολλά. Ασφαλώς χρειάζονται περισσότερα.

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η με ταχύτατες και προσεγμένες διαδικασίες ολοκληρωτική ευρωπαϊκή ενοποίηση, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουν πραγματικότητα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα νιώθουν πιο ασφαλείς, θα απολαμβάνουν ακόμα περισσότερη δημοκρατία, θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη κινητικότητα, η ανεργία θα μειωθεί και οι πολίτες στις χώρες του Νότου δεν θα αισθάνονται παραμελημένοι ή αδικημένοι. Αυτά φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνουν ότι θα ομογενοποιηθούμε ή ότι θα χάσουμε την ταυτότητά μας. Δίπλα στο «Έλληνας πολίτης» θα συνυπάρχει και το «Ευρωπαίος πολίτης», με όλα τα πλεονεκτήματα και τις υποχρεώσεις που μια τέτοια ιδιότητα συνοδεύει.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να προσθέσω ότι έτσι θα εκλείψουν και οι έμποροι απατηλών υποσχέσεων, οι λαϊκιστές και οι κάθε μορφής περιθωριακοί που επενδύουν στη σημερινή αβεβαιότητα και ανασφάλεια των Ευρωπαίων.

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να θέσετε υποψηφιότητα για το ευρωκοινοβούλιο; Και ποιο είναι το καινούργιο στοιχείο που θεωρείτε πως μπορείτε να προσφέρετε;

Θεωρώ ότι έχετε ήδη λάβει, από την προηγούμενη ερώτησή σας, ένα τμήμα από την παρούσα απάντηση. Αμετακίνητος στόχος μου είναι να συμβάλω με όλες τις δυνάμεις μου στη διαδικασία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Εμπνέομαι διαρκώς από το όραμα του μεγάλου ηγέτη και εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος εργαζόταν για μια Ευρώπη με κοινωνική συνοχή, περισσότερη αλληλεγγύη και με ασφαλή εξωτερικά σύνορα, πράγμα που θα έκανε την ήπειρό μας πρότυπο ειρήνης, συνεργασίας, ασφάλειας και προόδου για ολόκληρο τον πλανήτη.

Σχετικά με το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος σας, θα ήθελα να προσθέσω ότι η πολύτιμη εμπειρία μου από τις συνεχείς διεθνείς επαφές που είχα για πολλά χρόνια, αλλά και η συνεχής ενασχόλησή μου με ευρωπαϊκά θέματα, αποτελούν εχέγγυο για την καθοριστική συμβολή μου στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου.

Αν σας ζητούσα να μας περιγράψετε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ - και τις λύσεις που προτείνετε - ποια θα ήταν αυτά;

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν, σε μεγάλο ποσοστό, απομακρυνθεί από τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη, δρώντας σχεδόν αυτόνομα. Η διαφαινόμενη άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού ακριβώς αυτήν την κατάσταση αντικατοπτρίζει. Οφείλουμε, λοιπόν, αυτό άμεσα να το αλλάξουμε με την ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου.

Οφείλουμε επίσης να δούμε προσεκτικά και άλλα καυτά θέματα. Η ενίσχυση της εσωτερικής Δημοκρατίας, με παροχή ισχυρότερου ρόλου στους πολίτες. Το μεταναστευτικό που απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και συνοχή, με προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και γενναία βοήθεια στα κράτη από τα οποία προέρχονται οι μεταναστευτικές ροές.

Οφείλουμε να δώσουμε λύση για κοινή οικονομική και αμυντική πολιτική, καθώς και να συντονίσουμε κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όλα αυτά θα δρομολογηθούν μέσω της ταχείας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και των αμοιβαίων υποχωρήσεων, ώστε να πρυτανεύσει το κοινό καλό στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Επικεντρώνοντας στην επιχειρηματικότητα, πως μπορεί να υποστηριχθεί περαιτέρω ο συγκεκριμένος τομέας μέσω του ευρωκοινοβουλίου;

Η αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου θα επιτρέψει την περαιτέρω υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, γιατί ο πλουραλισμός και η πολυφωνία αποτελούν εγγύηση ώστε το επιχειρείν να προχωρεί χωρίς εμπόδια από επιχειρηματικούς γίγαντες που δεν επιθυμούν να τους αφαιρούν άλλοι μικρότεροι ανταγωνιστές μερίδιο από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά.

Ποια η γνώμη σας για τις startups; Πώς μπορεί να υποστηριχθεί η νεοφυής επιχειρηματικότητα και η καινοτομία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Οι startups αποτελούν το μέλλον στην επιχειρηματικότητα, υπόσχονται πολλά για τη δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου και θα συμβάλουν καίρια στην αύξηση της απασχόλησης. Το νέο Ευρωκοινοβούλιο, θεσπίζοντας πρωτοποριακό θεσμικό πλαίσιο για τις startups, μπορεί και πρέπει να γίνει ο μοχλός για την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη διαφάνεια, αυξημένα κίνητρα, πρόσθετα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον γενικότερα, θα απογειώσει τον τομέα αυτό, τονώνοντας παράλληλα την πρωτοβουλία και την εφευρετικότητα.

Όσον αφορά στο θέμα της εργασίας, ποια μπορεί να είναι η συνεισφορά ενός ευρωβουλευτή στην αντιμετώπιση της ανεργίας;

Θεωρώ ότι τόσο το σύνολο του Ευρωκοινοβουλίου όσο και εγώ προσωπικά οφείλουμε να εστιάσουμε στην άρση οποιωνδήποτε αντικινήτρων υφίστανται στην αγορά εργασίας, φροντίζοντας παράλληλα για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Επίσης, πρέπει να αγωνιστούμε να αυξηθούν τα ποσοστά των εργαζομένων που συμμετέχουν στη διαδικασία της δια βίου μάθησης σε όλη την ΕΕ, ώστε να αποκτούν περισσότερα προσόντα, να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και προκλήσεις των νέων τεχνολογιών και γενικότερα να προσαρμόζονται χωρίς προβλήματα στο συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η ΕΕ έχει να συναγωνισθεί τους οικονομικούς κολοσσούς που ονομάζονται ΗΠΑ και Κίνα, οι οικονομίες των οποίων λειτουργούν με εντελώς διαφορετικούς όρους από τους ευρωπαϊκούς. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να μνημονεύσουμε το ήδη γνωστό πρόβλημα της χαμηλής ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας που σχετίζεται άμεσα με τον τομέα της εργασίας.

Βάζοντας κάποιος υποψηφιότητα, υπάρχει πάντα και η περίπτωση να μην εκλεγεί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για εσάς;

Αισθάνομαι αρκετά ακμαίος και δυνατός και δηλώνω πανέτοιμος να συνεχίσω να εργάζομαι εντατικά για το χτίσιμο ενός πραγματικά καλύτερου μέλλοντος για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Θα συνεχίσω λοιπόν να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην πατρίδα και την κοινωνία, από οποιαδήποτε θέση ευθύνης μου ανατεθεί. Πιστεύω όμως ότι ο λαός μας θα τιμήσει τους αγώνες μου και την προσφορά μου, εκλέγοντάς με ως έναν εθνικό αντιπρόσωπο στο Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr