NEWSFLASH...
Εν Δήμω
ανάγνωση

Δ. Καιρίδης: Η ευρωπαϊκή οικονομία θα πρέπει να γίνει πιο φιλοεπιχειρηματική

Δ. Καιρίδης: Η ευρωπαϊκή οικονομία θα πρέπει να γίνει πιο φιλοεπιχειρηματική

Ο Δημήτρης Καιρίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για «το κρίσιμο διακύβευμα που αφορά την ήττα του λαϊκισμού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» αλλά και για το πώς μπορούν να υποστηριχθούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις και να μειωθεί η ανεργία.

Εν συντομία, πώς θα περιγράφατε το όραμα σας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Περισσότερη Ευρώπη προς όφελος όλων. Σήμερα έχουμε απόκλιση αντί για σύγκλιση και μια ευρωζώνη που λειτουργεί υπέρ του Βορρά. Χρειάζεται περισσότερη συνοχή, με κοινό προϋπολογισμό και κοινή άμυνα.

Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να θέσετε υποψηφιότητα για το ευρωκοινοβούλιο; Και ποιο είναι το καινούργιο στοιχείο που θεωρείτε πως μπορείτε να προσφέρετε;

Το κρίσιμο διακύβευμα που αφορά την ήττα του λαϊκισμού και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι αναγκαίο να βγει επιτέλους από την πολυετή κρίση και να αναταχθεί. Η παράταση της παρούσας κατάστασης οδηγεί στη μονιμοποίηση της σε εθνική παρακμή. Η Ευρώπη περνά κρίση και πρέπει να βρει τον βηματισμό της, πριν είναι αργά και οι διαλυτικές τάσεις την απορρυθμίσουν.

Αν σας ζητούσα να μας περιγράψετε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ - και τις λύσεις που προτείνετε - ποια θα ήταν αυτά;

Η δυσλειτουργία της ευρωζώνης, η έλλειψη κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής που αποδυναμώνει τη φωνή της διεθνώς και η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού. Η λύση είναι ένα μεγάλο πακέτο μεταρρυθμίσεων αλλά και η συνεχής μάχη ενάντια στις ψευδαισθήσεις, τις αυταπάτες και τα διχαστικά διλήμματα του εθνο-λαϊκισμού.

Επικεντρώνοντας στην επιχειρηματικότητα, πως μπορεί να υποστηριχθεί περαιτέρω ο συγκεκριμένος τομέας μέσω του ευρωκοινοβουλίου;

Η ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη και φιλο-επιχειρηματική για να μπορέσει να αναπτυχθεί πιο γρήγορα. Στην Αμερική, ένας επιχειρηματίας που αποτυγχάνει χάνει την περιουσία του. Στην Ευρώπη πάει φυλακή. Η χρηματοδότηση είναι πιο δύσκολη και τα γραφειοκρατικά εμπόδια πολύ περισσότερα.

Ποια η γνώμη σας για τις startups; Πώς μπορεί να υποστηριχθεί η νεοφυής επιχειρηματικότητα και η καινοτομία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Μέσα από την ανάπτυξη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή αλλά και την καλλιέργεια ενός νέου πνεύματος που ευνοεί την καινοτομία και το ρίσκο που αυτή ενέχει.

Όσον αφορά στο θέμα της εργασίας, ποια μπορεί να είναι η συνεισφορά ενός ευρωβουλευτή στην αντιμετώπιση της ανεργίας;

Η ανεργία καταπολεμείται με την οικονομική ανάπτυξη. Οτιδήποτε άλλο είναι ασπιρίνη. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η ανάπτυξη προϋποθέτει τη μείωση των υπερ-πλεονασμάτων, τη μείωση των φόρων και των εισφορών αλλά και ένα κράτος που δεν πολεμά αλλά ευνοεί την επιχειρηματικότητα και την παραγωγή πλούτου. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς όπως η παιδεία, η δικαιοσύνη και η δημόσια διοίκηση, που θα ευνοούν την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Βάζοντας κάποιος υποψηφιότητα, υπάρχει πάντα και η περίπτωση να μην εκλεγεί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για εσάς;

Επιστροφή στο πανεπιστήμιο, στη διδασκαλία, το γράψιμο και τη μελέτη, καταρχήν. Αλλά και συνέχιση της δημόσιας παρέμβασης, όπου και όταν χρειάζεται, για την επισήμανση και τη θεραπεία των παθογενειών του δημόσιου βίου μας, όπως, κατεξοχήν, είναι ο λαϊκισμός που μας έχει τόσο ταλαιπωρήσει. Και, ίσως, η συγγραφή ενός βιβλίου που θα αποτυπώνει την όλη προσωπική εκλογική εμπειρία μου για την εξαγωγή συμπερασμάτων για το πως λειτουργεί η πολιτική.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr