NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Αυτήν την φορά, ο Ψυχρός Πόλεμος γίνεται για το smartphone σου

Αυτήν την φορά, ο Ψυχρός Πόλεμος γίνεται για το smartphone σου
Φωτογραφία: Sygmoral

​Μέσα στις συνεχείς εξελίξεις γύρω από τον αποκαλούμενο «ψυχρό τεχνολογικό πόλεμο», την Huawei και τις εταιρείες που φαίνεται να διακόπτουν, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, τη συνεργασία μαζί της, προέκυψε και μια άλλη είδηση: η επαναφορά στο προσκήνιο του λειτουργικού συστήματος που ετοιμάζει η εταιρεία. Το «σχέδιο Β» των Κινέζων, εάν όλα τα άλλα αποτύχουν.

Καταρχάς, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η Huawei έκανε τρομερά βήματα στην αγορά των smartphones. Από εκεί που, πριν από μερικά χρόνια, θεωρούταν μια πρόταση που με δυσκολία μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια τον «high-end» ανταγωνισμό, πλέον αποτελεί έναν άξιο «παίκτη» στην mobile αγορά, με πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έδειχνε να πρωταγωνιστεί και σε άλλους τομείς, όπως στα δίκτυα 5G.

Και μετά, έγιναν όλα αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, με την Google να θέλει να βγάλει το δάχτυλο της Huawei από το βάζο με το μέλι που λέγεται Android. Και κάπου εκεί, να εμφανίζεται ο Richard Yu, CEO του consumer division της, και να λέει πως, αν δεν υπάρξει κάποια άλλη εξέλιξη, η κινεζική εταιρεία έχει ήδη έτοιμο το «plan B»: το δικό της λειτουργικό σύστημα, τη δική της πρόταση απέναντι σε Android και Windows.

Το πιθανότερο είναι πως αυτό θα βασίζεται στο AOSP, την ανοικτού κώδικα έκδοση του Android, κάνοντας χρήση του ηλεκτρονικού καταστήματος εφαρμογών και λοιπού περιεχομένου της Huawei. Αυτό σημαίνει πως οι καταναλωτές δεν θα έχουν πρόσβαση στο οικοσύστημα της Google και σε πολλές ακόμα εφαρμογές που βρίσκουν σήμερα στο Play Store. Επί της ουσίας, ο «κώδικας» θα είναι αυτός που τρέχει στο Android, χωρίς όμως όλα αυτά που φέρνει η «υπογραφή» της Google.

Κάπως έτσι, αυτό που θα λαμβάνουν οι χρήστες θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό από εκείνο που αναζητούν και που έχουν συνηθίσει από ένα smartphone του είδους. Επί της ουσίας, δηλαδή, η Huawei θα έχει στα χέρια της ένα «καινούργιο» mobile λειτουργικό σύστημα, το οποίο θα έρχεται να ανταγωνιστεί τους δύο βασικούς παίκτες: το Android της Google (και τη σειρά κατασκευαστών που το υιοθετούν) και το iOS της Apple (και την... Apple, αφού μόνο αυτή το χρησιμοποιεί).

Είναι μια προσπάθεια που έκαναν πολλοί πριν από αυτήν. Το αποτέλεσμα ήταν να χτυπήσουν με ταχύτητα στον πρώτο τοίχο που βρήκαν μπροστά τους. Και αν δεν χτύπησαν σε τοίχο και τον απέφυγαν αυτό που προέκυψε, σε κάθε περίπτωση, δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια «μισοψημένη» πρόταση. Τι να πρωτοθυμηθούμε. Τα Windows Phone της Microsoft (και τα deal με τη Nokia), το Sailfish της Jolla (από πρώην στελέχη της Nokia), τις προτάσεις από Mozilla και Canonical/Ubuntu (που τελείωσαν πριν καν αρχίσουν), το Blackberry OS, το Tizen της Samsung (που επικέντρωσε σε smartwatches κτλ);

Είναι σαφές πως η mobile αγορά - δυστυχώς - δεν κατάφερε να χωρέσει κάποιον σημαντικό τρίτο παίκτη. Είτε γιατί το αποτέλεσμα ήταν μέτριο, είτε γιατί οι συσκευές ήταν μέτριες, είτε γιατί, πολύ απλά, κανείς δεν θέλει τίποτα παραπάνω από ένα Android ή ένα iPhone, όταν αναζητά να αγοράσει ένα smartphone. Ποιος, αλήθεια, θα δώσει 900 ευρώ στην Ευρώπη για ένα super high-end κινητό το οποίο δεν «τρέχει» Android αλλά μια πρόταση της Huawei πάνω σε αυτό, η οποία μάλιστα δεν θα διαθέτει τις υπηρεσίες της Google;

Ο Yu, όμως, το πήγε ένα βήμα παραπέρα και στόχευσε και την αγορά των φορητών υπολογιστών. Εδώ, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Γιατί; Η απάντηση είναι απλή: Αν διαβάζεις αυτό το κείμενο από laptop, κατά πάσα πιθανότητα το κάνεις χρησιμοποιώντας κάποια έκδοση των Windows. Φυσικά, υπάρχουν και συσκευές με Linux, Chrome OS ή με την υπογραφή της Apple. Αλλά και εδώ, μια πρόταση από την Huawei θα είναι απλώς για να γεμίσει το κενό στην προιοντική της γραμμή και όχι για να προσφέρει κάτι που θα γίνει το «next best thing».

Φυσικά, εάν τα πράγματα προχωρήσουν και η Huawei βρεθεί αντιμέτωπη με ένα «μπλόκο» από Android και Windows, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το θέμα των προμηθευτών hardware, chipset και λοιπού εξοπλισμού - πέρα δηλαδή από το λογισμικό - οι οποίοι έχουν ήδη δείξει τις διαθέσεις τους. Με άλλη λόγια, αν οι καταστάσεις προχωρήσουν και δεν υπάρξει κάποια σημαντική ανατροπή, η κινεζική Huawei θα βρεθεί, επί της ουσίας, μόνη εναντίων όλων. Παρέα, μόνο, με όποιες άλλες εταιρείες μπουν ενδεχομένως σε αυτό το ιδιόμορφο κλαμπ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται, πολύ απλά, να μην ενδιαφερθεί να κατακτήσει μεγάλα μερίδια αγοράς και να εστιάσει σε πολύ συγκεκριμένα τμήματα ή κατηγορίες. Και πάλι όμως, το brand θα έχει υποστεί ένα σοβαρό πλήγμα. Για την ακρίβεια, αν κάποιος έχει ρίξει μια ματιά τις τελευταίες ημέρες σε όλες τις σχετικές εξελίξεις, ακόμη και όπως δημοσιεύονται στο ελληνικό web, το brand της Huawei έχει ήδη υποστεί ένα «χτύπημα». Ήδη, ακόμη και άνθρωποι που δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή με τον χώρο και τυγχάνει να έχουν ένα κινητό της Huawei, αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν και τι θα συμβεί.

Αν, από την άλλη, η Huawei παλέψει να ανταγωνιστεί τους μεγάλους παίκτες με τις δικές της προτάσεις, θα αποτελέσει ιδιαίτερη έκπληξη να τη δούμε να κάνει την διαφορά. Θετική έκπληξη, αλλά δύσκολη - ενδεχομένως και ακατόρθωτη. Και αυτό είναι σίγουρα κάτι που υπολογίζουν τα στελέχη της, αναζητώντας την επόμενη ημέρα. Η παγκόσμια αγορά, εκείνη που βρίσκεται έξω από την πατρίδα της, την Κίνα, και που αναζητά τον χώρο για περαιτέρω ανάπτυξη, θα αποτελεί πλέον ένα πεδίο δραστηριοποίησης με εξαιρετικό βαθμό δυσκολίας για αυτήν.

Εκτός εάν έχει κάποιον πραγματικό άσσο στο μανίκι της. Κάποια επαναστατική στρατηγική, κάποια ριζοσπαστική τιμολογιακή πολιτική, κάποια ιδιαίτερη καινοτομία. Πράγματα που η τεχνολογική αγορά χρειάζεται και απαιτεί, για να μην μείνει εξαρτημένη από τις διαθέσεις μιας, δύο ή τριών εταιρειών. Γιατί όσο περισσότεροι παίκτες υπάρχουν στην αγορά, που να λειτουργούν εντός των προβλεπόμενων πλαισίων, κανονισμών και λοιπών διαδικασιών, προσφέροντας λύσεις που πραγματικά εμπλουτίζουν και απλοποιούν, τόσο το καλύτερο για τον καταναλωτή. Δηλαδή, για όλους μας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr