NEWSFLASH...
Εν Δήμω
ανάγνωση

Γ. Φωστηρόπουλος: «Βασικός στόχος είναι το Π. Φάληρο να αποτελεί ένα Δήμο πρότυπο»

Γ. Φωστηρόπουλος: «Βασικός στόχος είναι το Π. Φάληρο να αποτελεί ένα Δήμο πρότυπο»

Ο Γιάννης Φωστηρόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Π. Φαλήρου, επικεφαλής της παράταξης «Συνεχίζουμε για το Παλαιό Φάληρο», μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr.

Εν συντομία, πώς θα περιγράφατε το όραμα σας για την τοπική αυτοδιοίκηση; Και ποια η πορεία σας σε αυτήν;

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το «κύτταρο» της κοινωνικής συνοχής και της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης. Είναι το πιο κοντινό «χέρι βοηθείας» για τον πολίτη και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Το όραμα για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση με ισχυρό θεσμικό και κοινωνικό ρόλο, οικονομικά αυτοδύναμη, με περιορισμό στο ελάχιστο της διοικητικής γραφειοκρατίας, αποτελεί το ζητούμενο για τους ΟΤΑ. Έχουν γίνει ορισμένα βήματα, βρισκόμαστε όμως ακόμη μακριά από το στόχο.

Εκλεγμένος επί σειρά ετών στο Δήμο Π. Φαλήρου, από το 1994 είχα την τιμή να υπηρετήσω την πόλη μου από τις θέσεις του Αντιδημάρχου Διοίκησης - Οικονομικών, Παιδείας, Κοινωνικής Αρωγής, Αθλητισμού, Κοινωνικών Δομών και Δημοτικών Ιατρείων. Έχω διατελέσει Γραμματέας και Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Από το 2013 έως και σήμερα κατέχω τη θέση του εντεταλμένου συμβούλου Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και εκπροσωπώ το Δήμο Π. Φαλήρου σε πλήθος ευρωπαϊκών και εθνικών συνεδρίων. Είμαι εκλεγμένος εκπρόσωπος στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, στη Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής καθώς και στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.

Μιλήστε μας για τα πρόσωπα που «στελεχώνουν» το ψηφοδέλτιο σας. Με ποια κριτήρια έχουν επιλεγεί;

Τα πρόσωπα που «στελεχώνουν» το ψηφοδέλτιό μας προέρχονται απ΄όλο όλο το εύρος των κομματικών πεποιθήσεων και ιδεολογίας. Κοινός στόχος όλων μας είναι η ανιδιοτελής προσφορά μας στην κοινωνία του Π. Φαλήρου με ήθος, εντιμότητα, συνέπεια και εργατικότητα.

Είμαστε περήφανοι διότι στο ψηφοδέλτιο μας συμμετέχουν νέοι με τον μικρότερο σε ηλικία μόλις 19 ετών! Είναι ελπιδοφόρο και μας δίνει δύναμη το γεγονός ότι νέα παιδιά από μόνα τους προσφέρθηκαν να ενταχθούν στον συνδυασμό μας και να συμβάλλουν στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας στην πόλη μας.

Σε συνδυασμό με την εμπειρία και τη γνώση των παλαιοτέρων αυτοδιοικητικών στελεχών, γίνεται ένα «πάντρεμα» ιδεών και απόψεων που μόνο πρόοδο και εξέλιξη μπορεί να εγγυηθεί.

Σε μια πιθανή εκλογή σας στο δημαρχιακό αξίωμα, ποιοι θα είναι οι βασικοί σας στόχοι και σε ποιες γραμμές θα κινηθεί η πολιτική σας;

Βασικός στόχος μας είναι το Π. Φάληρο να αποτελεί ένα Δήμο Πρότυπο και μια Πόλη για να Ζεις!

Η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι το μεγάλο στοίχημα. Οι επενδύσεις και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αποτελούν μέρος των βασικών μας θέσεων για το μέλλον του Π. Φαλήρου.

Υποδομές και αστικές αναπλάσεις είναι το μέλημά μας. Η αξιοποίηση του παραλιακού μας μετώπου αποτελεί «μοχλό» ανάπτυξης.

Η καθαριότητα και η μύηση των δημοτών μας στην ανακύκλωση και δη στη διαλογή στην πηγή αποτελεί επιτακτική ανάγκη για μια σύγχρονη κοινωνία.

Όμορφη πόλη σημαίνει ασφαλής πόλη. Γι΄αυτό το λόγο θα επαναφέρουμε τη δημοτική αστυνομία στις γειτονιές του Π. Φαλήρου, ενώ ταυτόχρονα θα επιμείνουμε να αυξηθεί η δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή ώστε οι δημότες μας να νιώθουν ασφαλείς.

Αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, διότι για εμάς ο αθλητισμός είναι πολιτισμός και ο πολιτισμός, παιδεία.

Μια πόλη σύγχρονη και φιλική, προσβάσιμη για όλους.

Δώστε μας μια εικόνα από τη «σχέση» που υπάρχει μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικής εξουσίας. Είναι θετικό ή αρνητικό το πρόσημο;

Η λέξη αυτοδιοίκηση έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της για να το υποστηρίξει θεσμικά, κοινωνικά και οικονομικά. Οι ρόλοι Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης «μπερδεύονται» και μόνο προβλήματα δημιουργούνται αντί να επιλύονται.

Οι Δήμοι χρειάζονται ανεξαρτησία και χρηματοδοτικά εργαλεία για να υλοποιήσουν το όραμα της αναπτυξιακής στρατηγικής προς όφελος της τοπικής τους κοινωνίας.

Θα πρέπει να πάψουμε να αποτελούμε «τοπικό παράρτημα» της κεντρικής κρατικής διοίκησης και θα πρέπει να αρχίσουμε να κινούμαστε σε ευρωπαϊκά πρότυπα αυτόνομων ευέλικτων σχημάτων.

Επικεντρώνοντας στον τομέα της επιχειρηματικότητας, υπάρχουν στο πρόγραμμα σας πολιτικές για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας; Λαμβάνονται υπόψη σε αυτούς η γυναικεία, η νεανική επιχειρηματικότητα και οι startups;

Εξ αρχής στοχεύσαμε στις επενδύσεις και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην πόλη μας. Προσπαθούμε να διαφυλάσσουμε την ομαλή λειτουργία της τοπικής αγοράς μέσα από μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών ώστε έτσι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για οικονομική και χωροταξική ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα υλοποιούμε προγράμματα για τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα και δίνουμε κίνητρα για περαιτέρω τόνωση των επιχειρήσεων. Κινούμαστε με τροχιά Βιώσιμης Ανάπτυξης και θεμελιώνουμε δομές στήριξης για την εργασία, αλλά και τη νέα επιχειρηματικότητα.

Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να είμαστε δίπλα στους επιχειρηματίες της πόλης μας και να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα που τυχόν προκύπτουν.

Όσον αφορά στο θέμα της εργασίας, υπάρχει αυτή τη στιγμή ανεργία στην πόλη σας; Ποιες οι προτάσεις σας;

Η ανεργία δεν κάνει διακρίσεις. Δυστυχώς και στην πόλη μας, υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν εργασία και θεωρούμε υποχρέωση μας να στεκόμαστε δίπλα τους και μέσω της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας, αλλά και μέσα από κοινές συνεργασίες με τοπικούς φορείς και συλλογικότητες της πόλης.

Ένας από τους πρώτους στόχους μας για την επόμενη μέρα στο Π. Φάληρο είναι η δημιουργία θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, αλλά και προγράμματα επιχειρηματικότητας και επαγγελματικής κατάρτισης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας.

Υπάρχει χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων ιδεών για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη βέλτιστη λειτουργία της πόλης;

Κάποιες από τις νέες τεχνολογίες ήδη έχουν εφαρμοστεί στην υπηρεσία του πολίτη στο Π. Φάληρο για την άμεση επίλυση προβλημάτων και τη βέλτιστη λειτουργική καθημερινότητα των δημοτών μας.

«Έξυπνες» πόλεις είναι οι Βιώσιμες πόλεις κι εμείς έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα μας, ενδεικτικά να αναφέρω, την αντικατάσταση του δημοτικού οδοφωτισμού με νέο δίκτυο λαμπτήρων τελευταίας τεχνολογίας (LED) για οικονομία και εξοικονόμηση ενέργειας, δωρεάν παροχή WiFi, τοποθέτηση νέων κάδων περισυλλογής απορριμμάτων με αισθητήρες προειδοποίησης, εφαρμογή Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS).

Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε όλα τα «έξυπνα εργαλεία» ώστε ο Δήμος μας να αποτελεί παράδειγμα καινοτομίας.

Βάζοντας κάποιος υποψηφιότητα, υπάρχει πάντα και η περίπτωση να μην εκλεγεί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για εσάς;

Θα συνεχίσω με τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό να προσφέρω στο Δήμο Π. Φαλήρου για το κοινό καλό των συμπολιτών και της πόλης μου, όπως εξάλλου έκανα τόσα χρόνια που με εμπιστεύονται οι πολίτες του. Θα συνεχίσω με πίστη ήθος και εργατικότητα εγώ και οι συνεργάτες μου να στηρίζουμε το όραμα του Διονύση Χατζηδάκη για ένα Δήμο με έργο μετρήσιμο και ορατό που να αποδίδεται στον Άνθρωπο. Συνεχίζουμε για το Π. Φάληρο.

fostir2.jpg?mtime=20190524103922#asset:126340


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr