NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Υπεύθυνη επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

NJV Athens Plaza: Υπεύθυνος τουρισμός με σεβασμό στον πολιτισμό και το περιβάλλον

NJV Athens Plaza: Υπεύθυνος τουρισμός με σεβασμό στον πολιτισμό και το περιβάλλον

Το NJV Athens Plaza, πεντάστερο ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας, βραβεύτηκε πρόσφατα ως champion, στο Annual Sustainability Summit του Κέντρου Αειφορίας, για τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα Sustainable Development Champions. Με αφορμή αυτή τη διάκριση, μιλήσαμε με τη Γενική Διευθύντρια του NJV Athens Plaza, Βάνα Λαζαράκου, για τη διάκριση αυτή και για τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και για τα ξενοδοχεία στην Αθήνα, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και άλλα πολλά!

Τι σημαίνει για εσάς αυτή η διάκριση και πώς σκοπεύετε να την «αξιοποιήσετε» στο μέλλον;

Για το NJV Athens Plaza, η διάκριση ως Sustainable Development Champion 2019 αποτελεί την επιβεβαίωση του ότι εφαρμόζει καλές και αποδοτικές πρακτικές Εταιρικής Υπευθυνότητας, αλλά και το έναυσμα για να συνεχίσουμε να υλοποιούμε καινοτόμες δράσεις που επιδρούν θετικά τόσο στο περιβάλλον όσο και στην κοινωνία. Είμαστε δε πεπεισμένοι ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι αδύνατο να επιτευχθεί χωρίς συνέργειες που βασίζονται σε αρχές, αξίες, κοινό όραμα, κοινούς στόχους.

Σε ποιον όμως από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών αποφασίσατε να εστιάσετε και γιατί;

Έχοντας προσδιορίσει τη σαφή μας κατεύθυνση, εστιάζουμε στον στόχο 17 και στοχεύουμε στην ενίσχυση συνεργασιών για την αειφόρο ανάπτυξη οι οποίες θα μεταφέρουν γνώσεις, εμπειρία και τεχνολογία στην υποστήριξη τοπικών πρωτοβουλιών και καινοτομιών, αλλά και στην προώθηση του Παγκόσμιου Κώδικα Δεοντολογίας για τον Τουρισμό.

Πείτε μας τι σημαίνει για εσάς υπευθυνότητα με 3 λέξεις.

Για εμάς Yπευθυνότητα σημαίνει ακριβώς αυτό που αναφέρει το λογότυπο της ΕΚΕ του Ξενοδοχείου: ETHOS: CARING-SUPPORTING-REALIZING.»

Περνώντας τώρα από την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα στην εποχικότητα, πείτε μας τα πολυτελή ξενοδοχεία όπως το δικό σας, αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα; Ποια είναι η περίοδος που εντοπίζονται οι περισσότερες κρατήσεις;

Κι όμως όλα τα ξενοδοχεία ανεξαρτήτως κατηγορίας στην Αθήνα αντιμετωπίζουν πρόβλημα εποχικότητας καθώς τους χειμερινούς μήνες Νοέμβριο με Μάρτιο η πληρότητα πέφτει και ανεβαίνει από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο. Κι αυτό γιατί η Αθήνα δεν έχει καταφέρει να γίνει προορισμός city break για τους εύρωστους Ευρωπαίους και δεν έχει αξιοποιήσει τις δυνατότητες της πολιτιστικά, κλιματολογικά, γαστρονομικά για να πετύχει τις πληρότητες της Ρώμης, Άμστερνταμ, Βαρκελώνης.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Πώς σας έχει επηρεάσει αυτή η εξέλιξη;

Απ΄ότι φαίνεται οι αφίξεις του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος είναι σε πολύ καλά επίπεδα, όμως οι κρατήσεις των δωματίων στα ξενοδοχεία είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι κατά 6 – 9% κάτι που αποδεικνύει ότι η έκρηξη όπως σωστά λέτε των βραχυχρόνιων μισθώσεων μας έχει επηρεάσει αρνητικά. Τα ξενοδοχεία 5 αστέρων έχουν να συναγωνιστούν επίσης, πολλά μικρά ξενοδοχεία boutique στο ιστορικό κέντρο καθώς η έκρηξη δεν έγινε μόνο σε βραχυχρόνιες μισθώσεις σπιτιών αλλά και πολλών νέων ξενοδοχείων, 3.000 νέες κλίνες θα έχουν προστεθεί στην Αθήνα μέχρι το τέλος του 2019.

Ποιο είναι το προφίλ των τουριστών που επισκέπτονται το ξενοδοχείο σας; Υπάρχουν επαναλαμβανόμενοι πελάτες;

Έχουμε την τύχη και βέβαια έχουμε προσπαθήσει γι’ αυτό, να έχουμε 20% επαναλαμβανόμενους πελάτες κυρίως Έλληνες και Κύπριους που αισθάνονται το ξενοδοχείο μας σαν το Αθηναϊκό τους σπίτι. Σε συνέχεια οι Αμερικάνοι, καθώς το ξενοδοχείο συνεργάζεται και εκπροσωπείται από την Preferred Hotels & Resorts μια ανερχόμενη εταιρεία 700 independent Hotels σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακολουθούν Ισραηλινοί, Αυστραλοί, Ευρωπαίοι, Κινέζοι.

Ποιες προτάσεις έχετε να κάνετε ώστε η Ελλάδα να προσεγγίσει πιο «ποιοτικούς τουρίστες»; Τελικά ποιο τουριστικό μοντέλο μας ταιριάζει;

Η Ελλάδα είναι μια εντυπωσιακή πηγή πολιτισμού, ιστορίας, φυσικής ομορφιάς, ανθρώπινης ζεστασιάς. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει έναν σημαντικό τομέα για τη χώρα μας ο οποίος έχει σημαντικό βάρος στην εθνική οικονομία. Ο ασύγκριτος πλούτος των «τουριστικών πόρων» της χώρας δεν πρέπει να μας επαναπαύει, αλλά να μας ωθεί να ανταγωνιστούμε επιτυχώς τη διεθνή τουριστική αγορά παρέχοντας νέα ερεθίσματα για έναν υπεύθυνο τουρισμό που βασίζεται στον σεβασμό του τοπικού πολιτισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού; Πιστεύετε ότι μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά στην τουριστική ανάπτυξη;

Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι διαφορετικός από τον μαζικό τουρισμό λόγω της οργάνωσής του και επίσης λόγω του ανθρώπινου δυναμικού που εμπλέκεται σε αυτόν.

Ναι, θεωρώ ότι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού αποτελούν ολοένα και περισσότερο έναν σημαντικό παράγοντα για τη μελλοντική ανάπτυξη του τουρισμού συνολικά.

Επειδή οι τουρίστες είναι πιο ενημερωμένοι από ποτέ, θέλουν να έχουν την εμπειρία της ζωής τους καταναλώνοντας ένα πολύπλοκο τουριστικό προϊόν στο οποίο ενσωματώνονται μία ή περισσότερες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο υπεύθυνος τουρισμός, που στοχεύει στην προστασία της εδαφικής βιοποικιλότητας και της ακεραιότητας των τοπικών παραδόσεων. Για το NJV ATHENS PLAZA είναι σημαντικό ο Τουρισμός να κινείται στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, γι’ αυτό και προσπαθούμε συνεχώς με νέες τεχνολογίες και καινοτόμες ιδέες να συμβάλουμε σε αυτό.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr