NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

ΣΕΒ: Οι αλλαγές που προτείνει για πτωχευτικό δίκαιο και εξωδικαστικό

ΣΕΒ: Οι αλλαγές που προτείνει για πτωχευτικό δίκαιο και εξωδικαστικό

Τις προτάσεις του για αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και στον εξωδικαστικό μηχανισμό δημοσιοποίησε ο ΣΕΒ, τονίζοντας πως «είχε επισημάνει ήδη από το Μάρτιο του 2017 ότι ο σχεδιαζόμενος τότε "εξωδικαστικός μηχανισμός διαγραφής οφειλών επιχειρήσεων" ήταν γραφειοκρατικός, δεν είχε σαφή στόχευση και για αυτό δεν θα είχε επιτυχία.

Το Νοέμβριο του 2017 τόνισε ότι, για να αποκτήσει η χώρα ένα πλήρως λειτουργικό πτωχευτικό και προ-πτωχευτικό πλαίσιο απαιτούνται ακόμα πολλές παρεμβάσεις, τόσο στο «πτωχευτικό δίκαιο» όσο και σε ζητήματα που άπτονται των διαγραφών οφειλών προς το κράτος, τον χειρισμό των φορολογικών επιπτώσεων μιας διαγραφής και την πραγματική δεύτερη ευκαιρία για όσους βαρύνονται από χρέη επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, «η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια άλλων καθυστερήσεων. Όσο καθυστερεί η μείωση των επιχειρηματικών «κόκκινων δανείων και η αποδέσμευση ρευστότητας διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ο φόβος της επιχειρηματικής αποτυχίας και θα συνεχίσει να εκκρεμεί η ανάκαμψη μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων που σήμερα, ακόμα μπορούν να διασωθούν, δεν θα συνοδευτεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από υγιή ανάπτυξη της ιδιωτικής χρηματοδότησης, δυσχεραίνεται, η προσέλκυση των στελεχών που θα διοικήσουν την εξυγίανση των επιχειρήσεων που το έχουν ανάγκη και δημιουργούνται περαιτέρω εμπόδια στην αύξηση της απασχόλησης και της φορολογητέας ύλης».

Οι προτάσεις του, σε πέντε άξονες, είναι οι ακόλουθες:

  1. Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης της αφερεγγυότητας.
  2. Διασφάλιση λειτουργικού πλαίσιο προσωπικής πτώχευσης, προστατευμένο από καταχρήσεις και που προσφέρει πραγματική δεύτερη ευκαιρία, ειδικά σε έντιμους και επιμελείς επιχειρηματίες που βαρύνονται από χρέη προερχόμενα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
  3. Άρση των σημαντικών φορολογικών εμποδίων και αντικινήτρων στις προσπάθειες διάσωσης αξίας προς όφελος των οφειλετών, πιστωτών, εργαζομένων και τελικά του ίδιου του Δημοσίου.
  4. Ευθυγράμμιση με το ενωσιακό δίκαιο του πλαισίου που αναζητά σε φυσικά πρόσωπα χρέη επιχειρήσεων προς το δημόσιο και οι δρακόντειες προβλέψεις του οποίου πλέον αποτρέπουν κάθε έλλογο στέλεχος από την εμπλοκή σε εγχειρήματα διάσωσης επιχειρήσεων.
  5. Συμπλήρωση και ολοκλήρωση παρεμβάσεων που να διασφαλίζουν ότι οι διαγραφές απαιτήσεων από τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν και ότι η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων οφειλετών γίνεται με πλήρη διαφάνεια
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr