NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

Προειδοποίηση ΕΚΤ για τα κρυπτονομίσματα: «Αυξάνουν τον κίνδυνο οικονομικών ζημιών»

Προειδοποίηση ΕΚΤ για τα κρυπτονομίσματα: «Αυξάνουν τον κίνδυνο οικονομικών ζημιών»

«Σε κίνδυνο μεγάλης ζημίας» μπορούν να εκτεθούν όσοι κατέχουν κρυπτονομίσματα τύπου Bitcoin, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς αυτά «μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο έντονης κερδοσκοπίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τα κρυπτογραφικά στοιχεία ενεργητικού είναι σχετικά πρόσφατο φαινόμενο. Έκαναν την εμφάνισή τους πριν από δέκα χρόνια περίπου και από τότε γίνονται ολοένα πιο δημοφιλή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται όλο και περισσότερες πλατφόρμες διαπραγμάτευσης και να διευρύνεται το φάσμα των νέων αυτών στοιχείων ενεργητικού.

Τον Μάιο του 2019 υπήρχαν περισσότερα από 2.000 είδη κρυπτογραφικών στοιχείων ενεργητικού (αν και τα περισσότερα από αυτά δεν χρησιμοποιούνται) με συνολική χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση 230 δισεκ. ευρώ περίπου. Όπως φαίνεται από το παρακάτω διάγραμμα, τα εν λόγω στοιχεία είναι εξαιρετικά ευμετάβλητα και η αξία τους συνδυαστικά είναι μικρή σε σχέση με την αξία των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία ή άλλων κατηγοριών στοιχείων ενεργητικού.

Η αγοραία αξία των κρυπτογραφικών στοιχείων ενεργητικού ισοδυναμεί, παραδείγματος χάριν, με το ΑΕΠ της Φινλανδίας και αντιστοιχεί σε 19% περίπου της συνολικής αξίας των τραπεζογραμματίων και κερμάτων ευρώ σε κυκλοφορία, τα οποία έχουν αυξηθεί σταθερά από την εισαγωγή τους το 2002. Στο τέλος Απριλίου 2019 η αξία των τραπεζογραμματίων ήταν πάνω από 1,2 τρισεκ. ευρώ και των κερμάτων 29 δισεκ. ευρώ περίπου.

Η αξία των κρυπτογραφικών στοιχείων ενεργητικού είναι επίσης μικρή σε σύγκριση με τις πέντε μεγάλες εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας (Facebook, Apple, Amazon, Netflix και Google – δείκτης FAANG), μόλις 8% της χρηματιστηριακής τους κεφαλαιοποίησης. Το Bitcoin αντιπροσωπεύει περίπου 55% της συνολικής χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης των κρυπτογραφικών στοιχείων ενεργητικού (Μάιος 2019).

Συγκριτικά, η συνολική έκδοση ηλεκτρονικού χρήματος στη ζώνη του ευρώ (εκτός του Ευρωσυστήματος) ξεπέρασε τα 9 δισεκ. ευρώ τον Μάιο του 2018. Το 2017 το 70% περίπου αυτής της έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος αναλογούσε στις εμπορικές τράπεζες.

Τα κρυπτογραφικά στοιχεία ενεργητικού δεν είναι νομίσματα. Διαφέρουν από το χρήμα (συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού χρήματος), δεν έχουν νομικό καθεστώς ή ξεχωριστό νομικό πλαίσιο και δεν υπάγονται σε εποπτεία. Μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο έντονης κερδοσκοπίας και για αυτό εκθέτουν τους κατόχους τους σε κίνδυνο μεγάλης ζημίας. Ένας από τους λόγους είναι επειδή δεν αντιπροσωπεύουν υποκείμενη απαίτηση έναντι του εκδότη. Λόγω της απουσίας κάποιου ειδικού οργανισμού, όπως μιας κεντρικής τράπεζας, που να προστατεύει την αξία των κρυπτογραφικών στοιχείων ενεργητικού δεν ενδείκνυται η χρήση τους ως μορφής χρήματος. Επιπλέον, η έντονη μεταβλητότητα των εν λόγω στοιχείων ενεργητικού και η περιορισμένη αποδοχή τους από τους εμπόρους αποθαρρύνει τη χρήση τους ως μέσου αποθήκευσης αξίας ή πληρωμών και δυσχεραίνει τη χρήση τους ως λογιστικής μονάδας.

Οι κάτοχοι κρυπτογραφικών στοιχείων ενεργητικού μπορεί επίσης να εκτίθενται στην ψηφιακή απάτη και την κλοπή ή απώλεια προσωπικών ψηφιακών κλειδιών, τα οποία χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση στα κρυπτογραφικά στοιχεία ενεργητικού. Όλοι αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο οικονομικών ζημιών. Επίσης, η ταυτοποίηση των συναλλασσομένων μπορεί να είναι δύσκολη, γεγονός το οποίο συνιστά απειλή για τη διαφάνεια των χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Από την άλλη πλευρά, η τεχνολογία στην οποία βασίζονται τα κρυπτογραφικά στοιχεία ενεργητικού, η τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (Distributed Ledger Technology - DLT), φαίνεται ότι προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα στους χρήστες. Μπορεί να μειώσει το κόστος συναλλαγών και τους χρόνους διακανονισμού, και δεν γνωρίζει σύνορα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr