NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Η καινοτομία κρίνεται εκ του αποτελέσματος, όχι εκ προοιμίου και ισοπεδωτικά

Η καινοτομία κρίνεται εκ του αποτελέσματος, όχι εκ προοιμίου και ισοπεδωτικά
Φωτογραφία: Nesta592

Τι είναι, άραγε, η καινοτομία; Υπάρχουν περιπτώσεις που γίνεται κατάχρηση του όρου; Και, τελικά, ποιος μπορεί να κρίνει αν κάτι είναι καινοτόμο ή όχι;

Χθες βρέθηκα στο JA Start Up 2019, όπου ως epixeiro.gr δώσαμε το Βραβείο Καινοτομίας. Στον σύντομο (θέλω να πιστεύω) χαιρετισμό μου, είπα μια φράση: «η καινοτομία κρίνεται εκ του αποτελέσματος». Και δεν θα έκανα τη σημερινή ανάλυση, αν δεν βρισκόταν κάποιος να μου πει: «ενδιαφέρον αυτό που είπες. Αλλά τι ακριβώς εννοούσες;»

Προετοιμάζοντας τον προαναφερθέντα χαιρετισμό, σκέφτηκα να αναφερθώ στην έννοια της καινοτομίας. Πώς το κάνει κάποιος αυτό; Ο πιο απλός τρόπος είναι, μάλλον, να αναζητήσει τον ορισμό της. Οι ορισμοί, λοιπόν, της καινοτομίας, κινούνται γύρω από κάποιους άξονες, αλλά είναι αρκετά γενικόλογοι. Έως βαρετοί θα έλεγα. Και η βαρεμάρα δεν συνάδει με την καινοτομία.

Ίσως, λόγω και αυτής της γενικολογίας του όρου, να έχει προκύψει και η εικόνα κατάχρησης του. Και από κάπου εκεί να ξεκινούν και οι φωνές που αναφέρονται ειρωνικά σε «κενοτομία», «ινοβέισο» και άλλα ιδιόμορφα. Πόσο μάλλον σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία υπάρχει και η αντίληψη πως εντός των τειχών δεν αναπτύσσεται τίποτα καινούργιο, ιδιαίτερο, επαναστατικό, καινοτόμο. Αναπτύσσεται «μόνο μιζέρια».

Πότε, λοιπόν, μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει κάτι ως καινοτόμο, όταν μιλάμε για επιχειρηματικότητα, startups, τεχνολογία κτλ; Ξεπερνώντας τους όποιους ορισμούς, θεωρίες, διδαχές και λοιπά αναγνώσματα, η πιο γρήγορη και σύντομη απάντηση είναι η ακόλουθη: οπότε θέλει. Μπορώ, αυτή τη στιγμή, να βάψω το καπάκι από το πλαστικό μπουκάλι νερού που έχω δίπλα μου και να χαρακτηρίσω το αποτέλεσμα καινοτόμο. Ποιος θα με σταματήσει και ποιος θα μου το απαγορεύσει; Έχει κάποιος το δικαίωμα; Κανείς.

Γιατί τα λέω αυτά; Γιατί, αν υπάρχει κατάχρηση του όρου, η μόνη διέξοδος από αυτή τη διαδικασία, που θα δώσει και τη δυνατότητα στην πραγματική καινοτομία να ξεχωρίσει, να αναδειχθεί, να «επιζήσει» και να πολλαπλασιαστεί, είναι η αποδοχή της χρήσης του όρου όπου και όποτε επιθυμεί κάποιος, εντελώς ελεύθερα. Επί της ουσίας, δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος πρακτικός λόγος για εκ των προτέρων κριτική επί του θέματος. Η καινοτομία ψάχνει το αποτέλεσμα. Η ανυπαρξία αποτελέσματος γεννά αβάσιμη κριτική.

Και αυτό γιατί η πραγματική καινοτομία, εκείνη που αυτοορίζεται και αναπτύσσει, σχεδόν με αυτοματοποιημένο τρόπο, τις νέες διαδικασίες και μεθόδους, δημιουργώντας αγορές και νέες ευκαιρίες, βρίσκει μόνη το δρόμο της. Η πραγματική καινοτομία δεν περιμένει από εμένα ή από κάποιον άλλον να την ορίσει ως τέτοια. Στην πράξη, δεν μας χρειάζεται. Αργά ή γρήγορα, το αποδεικνύει. Αργά ή γρήγορα, το κατακτά μόνη της.

Πότε είναι αυτό το αργά ή γρήγορα; Όταν έχουν φανεί τα αποτελέσματα της επίδρασής της στον ευρύτερο κύκλο που την αφορά και με τον οποίο σχετίζεται. Όταν οι άνθρωποι έχουν πάρει πραγματική αξία από αυτήν και το αναγνωρίζουν. Όταν ο αντίκτυπος της είναι αυταπόδεικτος. Η καινοτομία μπορεί να προαναγγελθεί, αλλά κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Όχι εκ προοιμίου και σίγουρα όχι με ισοπεδωτικές και μηδενιστικές αντιλήψεις και νοοτροπίες για το αν κάτι είναι ή δεν είναι «innovation». Η καινοτομία είναι συνδεδεμένη με το αποτέλεσμα, και μόνο από αυτό κρίνεται.

Και τα παραπάνω δεν σημαίνουν σε καμία περίπτωση πως η έννοια της καινοτομίας έχει χάσει τη σημασία της, οπότε «χρησιμοποιήστε την όπου και όπως θέλετε μέχρι να δούμε τι θα γίνει και να βγει κάποιο νόημα.» Καλόπιστα, τα παραπάνω σημαίνουν πως ο όρος είναι τόσο δυνατός που έχει τη δυνατότητα να θέσει τις ιδέες στη σωστή βάση. Προς αναζήτηση του θετικού προσημου για έναν άλλο όρο, εκείνον του μέλλοντος.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr