NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

ΣΕΒ: Οδηγός για τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τους κανόνες του ανταγωνισμού

ΣΕΒ: Οδηγός για τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τους κανόνες του ανταγωνισμού

Με τη συμμετοχή της Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Βασιλικής Θάνου παρουσιάστηκε σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση του ΣΕΒ, ο Πρακτικός Οδηγός για τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τους κανόνες του ανταγωνισμού, που εκπόνησε η Ομάδα Εργασίας «Θέματα ανταγωνισμού και αγοράς».

Για τον ΣΕΒ η εφαρμογή και ο σεβασμός των κανόνων του ανταγωνισμού «αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή για τις σύγχρονες, οργανωμένες επιχειρήσεις. Είναι πρωτίστως ευθύνη και καθήκον της ανώτατης διοίκησης να μεταδώσει τα σωστά μηνύματα σε όλη τη αλυσίδα αξίας κάθε επιχείρησης.».

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Βασιλική Θάνου, τονίζοντας ότι «ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος γενικότερα δεν θα πρέπει να βλέπει την Επιτροπή Ανταγωνισμού αποκλειστικά και μόνον ως έναν αυστηρό διώκτη των παραβατών των κανόνων του Ανταγωνισμού. Θα θέλαμε να μας βλέπει και ως συνεργάτη των φορέων της αγοράς στην κοινή προσπάθεια για την ενημέρωση και για την καλλιέργεια της συνείδησης υγιούς ανταγωνισμού, δια της οποίας επιτυγχάνεται η πρόληψη, η αποφυγή τέλεσης παραβάσεων».

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας, και μέλος ΔΣ του ΣΕΒ, τόνισε ότι σήμερα «ο ανταγωνισμός μας αφορά όλους, μικρούς και μεγάλους, Διοικήσεις και στελέχη κάθε βαθμίδας».

Ο Πρακτικός Οδηγός που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση εκπονήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και αποσκοπεί να γίνει «ο καθημερινός σύμμαχος τους στην προσπάθεια συμμόρφωσης με τους κανόνες του ανταγωνισμού». Διασαφηνίζει έννοιες και δίνει πρακτικές οδηγίες σε βασικά ζητήματα για το τι επιτρέπεται και τι όχι, ώστε να γίνεται εύκολα κατανοητό τόσο από τις διοικήσεις, όσο και από τα στελέχη και τους υπαλλήλους μιας επιχείρησης. Δίνει παραδείγματα από γνωστές υποθέσεις σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, παραθέτει τη βασική νομοθεσία και περιλαμβάνει τα βήματα για τη διαμόρφωση του σωστού προγράμματος συμμόρφωσης. Στη συνέχεια, εκπρόσωποι επιχειρήσεων μετέφεραν την εμπειρία και τα διδάγματα από την εφαρμογή των πολιτικών και προγραμμάτων συμμόρφωσης που επέλεξαν να ακολουθήσουν.

Η εκπρόσωπος της Coca Cola κ. Ε. Κεφαλογιάννη τόνισε ότι κλειδί για τη συμμόρφωση είναι το πραγματικό ενδιαφέρον της Διοίκησης και η ενημέρωση και εκπαίδευση των στελεχών, ενώ ο κύριος Β. Παΐζης, Νομικός Σύμβουλος της British American Tobacco μίλησε για την ανάγκη προσεκτικής προετοιμασίας μιας επιχείρησης για το ενδεχόμενο αιφνίδιου ελέγχου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο κ. Α. Κομνηνός, Partner της White & Chase παρουσίασε τις δημοφιλέστερες πρακτικές και τα χαρακτηριστικά των επιτυχημένων προγραμμάτων συμμόρφωσης. Τέλος, η κ. Κ. Μπενετάτου, Προϊσταμένη του Τμήματος Προώθησης Πολιτικών Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού περιέγραψε από την αρχή μέχρι το τέλος, όλη τη διαδικασία ελέγχου μιας υπόθεσης από την πρώτη έρευνα μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης, τονίζοντας τα σημεία προσοχής και δίνοντας χρήσιμες συμβουλές.

Ο ΣΕΒ παροτρύνει τις επιχειρήσεις που επιθυμούν εξατομικευμένη παρουσίαση του Πρακτικού Οδηγού, να δηλώσουν ενδιαφέρον στο eper@sev.org.gr. Ο οδηγός είναι διαθέσιμος, σε μορφή pdf, από εδώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr