NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Events
ανάγνωση

Ολοκληρώθηκε το 2ο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής για την Εταιρική Υπευθυνότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ολοκληρώθηκε το 2ο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής για την Εταιρική Υπευθυνότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
03_06_2019 | 13:39
epixeiro icon Ειδήσεις | Events

Στο 2ο Συνέδριο για την Εταιρική Υπευθυνότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Ναυτεμπορικής με τίτλο «Η σκυτάλη στις πόλεις», που διεξήχθη την Τετάρτη 29 Μαΐου 2019, έδωσαν το παρών εκπρόσωποι από τον μεγαλύτερο μέρος της αγοράς ως συμμετέχοντες, ομιλητές στα πάνελ συζήτησης και χορηγοί.

Το συνέδριο έλαβε χώρα σε μια ενδιαφέρουσα χρονική στιγμή δύο μέρες μετά τις ευρωεκλογές, μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων για την τοπική αυτοδιοίκηση και λίγες μόλις εβδομάδες από τις βουλευτικές εκλογές. Και έτσι η Ναυτεμπορική έβαλε την ατζέντα του διαλόγου της επόμενης μέρας και ζήτησε από τους υποψήφιους πρωταγωνιστές να δεσμευθούν σε εθνικούς στόχους που θα έχουν τελικό αποδέκτη τις τοπικές κοινωνίες. Εξάλλου η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ουσιαστικό ρόλο στην αστική βιωσιμότητα ενώ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου υπάρχει και στρατηγική προσέγγισης της ατζέντας 2030 του ΟΗΕ οι νέοι εκλεγμένοι εκπρόσωποι θα κληθούν να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις με άμεσο αντίκτυπο στη ζωή για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου και ανακοίνωσε την επέκταση του σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης και στους δήμους, δεσμευόμενος για κοινωνική συμφωνία, συνδεδεμένη με την κλιματική αλλαγή, την κυκλική οικονομία και άλλους τομείς που σχετίζονται με τους παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ). Ενώ από όλους τους συμμετέχοντες στα πάνελ συζήτησης αναδοίχθηκαν σε κορυφαίες προτεραιότητες για τη νεα κυβερνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εθνικές εκλογές και τους νεοεκλεγέντες ηγέτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να προωθήσουν πολιτικές για τους ΣΒΑ με τρόπο ώστε να μην χαθεί άλλη ευκαιρία ανάπτυξης για την Ελλαδα, οι συνεργασίες, η πολιτική βούληση και η ενημέρωση του ανθρώπινου δυναμικού ― κυρίως αυτού που στελεχώνει Δήμους και Περιφέρειες.

Στον χαιρετισμό της Χαρούλας Απαλαγάκη, Γενικής Γραμματέως της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και τον οποίο εκφώνησε ο Παναγιώτης Χαμπεσής, στέλεχος της ΕΕΤ, αναφέρθηκε ότι τηντελευταία δεκαετία οι τράπεζες διέθεσαν 400 εκατομμύρια ευρώ σε διάφορες δράσεις με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, ενώ η ΕΕΤ, έχει συμπεριλάβει στις υψηλές προτεραιότητές της τη συνεισφορά στην πρόοδο και την ευημερία της ελληνικής κοινωνίας.

Την πρώτη συζήτηση με θέμα «Πόσο «αποκεντρωμένη» είναι η Εθνική Ατζέντα;» συντόνισε η Σοφία Εμμανουήλ, Δημοσιογράφος της Ναυτεμπορικής, και συμμετείχαν οι Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Aldemar Resort, Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος Δ.Σ. CSR HELLAS │ Μέλος ΔΣ, CSR Europe │ Διευθύντρια ΕΚΕ Όμιλος ΤΙΤΑΝ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ Α.Ε., Δημήτρης Αποστολίδης, Διευθυντής, Υπηρεσίες Εσωτερικού Ελέγχου, Κλιματικής Αλλαγής & Βιώσιμης Ανάπτυξης, Διαχείρισης Κινδύνων της KPMG, Ιριάννα Λιανάκη-Δεδούλη, Υπεύθυνη Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων, Έδρα UNESCO για την Προοπτική Διερεύνηση, ΙΤΕ/Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, Ηλίας Σαββάκης, Γενικό Γραμματέα Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής και Νίκος Τράντας, Προϊστάμενο Γραφείου Συντονισμού, Θεσμικών, Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεμάτων στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Τα θέματα που επισημάνθηκαν ήταν ότι το βασικό ζητούμενο παραμένει η συνεργασία μεταξύ δημοσίου, ιδιωτικού τομέα και κοινωνίας των πολιτών, όπου η έλλειψη εμπιστοσύνης και η αισιοδοξία κινείται αρνητικά ενώ υπάρχει πνεύμα συνεργασίας με την ΚΕΔΕ και την Ένωση Περιφερειών στο πλαίσιο της εστίασης στην τοπική – περιφερειακή διάσταση του Εθνικού Σχεδίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που καταρτίζεται αυτό το διάστημα και στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου κλάδοι που στηρίζουν ουσιαστικά την εθνική οικονομία, όπως το επιχειρηματικό οικοσύστημα της φιλοξενίας, μπορούν να αποτελέσουν “φάρους», ενώ την εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση των ΣΒΑ συνδράμουν τα green bonds. Παράδειγμα καλής πρακτικής για την Ελλάδα είναι ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, που εκδίδει τον 2ο Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης όντας ο πρώτος Δήμος της χώρας που δημοσίευσε Απολογισμό. Επίσης προτάθηκαν εργαλεία και μεθοδολογίες με τα οποία η προοπτική διερεύνηση μπορεί να συνεισφέρει στον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό και ειδικότερα στον Στόχο 16 που αναφέρεται στους ισχυρούς θεσμούς.

Τη δεύτερη θεματική ενότητα με θέμα «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει θέση και ρόλο στην κυκλική οικονομία» συντόνισε ο Νικόλαος Φαραντούρης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιώς και Πρόεδρος Νομικής Επιτροπής EUROGAS, Brussels και συμμετείχαν οι Σίσσυ Ηλιοπούλου, Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα, Κωνσταντίνα Κοτταρίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πειραιώς, Διευθύντρια, Εργαστήριο Βιοοικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης │ Διευθύντρια ΔΠΜΣ στη Βιοοικονομία, Δημήτρης Λιανός, Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Βασίλης Λιόγκας, Ειδικός Συνεργάτης-Σύμβουλος του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ράνια Σουλάκη, Διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στον Όμιλο ΕΛΠΕ. Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η κυκλική οικονομία Κυκλική οικονομία και πώς μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Αναλύθηκαν τα καλά από τις συνέργειες που συνεπάγεται η κυκλική οικονομία και τα μέτρα που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις για να “κλείσει” ο κύκλος ζωής των προϊόντων: από την παραγωγή και την κατανάλωση μέχρι τη διαχείριση των αποβλήτων και την αγορά δευτερογενών πρώτων υλών, μειώνοντας έτσι το κόστος πρώτων υλών στις γραμμές παραγωγής και βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, ενώ αναφέρθηκαν έξυπνοι και αποτελεσματικοί τρόποι που μπορούν να εντάξουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας στην καθημερινότητα του πολίτη, όπως το Zero Waste Lab, μέρος του προγράμματος Zero Waste Future της Coca-Cola στην Ελλάδα.

Την τρίτη θεματική ενότητα με τίτλο «ΣΔΙΤ και συνέργειες εταιρικής υπευθυνότητας με αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες» συντόνισε ο Κωνσταντίνος Μανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και συμμετείχαν οι Αλεξία Μαχαίρα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Εταιρικής Υπευθυνότητας στην ΑΒ Βασιλόπουλος, Πέννυ Μικελοπούλου, π. Γενική Γραμματέας Δήμου Μαραθώνα Αττικής, Σωτήρης Δ. Μπαμπαγιούρης, Διευθύνων Σύμβουλος στη Local Food Experts και η Δρ Ελένη Χατζηγιάννη, Διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού και Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στην Περιφέρεια Κρήτης. Στη συζήτηση τέθηκαν ως ζητήματα υψηλής σημασίας η τοπικότητα και η χωρητικότητα, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και η ανάγκη συνεργασίας ως κλειδί για την επίτευξη του βέλτιστου δυνατού αποτελέσματος για επιχειρήσεις, περιβάλλον και κοινωνία. Επίσης αναφέρθηκαν θέματα όπως το αποτύπωμα σημαντικών συνεργασιών εταιρειών με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την πανεπιστημιακή κοινότητα, ΜΚΟ κ.ά., αλλά και η ευρύτερη διασύνδεση των τροφίμων με τη βιώσιμη διατροφή, τη βιώσιμη παραγωγή και τον βιώσιμο τουρισμό. Όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, αναδείχθηκε η ανάγκη να θεσμοθετηθούν υποχρεώσεις για τους Δήμους στο πλαίσιο των ΣΒΑ και τονίστηκε γενικότερα ο σημαντικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επόμενη προγραμματική περίοδο και αναδείχθηκαν πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης σε επίπεδο ενσωμάτωσης των ΣΒΑ.

Την τέταρτη θεματική ενότητα με τίτλο «Βιώσιμες επενδύσεις- Εργαλεία «έξυπνης» και «πράσινης» οικονομίας στην περιφέρεια» συντόνισε το Γιώργος Σακκάς, δημοσογράφος της Ναυτεμπορικής και συμμετείχαν οι Χρυσούλα Εξάρχου, Πρόεδρος, QualityNet, Κιάρα Κόντη, Senior Manager | Climate Change and Sustainability Services της Ernst & Young (Hellas), Σοφία Παπαστεφάνου, Υποδιευθύντρια, Διεύθυνση Funds of Funds στην Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ., Ιωάννα Σαπουντζή, Διευθύντρια Εταιρικής Διακυβέρνησης και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Εθνικής Τράπεζας & του Ομίλου και Μέλος Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Παναγιώτης Χαμπεσής, Στέλεχος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Στη διάρκεια της συζήτησης αναλύθηκε το νέο διεθνές περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ, και αναδείχθηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για τον τραπεζικό τομέα με την επισήμανση ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι «σε ετοιμότητα». Τονίστηκε ότι η υπεύθυνη τραπεζική αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, ενώ η πρωτοβουλία PRI (Principles for Responsible Investments) που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και αριθμεί 2.400 μέλη επιβάλλει στους θεσμικούς που την έχουν προσυπογράψει να ενσωματώσουν στο 50% των κεφαλαίων τους πρακτικές ESG από το 2020, που σημαίνει ότι τα κεφάλαια που θα επενδυθούν βάσει στρατηγικών ESG θα ανέλθουν τουλάχιστον στα 43 τρισ ευρώ στο άμεσο μέλλον. Η ενισχυόμενη διεθνή τάση για την υιοθέτηση κριτηρίων ESG στη διεθνή επενδυτική κοινότητα τεκμηριώθηκε με ερευνητικά δεδομένα της ενώ παρουσιάστηκε από την QualityNet και μια ανάλογη τάση των των επενδυτών να λαμβάνουν υπόψη μη-χρηματοοικονομικά στοιχεία στις επενδυτικές τους αποφάσεις σε μικρότερες επιχειρήσεις και οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με το Roundup κατά τη διάρκεια του οποίου παρουσιάστηκαν οι 17 ΣΒΑ, όπως κατανέμονται στις 8 εθνικές προτεραιότητες, μέσα από δράσεις και στρατηγικές επιχειρήσεων και οργανισμών και συντόνισαν οι φοιτητές-μέλη του Συλλόγου Χαροκοπείου Πανεπιστημίου: Χριστίνα Ραχανιώτη Ιάσων Τζούρος και Αστέριος Φίλης.

Τα στελέχη που υποστήριξαν τους ΣΒΑ ανά θεματική είναι τα εξής:

  • Στόχος 1: Μηδενική Φτώχια - Χρύσα Ελευθερίου, Προϊσταμένη Τομέα Εταιρικών Σχέσεων και Υπευθυνότητας, Interamerican
  • Στόχος 2: Μηδενική Πείνα - Κωνσταντίνος Μαχαίρας, Μέλος Δ.Σ., ActionAid
  • Στόχος 3: Καλή Υγεία και Ευημερία - Φωτεινή Μπαμπανάρα, Επικεφαλής Επικοινωνίας, Όμιλος Novartis, Aντιπρόεδρος Β’ της Διοικούσας Επιτροπής Τομέα Εταιρικών Υποθέσεων, ΕΕΔΕ
  • Στόχος 4: Ποιοτική Εκπαίδευση - Ιωάννα Σαπουντζή, Διευθύντρια Εταιρικής Διακυβέρνησης και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Εθνικής Τράπεζας & του Ομίλου, Μέλος Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης, Ελληνική Ένωση Τραπεζών
  • Στόχος 5: Ισότητα των Φύλων | Φρατζέσκα Σιδερή, Senior Communications & Marketing Manager, Όμιλος Εταιρειών ICAP
  • Στόχος 6. Καθαρό νερό και αποχέτευση - Χριστόφορος Μητρομάρας, Γενικός Έφορος Ελλήνων Προσκόπων, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων
  • Στόχος 7: Φθηνή και Καθαρή Ενέργεια | Ίλια Ρήγα, Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Energean
  • Στόχος 8: Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη - Αγγελική Σταματίου,Training & Development Manager τηςDHL
  • Στόχος 9: Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές - Κατερίνα Κατσούλη, CSR & Sustainability Director Grant Thornton
  • Στόχος 10: Λιγότερες Ανισότητες | Μαριέλλα Τόμας, Γενική Διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου & Global Executive Sponsor EANZ Abilities, Stanley Black & Decker
  • Στόχος 11: Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες | Σπύρος Φρεμεντίτης, Πρόεδρος Δ.Σ., Equal Society
  • Στόχος 12: Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή - Δημήτρης Νέντας, Στέλεχος, Τράπεζα Τροφίμων, Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας
  • Στόχος 13: Δράση για το Κλίμα - Ρόιδω Μητούλα, Καθηγήτρια Τοπικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης - Αστικής Ανασυγκότησης, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
  • Στόχος 14: Ζωή στο Νερό - Θάνος Μουραμπετζής, Εθνικός Εκπρόσωπος (NPoC) SGAC
  • Στόχος 15: Ζωή στη Στεριά - Κωνσταντίνος Δραγασάκης, Υπεύθυνος Λατομείων & Τεχνολογίας Α’ Υλών, Ομιλος ΤΙΤΑΝ
  • Στόχος 16: Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί - Γιώργος-Όμηρος Χριστάκος, CEO, New School
  • Στόχος 17: Συνεργασία για τους Στόχους - Γιάννης Εφραιμίδης, Επιμορφωτής Παραδοσιακών Ποντιακών Χορών.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr