NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

«Λουκέτο» επ’ αόριστον στα διαγνωστικά κέντρα - Τι έχει συμβεί

«Λουκέτο» επ’ αόριστον στα διαγνωστικά κέντρα - Τι έχει συμβεί
03_06_2019 | 15:04 03_06_2019 | 15:06
epixeiro icon Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια

Σε επ’ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους, ξεκινώντας από τις 10/6/2019, ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει ο κλάδος των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων.

Την σχετική επιστολή της συντονιστικής επιτροπής συνυπογράφουν οι Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων και Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων.

Όπως αναφέρει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στη δική του ανακοίνωση «ο ΙΣΑ συστρατεύεται στο κοινό μέτωπο και θα δώσει μάχη για να αποφευχθεί το τραγικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει οι ιδιωτικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξαιτίας του clawback και του rebate που τις οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή.

Αποφασίσθηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων όλων των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ,με επ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους που θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου και θα συνεχιστεί έως να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Επίσης αποφασίσθηκε να δρομολογηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για να ενημερωθούν για τα κρίσιμα ζητήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου προκειμένου να τοποθετηθούν σε αυτά».

Βασικά αιτήματα είναι:

  • Κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, Πολυϊατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα και Κλινικοεργαστηριακοί ιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο.
  • Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μηδενιστεί το clawback
  • Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία
  • Στήριξη της Δημόσιας Υγείας.

Στη δική της ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων αναφέρει πως

«Υπομένουμε χρόνια το παράλογο τιμωρητικό rebate αυτοπαραπομπής - 40%, παρά την συνταγογράφηση μέσω διαγνωστικών πρωτοκόλλων, που σημαίνει παγκοσμίως ότι οι ζητούμενες εξετάσεις είναι αναγκαίες. Στη συνέχεια σε αυτές τις αναγκαίες εξετάσεις, υπάρχει ένα επιπλέον ποσοστό - 30%, ως clawback.

Χωρίς υπερβολή, σε λίγο με τις τιμές που μας πληρώνουν (πχ triplex καρδιάς 18 ευρώ, Τεστ κοπώσεως 9 ευρώ, Holter ρυθμού 4 ευρώ ) θα πληρώνουμε τον ασθενή για να τον εξετάσουμε.

Για την αξιοπρέπεια μας , την επιβίωση μας αλλά και την διαφύλαξη της Υγείας των ασθενών μας, σας καλούμε να απέχετε και να κλείστε τα ιατρεία σας, επ’ αόριστον από 10/6/2019, συμμετέχοντας στην Πανελλαδική κινητοποίηση Ιατρών και Εργαστηρίων, για ένα καλύτερο αύριο».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr