NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Σεμινάρια & Επιμόρφωση Στελεχών
ανάγνωση

ΟΒΙ και EUIPO διοργανώνουν σεμινάριο με αντικείμενο τα βιομηχανικά σχέδια

ΟΒΙ και EUIPO διοργανώνουν σεμινάριο με αντικείμενο τα βιομηχανικά σχέδια

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (EUIPO) συναντιούνται στην Αθήνα στις 10 και 11 Ιουνίου 2019 σε μια συζήτηση για την προστασία του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος για τα Βιομηχανικά Σχέδια, την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Νομολογία και τις συγκρούσεις που προκύπτουν μεταξύ Σημάτων (Trademarks) και Κοινοτικών Βιομηχανικών Σχεδίων (RCDs).

Με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία του Συστήματος Καταχωρημένου Κοινοτικού Σχεδίου (ΚΣΥ) και του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος για τα Βιομηχανικά Σχέδια, μέσω της γνώσης και της ανταλλαγής εμπειριών, στο Σεμινάριο θα παρουσιαστούν τα οφέλη των διαδικτυακών εργαλείων αναζήτησης πληροφοριών «DesignView» και του «DesignClass», εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του δικτύου Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΔΙ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPN).

Ο Δρ Γιωργος Δρόσος, εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, χαιρέτισε την ευκαιρία διαλόγου μεταξύ των δημιουργών, των επαγγελματιών του χώρου αλλά και του προσωπικού των Εθνικών Γραφείων βιομηχανικής ιδιοκτησίας της Ελλάδας και των άλλων χωρών.

«Κοινός σκοπός του ΟΒΙ και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας είναι η προστασία της εφευρετικής δραστηριότητας και του βιομηχανικού σχεδίου, καθώς και η επιχειρηματική αξιοποίηση των καινοτόμων ιδεών και των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Πεποίθησή μας είναι ότι η επιχειρηματική καινοτομία και η διανοητική ιδιοκτησία "παντρεύονται" για τη δημιουργία απτών αποτελεσμάτων. Επιθυμία όλων είναι οι νέες ιδέες, οι εφευρέσεις, να μετουσιώνονται σε τελικό εμπορικό προϊόν για την επιστημονική και οικονομική ανάπτυξη.

Το Υπουργείο έχει προωθήσει σημαντικές αλλαγές που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διανοητικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα με έμφαση στη βιομηχανική ιδιοκτησία και την καινοτομία».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «πρόκειται για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στον τομέα της διανοητικής ιδιοκτησίας που ως ειδικότερους στόχους έχει:

  • την ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της Οδηγίας 2016/943 για το εμπορικό απόρρητο,
  • την εισαγωγή ενός συστήματος τεχνογνωσίας και επιχειρηματικών πληροφοριών,
  • τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας,
  • την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου χορήγησης υποχρεωτικών αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας
  • τη θεσμοθέτηση ανοικτών αδειών εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, και
  • τη δυνατότητα σύστασης κοινοπραξιών εκμετάλλευσης τεχνολογίας».

Οι διατάξεις του ν. 4605/2019 λειτουργούν συμπληρωματικά με τις διατάξεις του ν. 4512/2018 που αφορούν τη θεσμοθέτηση Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό των συναλλαγών με τον Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και την εισαγωγή φορολογικών κινήτρων για την εκμετάλλευση ευρεσιτεχνιών στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.

Πρόσφατα με το ΠΔ 31/2019 ιδρύθηκε η Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Μεταξύ άλλων, σκοπός της Ακαδημίας είναι να αναπτύξει ένα εθνικό σύστημα εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης στον τομέα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας που θα οδηγεί στην απόκτηση του τίτλου του πιστοποιημένου συμβούλου ευρεσιτεχνίας (patent attorneys).

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες από εδώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr