NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Drones: Στη δημοσιότητα οι κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες - Πότε τίθενται σε ισχύ

Drones: Στη δημοσιότητα οι κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες - Πότε τίθενται σε ισχύ

Τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες γύρω από την χρήση drones εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), έχοντας ως στόχο την ασφαλή τους λειτουργία.

«Οι κανόνες θα συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στην προστασία της ασφάλειας και της ιδιωτικής ζωής των πολιτών της ΕΕ, επιτρέποντας ταυτόχρονα την ελεύθερη κυκλοφορία των drones και ισότιμους όρους ανταγωνισμού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Ευρώπη θα είναι η πρώτη περιοχή στον κόσμο που θα έχει ένα ολοκληρωμένο σύνολο κανόνων οι οποίοι θα εξασφαλίζουν ασφαλή και βιώσιμη λειτουργία των αεροσκαφών, τόσο για εμπορικές όσο και για ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Οι κοινοί κανόνες θα βοηθήσουν στην προώθηση των επενδύσεων, της καινοτομίας και της ανάπτυξης σε αυτόν τον πολλά υποσχόμενο τομέα» δήλωσε ο Patrick Ky, Εκτελεστικός Διευθυντής του EASA.

Οι κοινοί κανόνες θα βοηθήσουν τους χρήστες drones να κατανοήσουν τι επιτρέπεται και τι όχι. Παράλληλα, θα τους επιτρέψουν να λειτουργήσουν διασυνοριακά, μετά την παροχή της σχετικής άδειας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εκμεταλλεύονται τα αεροσκάφη τους απρόσκοπτα όταν ταξιδεύουν σε ολόκληρη την ΕΕ ή όταν αναπτύσσουν μια επιχείρηση που περιλαμβάνει drones γύρω από την Ευρώπη.

Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν τεχνικές και λειτουργικές απαιτήσεις για τα αεροσκάφη. Από τη μια πλευρά ορίζουν τις δυνατότητες που χρειάζονται για πτήσεις με ασφάλεια. Για παράδειγμα, τα νέα αεροσκάφη θα πρέπει να είναι αναγνωρίσιμα, επιτρέποντας στις αρχές να ανιχνεύσουν ένα συγκεκριμένο drone, εάν αυτό είναι απαραίτητο. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην καλύτερη πρόληψη γεγονότων παρόμοιων με εκείνα που συνέβησαν το 2018 στα αεροδρόμια Gatwick και Heathrow.

Παρόλο που ο κανονισμός της ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες 20 ημέρες, θα εφαρμοστεί σε ένα χρόνο, ώστε να δοθεί στα κράτη μέλη και τους φορείς εκμετάλλευσης χρόνος για την προετοιμασία και την εφαρμογή τους. Από τον Ιούνιο του 2020 οι φορείς εκμετάλλευσης drones θα πρέπει να εγγραφούν στο κράτος μέλος στο οποίο έχουν την έδρα τους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr