NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Startups: Οι «μονόκεροι» παραμένουν αληθινοί και το 2019

Startups: Οι «μονόκεροι» παραμένουν αληθινοί και το 2019

Ως μονόκερος (unicorn) χαρακτηρίζεται μια startup η οποία καταφέρνει να ξεπεράσει σε αξία το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη τέτοια, στο εξωτερικό έχουν κάνει την εμφάνιση τους αρκετοί μονόκεροι. Για την ακρίβεια, μέσα στο 2019 και μέχρι σήμερα, έχουν «γεννηθεί» 50 τέτοιοι, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με έρευνα του Crunchbase, η... φωλιά των μονόκερων φαίνεται πως είναι, και φέτος, η Καλιφόρνια. Οι περισσότεροι από αυτούς διαθέτουν προϊόντα που στοχεύουν στο καταναλωτικό κοινό και δείχνουν να «ξοδεύουν» χρήματα σε απίστευτους ρυθμούς. Εντούτοις, την φετινή χρονιά κάνουν την εμφάνιση τους και κάποιες διαφοροποιήσεις.

Το 2019, δείχνει να περιορίζεται ο αριθμός των μονόκερων από την Κίνα, παρά το ότι η συγκεκριμένη χώρα βρίσκεται πολύ κοντά με την πρώτη στη γενική κατάταξη των τελευταίων ετών (196 από τις ΗΠΑ, 165 από την Κίνα). Φέτος, έκαναν την εμφάνιση τους 35 αμερικανικού μονόκεροι, αριθμός που ξεπερνάει κατά πολύ τους 4 της Κίνας και τους 2 του Χονγκ Κονγκ. Κατά τα λοιπά, από έναν unicorn είχαν οι Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιαπωνία, Βραζιλία, ενώ τρεις είχε η Ινδία.

unicorns_2019_1.jpg?mtime=20190613220725#asset:128955

Όπως προαναφέρθηκε, οι περισσότεροι μονόκεροι προέρχονται από το Σαν Φρανσίσκο. Σύμφωνα με τα στατιστικά που καταγράφουν τις εξελίξεις μέχρι τις αρχές του τρέχοντος Ιουνίου, οι 20 από τους 35 αμερικανικούς μονόκερους έχουν ως βάση τους την προαναφερθείσα αμερικανική πόλη, εκεί όπου βρίσκονται συνήθως οι startup που «σηκώνουν» και τα μεγαλύτερα κεφάλαια. Ακολουθούν και άλλες «τεχνολογικές μητροπόλεις», όπως η Νέα Υόρκη, το Σιάτλ, η Βοστόνη και η Ν. Καλιφόρνια.

Πόσο καιρό χρειάστηκαν, όμως, οι συγκεκριμένες εταιρείες για να ξεπεράσουν την αξία του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων; Για το 2019, περισσότεροι από τους μισούς μονόκερους ιδρύθηκαν μεταξύ του 2012 και του 2015, κάτι που σημαίνει πως ήταν μεταξύ των 4 και των 7 ετών λειτουργίας όταν ξεπέρασαν το δισεκατομμύριο. Αυτό το στατιστικό είναι σε συμφωνία και με την εικόνα που υπάρχει από τα περασμένα χρόνια. Με εξαίρεση κάποιες εταιρείες από τον χώρο των αυτόνομων οχημάτων, που φέτος το κατάφεραν μετά από 3 με 4 χρόνια.

unicorns_2019_2.jpg?mtime=20190613220820#asset:128956

Κλείνοντας για το 2019, θα πρέπει να αναφερθεί πως δεν ξεχωρίζει κανένας συγκεκριμένος τομέας επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς εντοπίζονται startups από το fintech, τη μόδα, τα τρόφιμα, την υγεία, τη βιοτεχνολογία, τις μεταφορές και ένα πλήθος επιχειρηματικών λογισμικών. Εντούτοις, ο ρυθμός εμφάνισης νέων unicorns επιβραδύνεται, με το 2018 να διατηρεί τα ηνία, με 151 μονόκερους.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως στο Crunchbase Unicorn Leaderboard εντοπίζονται αυτήν την στιγμή 452 μονόκεροι, με μια συνολική αξία 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και έχοντας «σηκώσει» 345,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην πρώτη θέση, από πλευράς συνολικής αξίας, βλέπουμε την κινεζική Ant Financial, στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ακολουθεί η επίσης κινεζική ByteDance, με μια αξία που υπολογίζεται στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακολουθούν οι Infor, Didi Chuxing, Lu.com και JUUL. Ανά επενδυτή, τους περισσότερους unicorns «διαθέτει» η Tencent Holdings, ενώ ακολουθούν Sequoia Capital, Tiger Global Management και Goldman Sachs.

Όσον αφορά στις startup που έφτασαν να γίνουν μονόκεροι το 2019 και που έχουν γυναίκες founders, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Crunchbase φαίνεται πως διανύουμε μια χρονιά - ορόσημο. Πέρυσι, έκαναν την εμφάνιση τους 12 μονόκεροι που είχαν τουλάχιστον μια γυναίκα founder, παγκοσμίως. Στα μισά του 2019, 10 εταιρείες που ιδρύθηκαν από γυναίκες έχουν γίνει unicorns (Airwallex, Away, Confluent, Coursera, ezCater, FabFitFun, Glossier, Horizon Robotics, Rent the Runway και Vlocity).

unicorns_2019_3.jpg?mtime=20190613220905#asset:128957

Για το κλείσιμο, έχει τη δική του σημασία να ρίξουμε μια ματιά στο πώς προέκυψε ο όρος μονόκερος (τον οποίο προσδοκάται να συναντήσουμε κάποια στιγμή και στα ελληνικά επιχειρηματικά εδάφη). Ο όρος, λοιπόν, ήταν μια ιδέα της Aileen Lee, founder της Cowboy Ventures, όταν το 2013 χρησιμοποίησε το μυθικό ζώο σε άρθρο της στο Techcrunch για να περιγράψει «τις αμερικανικές εταιρείες λογισμικού που ιδρύθηκαν μετά το 2003 και αποτιμήθηκαν σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, από δημόσιους ή ιδιωτικούς επενδυτές».

Όταν η Lee έγραφε το προαναφερθέν άρθρο, υπήρχαν 39 εταιρείες που μπορούσαν να γίνουν μέλη στο συγκεκριμένο «κλειστό» κλαμπ. Κατά μέσο όρο, εκείνη την εποχή έκαναν την εμφάνιση τους 4 μονόκεροι κάθε χρόνο, με την Facebook να αποτελεί τον «super-unicorn», ξεπερνώντας σε αξία τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr