NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Η ΕΕ εισάγει υποχρεώσεις διαφάνειας για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες

Η ΕΕ εισάγει υποχρεώσεις διαφάνειας για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες

Η ΕΕ ανακοίνωσε πως εισάγει νέους κανόνες οι οποίοι «θα προσφέρουν στις επιχειρήσεις ένα πιο διαφανές, δίκαιο και προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον στο διαδίκτυο, καθώς και ένα αποτελεσματικό σύστημα για την αναζήτηση αποζημιώσεων». Ο κανονισμός που εγκρίθηκε σήμερα από το Συμβούλιο αφορά τις σχέσεις μεταξύ διαδικτυακών πλατφορμών και επιχειρήσεων.

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες που καλύπτονται από τον κανονισμό περιλαμβάνουν ηλεκτρονικούς χώρους αγοράς, ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών λογισμικού ή / και ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και ηλεκτρονικές μηχανές αναζήτησης, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασής τους, υπό την προϋπόθεση ότι εξυπηρετούν επιχειρήσεις εντός της ΕΕ και ότι προσφέρουν αγαθά ή υπηρεσίες σε καταναλωτές που βρίσκονται επίσης εντός της ΕΕ.

Για να βελτιωθεί η διαφάνεια, οι πλατφόρμες υποχρεούνται να χρησιμοποιούν απλούς και κατανοητούς όρους και προϋποθέσεις για την παροχή των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διαμεσολάβησης. Πρέπει να αιτιολογούν κάθε φορά που αποφασίζουν να περιορίσουν, να αναστείλουν ή να τερματίσουν τη χρήση των υπηρεσιών τους από επιχειρηματικό χρήστη. Επιπλέον, οι πλατφόρμες πρέπει να δημοσιοποιούν τις βασικές παραμέτρους που καθορίζουν την κατάταξη των επιχειρηματικών χρηστών στα αποτελέσματα αναζήτησης, καθώς και κάθε διαφοροποιημένη μεταχείριση που παρέχουν σε αγαθά ή / και υπηρεσίες που προσφέρονται απευθείας από αυτούς ή μέσω οποιασδήποτε επιχείρησης που εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους. Πρέπει επίσης να αποκαλύπτουν την περιγραφή των κύριων οικονομικών, εμπορικών ή νομικών παραμέτρων για τον περιορισμό της ικανότητας των επιχειρηματικών χρηστών να προσφέρουν διαφορετικούς όρους στους καταναλωτές εκτός της πλατφόρμας.

Για να παράσχει αποτελεσματική αποκατάσταση, ο κανονισμός υποχρεώνει όλες τις πλατφόρμες (εκτός από τις μικρότερες, όπως ορίζονται στον κανονισμό) να δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό και γρήγορο εσωτερικό σύστημα για τη διεκπεραίωση των καταγγελιών και να υποβάλλουν ετησίως έκθεση σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους. Επίσης, απαιτεί από τις πλατφόρμες να απαριθμήσουν στους όρους και τις προϋποθέσεις τους δύο ή περισσότερους διαμεσολαβητές, για περιπτώσεις όπου το εσωτερικό σύστημα χειρισμού παραπόνων δεν είναι σε θέση να επιλύσει μια διαφορά μεταξύ επιχειρησιακών χρηστών. Ο κανονισμός θεσπίζει το δικαίωμα των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων, ενώσεων ή δημόσιων φορέων να κινήσουν δικαστικές διαδικασίες κατά πλατφορμών που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του κανονισμού. Ο κανονισμός παρέχει επίσης στα κράτη μέλη την εξουσία να καθορίζουν κυρώσεις σύμφωνα με τα εθνικά τους συστήματα, όταν υπάρχουν παραβιάσεις του κανονισμού.

Ο κανονισμός πρέπει τώρα να υπογραφεί και να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Θα τεθεί σε ισχύ την εικοστή ημέρα μετά τη δημοσίευση. Θα εφαρμοστεί δώδεκα μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr