NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Ά. Στάθη, Reload Greece: Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε κόμβο για τους επιχειρηματίες της τεχνολογίας

Ά. Στάθη, Reload Greece: Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε κόμβο για τους επιχειρηματίες της τεχνολογίας

Το Reload Greece έχει εξελιχθεί σε έναν σημαντικό οργανισμό για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μέσω του επιχειρείν. Η Άντζελα Στάθη, η νέα CEO του φιλανθρωπικού εκπαιδευτικού ιδρύματος, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για τα αποτελέσματα που έχουν υπάρξει από τη συγκεκριμένη δραστηριοποίηση, για τις προτεραιότητες και για το επόμενο στάδιο ανάπτυξής του.

Καταρχάς, μιλήστε μας για τους στόχους και τις δράσεις του Reload Greece. Πώς ακριβώς λειτουργεί;

Το Reload Greece είναι ένα φιλανθρωπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα με έδρα το Λονδίνο. Xτίζουμε μια νέα γενιά επιχειρηματιών για να δημιουργήσουν επιχειρήσεις με θετικό αντίκτυπο στην χώρα καταγωγής τους. Το μοντέλο επιχειρηματικότητας μας αξιοποιεί με επιτυχία τη δύναμη της διασποράς και συμμετέχουμε σε μια ενεργή κοινότητα με πάνω από 20.000 Reloaders.

Ο οργανισμός συνεισφέρει στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και, ως εκ τούτου, στην «επανεκκίνηση» της ελληνικής οικονομίας μέσα από το επιχειρείν. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτυχθεί σημαντικά. Πάνω από 5.000 νέοι έχουν εκπαιδευτεί μέσα από τα προγράμματα μας, περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ έχουν επενδυθεί σε startups, ενώ έχουν δημιουργηθεί πάνω από 210 θέσεις εργασίας μέχρι σήμερα.

Τα προγράμματα μας βοηθούν στην επανασύνδεση των Ελλήνων στο εξωτερικό και στην υποστήριξη επιχειρηματιών από την Ελλάδα ώστε να χτίσουν γέφυρες με εταιρείες, οργανισμούς και επενδυτές στον υπόλοιπο κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, οι δραστηριότητές μας περιλαμβάνουν τέσσερα κύρια προγράμματα:

  • Το Young Entrepreneurs Programme (RG YEP) αποτελεί ένα τριφασικό «προ-επιταχυντή» για επιχειρηματικά σχέδια πρώιμου σταδίου. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα εμπνέει και καλλιεργεί φιλόδοξους επιχειρηματίες από πέντε χώρες να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές ιδέες μέσα από εντατική καθοδήγηση έξι μηνών, διευρύνοντας τις γνώσεις τους και συνδέοντας τους με νέους που έχουν τις ίδιες ανησυχίες. Το πρόγραμμα 2018/19 είχε συμμετέχοντες από 26 διαφορετικά πανεπιστήμια της Ευρώπης (στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ), νέους επαγγελματίες, ερευνητές, MBA φοιτητές.
  • Tο RG Challenge, ο «επιταχυντής» 11 ημερών στο Λονδίνο, επικεντρώνει στη στήριξη 15 νεοφυών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και ανάπτυξης (σε MVP στάδιο), στοχεύοντας στην απόκτηση γνώσεων για το βρετανικό επενδυτικό οικοσύστημα και στην εκπαίδευση τους στην προσέλκυση του πρώτου γύρου χρηματοδότησής. Οι ομάδες έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν πολύ εντατικά πάνω στο επιχειρηματικό τους πλάνο με καταξιωμένους διεθνείς μέντορες από εταιρείες όπως οι IBM, BP, Vodafone, BT και GSK που υποστηρίζουν τους επιχειρηματίες και τους προετοιμάζουν για την τελική παρουσίαση μπροστά σε διεθνείς επενδυτές.
  • Το RG Connect είναι το ετήσιο συνέδριο που απευθύνεται σε όλη την διασπορά και έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως η κορυφαία πλατφόρμα δικτύωσης και ανταλλαγής γνώσεων και καλών πρακτικών από άλλες χώρες για την επόμενη γενιά επιχειρηματιών και την ελληνική διασπορά που δραστηριοποιείται σε διαφορετικούς κλάδους. Tο περσινό συνέδριο προσέλκυσε πάνω από 330 άτομα, 660 μέσω διαδικτυακής ζωντανής μετάδοσης και γύρω στους 45 διεθνείς ομιλητές όπως διεθνείς επιχειρηματίες, γενικούς διευθυντές πολυεθνικών εταιριών, ακαδημαϊκούς, επενδυτές και πολιτικούς. Το RG Connect19 θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019.
  • Το Pre RG Challenge είναι ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα «προ-επιταχυντής» πέντε ημερών στο Λονδίνο. Το πρόγραμμα συμβάλλει στη σύνδεση νέων εταιρειών με διεθνείς μέντορες, επιχειρηματίες και επενδυτές. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποστηρίζει τους νέους επιχειρηματίες να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες και να διεθνοποιήσουν τις νεοσύστατες επιχειρήσεις τους. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις συμμετέχουν σε μια σειρά δραστηριοτήτων στο επιχειρηματικό οικοσύστημα του Λονδίνου.

Ποιες θα λέγατε είναι οι ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας για την ανάπτυξη μιας startup; Υπάρχουν τομείς με μεγαλύτερη ζήτηση και περισσότερες δυνατότητες που μπορούν να προσελκύσουν σημαντικά κεφάλαια?

Tο ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα έχει αναπτυχθεί αρκετά εν μέσω της κρίσης. Υπάρχοντες οργανισμοί έχουν ενδυναμωθεί, νέοι οργανισμοί και φορείς έχουν συσταθεί που δραστηριοποιούνται ενεργά είτε στο επίπεδο του acceleration (επιτάχυνσης) και του incubation (εκκόλαψης) είτε στο διαγωνιστικό επίπεδο μέσω «Hackathons» και «Start-up Competitions / Awards». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση ενός χρόνου επενδυτικής δραστηριότητας του EquiFund στην Ελλάδα, 47 συνολικά επιχειρήσεις έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί με ποσό πλέον των 32 εκατ. ευρώ.

Ο ρόλος του Reload Greece, ως γέφυρας διασύνδεσης της διασποράς με την Ελλάδα, έχει αποδειχθεί χρήσιμος, καθώς επιχειρηματίες που βρίσκονται στο εξωτερικό έχουν μάθει και μαθαίνουν πως μπορούν να συνδέσουν τις επιχειρήσεις τους με την Ελλάδα, αλλά και για όσους δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να μάθουν πως μπορούν να συνδεθούν με το εξωτερικό, στήνοντας πραγματικά εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Στο Reload Greece έχουμε ξεχωρίσει εξωστρεφείς και καινοτόμους τoμείς όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, οι τεχνολογίες πληροφορικής, τα οικονομικά/τραπεζικά, η υγεία και ο τουρισμός.

Από την άλλη, πώς μπορεί να υποστηριχθεί η ελληνική οικονομία από την δημιουργία και ανάπτυξη νέων startups; Ποια τα «ανταποδοτικά» οφέλη; Θα λέγατε πως υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον (όσον αφορά στην φορολογία κτλ) στην Ελλάδα, για την ανάπτυξη νέων ιδεών;

Για να μεγαλώσει ένα οικοσύστημα χρειάζεται υποστήριξη από όλους τους σημαντικούς φορείς, εσωτερικά αλλά και περιφερειακά, ταλέντο και επενδυτές από άλλες χώρες. Συνεργαζόμενοι στενά με άλλους φορείς στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τα Βαλκάνια, πιστεύουμε πως η Ελλάδα μπορεί μέσω συνεργασιών να αναδειχθεί ως ο επόμενος κόμβος για επιχειρηματίες της τεχνολογίας από την ΕΜΕΑ περιοχή. Η θέση τόσο της Αθήνας όσο της Θεσσαλονίκης είναι ιδανική για κάτι τέτοιο. Τα ελληνικά πανεπιστήμια, πολυτεχνικές και τεχνολογικές σχολές, έχουν σημαντικά μυαλά, που με τη σειρά τους τροφοδοτούν κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στο εξωτερικό.

Αξίζει να σημειώσω πως το Reload Greece, ως οργανισμός που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, βοηθά στο να επικοινωνηθούν τα παραπάνω μηνύματα, όχι μόνο σε Έλληνες της διασποράς αλλά και σε μη Έλληνες που ενδιαφέρονται να συνδέσουν τις επιχειρήσεις τους με την Ελλάδα. Η Πορτογαλία, η Ολλανδία, το Ισραήλ, η Γερμανία, η Σουηδία, η Αγγλία και τα Η.Α.Ε αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα χωρών που έχουν επιτύχει να προσελκύσουν startups και ξένους επενδυτές από άλλες χώρες, δημιουργώντας ένα λεγόμενο κέντρο (hub). Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι επικεντρώνοντας σε ένα κλάδο συγκεκριμένα, και φυσικά θα πρέπει να περιλαμβάνει και άλλες δραστηριότητες, όπως διεθνή κλαδικά συνέδρια και πρωτοβουλίες.

Πριν από μερικές ημέρες, αναλάβατε τα «ηνία» του Reload Greece. Ποια θα είναι η φιλοσοφία πάνω στην οποία θα αναπτυχθεί ο οργανισμός, από εδώ και πέρα, ποια η δική σας στόχευση;

Το Μάιο παρέλαβα τα ηνία του οργανισμού με στόχο να οδηγήσω το Reload Greece στο επόμενο στάδιο ανάπτυξής του. Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να δουλεύω με μία ομάδα που έχει καταφέρει τόσο σημαντικά βήματα, συνδέει τη διασπορά και ενδυναμώνει την εικόνα της Ελλάδας στην διεθνή startup αρένα. Η εμπειρία μου στον οικονομικό και επενδυτικό κλάδο, σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις μου στο επιχειρείν, θα με βοηθήσουν να συνεχίσω το επιτυχημένο έργο του οργανισμού με την ενεργή συμμετοχή της κοινότητας υποστηρικτών, επιχειρηματιών, εθελοντών, μεντόρων και επενδυτών, συμβάλλοντας παράλληλα στην εξέλιξη και ανάπτυξή του.

Έχοντας έδρα το Λονδίνο, μια από τις μητροπόλεις στο διεθνές επιχειρηματικό και επενδυτικό πεδίο, μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες, να διευρύνουμε τους ορίζοντες και τις φιλοδοξίες μας. Είμαστε περήφανοι για τους μέντορες και τις συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει και επιθυμούμε να τις επεκτείνουμε σημαντικά μέσα στο 2019, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

Στις προτεραιότητες μας είναι η περαιτέρω βελτίωση του εκπαιδευτικού υλικού που παρέχουμε και κατά συνέπεια η ενδυνάμωση της ποιότητας των ομάδων. Νιώθουμε περήφανοι για τα επιτυχημένα παραδείγματα των αποφοίτων μας εντός δώδεκα μηνών, να λαμβάνουν επενδύσεις από Έλληνες και ξένους επενδυτές. Έχω πολλές ιδέες και ισχυρό όραμα για την επόμενη μέρα του Reload Greece και δέσμευση όλης της ομάδας να συνεχίσουμε να επηρεάζουμε θετικά το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr