NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Ιωάννα Στανεγλούδη, Verge.Capital: Fintech και Τράπεζες κάνουν disrupt την παραδοσιακή τραπεζική

Ιωάννα Στανεγλούδη, Verge.Capital: Fintech και Τράπεζες κάνουν disrupt την παραδοσιακή τραπεζική

Η Verge.Capital στοχεύει σε μια «πιο εύκολη, ξεκάθαρη και κατανοητή» διαδικασία ελέγχου της πιστοληπτικής ικανότητας για τους ιδιώτες σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ιωάννα Στανεγλούδη, Co-Founder και Chief Risk Officer της εταιρείας, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για το πώς πραγματοποιείται η συγκεκριμένη διαδικασία, με αφορμή και το βραβείο των 75.000 δολαρίων που κέρδισε η startup σε διαγωνισμό καινοτομίας του New York University Stern School of Business.

Μιλήστε μας για την Verge.Capital. Πώς προέκυψε η δημιουργία της και ποια η ομάδα που βρίσκεται «πίσω» από την ανάπτυξη της υπηρεσίας;

Η Verge.Capital αποσκοπεί στο να κάνει πιο εύκολη, ξεκάθαρη και κατανοητή τη διαδικασία ελέγχου της πιστοληπτικής ικανότητας για τους ιδιώτες σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με απλά λόγια, βοηθάμε τους ιδιώτες να καταλάβουν ποιες παράμετροι έχουν σημασία για τα τραπεζικά ιδρύματα, όταν τους αξιολογούν για την παροχή πιστώσεων (δάνεια, κάρτες κτλ.) και πως μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητες τους. Παράλληλα, προσφέρουμε ένα επιπλέον πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, τη δυνατότητα να μεταφέρουν το πιστωτικό τους προφίλ οπουδήποτε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις τράπεζες, δίνουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουν, σε πραγματικό χρόνο, την οικονομική κατάσταση κάποιου αιτούντα πιστωτικού προϊόντος, αλλά και το ποσό που «αντέχει» να πληρώσει. Οι τράπεζες παίρνουν αυτή την πληροφορία και την ενσωματώνουν στις δικές τους αναλύσεις. Δηλαδή, με βάση το δικό τους προφίλ ρίσκου και τις δικές τους αναλύσεις, εγκρίνουν ή όχι την αίτηση με τους ανάλογους όρους.

Αυτό έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Ενώ η ΕΕ θεωρείται έννοια αγορά, η πληροφορία σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα είναι κατακερματισμένη ανά χώρα και ανά πιστωτικό ίδρυμα. Οπότε, οι ιδιώτες μπλοκάρονται, τόσο από το να μεταφέρουν το credit history τους όπου μετακινούνται, αλλά και από το να έχουν πρόσβαση σε ανταγωνιστικά τραπεζικά προϊόντα από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Ενώ, παράλληλα, οι τράπεζες συναντούν εμπόδια στο να αναπτύξουν digital, δυναμικά εργαλεία που θα τους δώσουν ταχύτητα, ακρίβεια και πρόσβαση σε αγορές και πελάτες όπου μέχρι σήμερα δεν είχαν.

Η ιδέα για τη Verge.Capital μας ήρθε το 2017 μέσα από ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Γιάννης Γκιόκας στην Αμερική. Εγώ, έχοντας περισσότερα από 17 χρόνια εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, είδα την ευκαιρία και κάπως έτσι ξεκινήσαμε. Η συστηματική μας ενασχόληση ξεκίνησε τον Μάιο του 18 (με τη δημιουργία των μοντέλων) και η εταιρεία ιδρύθηκε μόλις τον Ιούλιο του 18.

Η υπηρεσία θα είναι πάντα δωρεάν για τους καταναλωτές. Οι τράπεζες και οι πιθανοί άλλοι χρήστες της υπηρεσίας μας θα χρεώνονται με βάση μηνιαία συνδρομή η οποία θα τους παρέχει ένα πλήθος από αναλύσεις κάθε μήνα.

Υπάρχει ανταγωνισμός στον τομέα που δραστηριοποιείται η εταιρεία σας; Ποια θα λέγατε πως είναι τα σημεία στα οποία υπερέχει η δική σας πρόταση;

Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους credit scoring, η υπηρεσία μας είναι δυναμική και ανανεώνεται σε πραγματικό χρόνο ενώ η πλειονότητα των υπαρχουσών λύσεων στηρίζεται σε snapshots της πιστοληπτικής ικανότητας του πολίτη. Το credit scoring της Verge.Capital χρησιμοποιεί τα δεδομένα που μπορεί να αποκτήσει, μέσω των κανονισμών του PSD2, από τις άλλες τράπεζες (πάντα με τη συγκατάθεση του χρήστη, ο οποίος έχει σημαντικό κίνητρο να συνδέσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του με τη Verge.Capital) και ζητά από τους χρήστες να απαντήσουν ένα σύντομο ερωτηματολόγιο με απλές/βασικές ερωτήσεις, όπως είναι, για παράδειγμα, το επάγγελμα ή άλλα δημογραφικά στοιχεία. Παράλληλα, στην πλατφόρμα έχουν ενσωματωθεί δημογραφικά δεδομένα, όπως είναι διαθέσιμα από επίσημες πηγές της ΕΕ (όπως είναι, για παράδειγμα, το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών της ΕΕ). Το μοντέλο credit score του Verge.Capital χρησιμοποιεί ΑΙ, machine learning, συμπεριφορικά στοιχεία, στοιχεία συναλλακτικής συμπεριφοράς και συγκρίσιμα στοιχεία σχετικά με τους χρήστες και κάνει το αποτέλεσμα της ανάλυσης δυναμικό και ακριβές. Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον να παρατηρείς το credit score μοντέλο να μεγαλώνει και να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, όσο αυξάνεται η χρήση του.

Εκτός από τους πολίτες, μπορούν επιχειρήσεις ή τράπεζες να επωφεληθούν από τη δική σας πρόταση;

Η εταιρεία μας παρέχει τις υπηρεσίες της δωρεάν στους πολίτες και χρεώνει μια μηνιαία συνδρομή στους χρηματοπιστωτικούς και μη οργανισμούς που θέλουν πρόσβαση στο credit report μας. Οι εταιρείες που παρέχουν τραπεζική πίστη, χρηματοπιστωτικά προϊόντα ή post-paid υπηρεσίες (π.χ. εταιρείες κινητής, ρεύματος, αερίου κτλ.) ενδιαφέρονται να γνωρίζουν τη δυνατότητα των συνδρομητών τους να αποπληρώσουν την οφειλή τους και εμείς, μέσα από τα μοντέλα που έχουμε χτίσει, μπορούμε να εκμαιεύσουμε την πληροφορία αυτή.

Στην εποχή του GDPR, πώς διασφαλίζετε τα δεδομένα των χρηστών; Γενικότερα, θα λέγατε πως είναι εύκολο για κάποιον πολίτη να «εμπιστευτεί» υπηρεσίες αυτού του τομέα; Ποια η στρατηγική σας σε αυτό;

Η Ιδιωτικότητα και η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα, τόσο για εμάς ως εταιρεία αλλά και για την Ε.Ε. Η κοινοτική νομοθεσία γύρω από την ανοικτή τραπεζική (PSD2) έρχεται με ένα πλήθος από σχετικές διατάξεις, οι οποίες γίνονται enforce από τους ρυθμιστές. Στη δική μας περίπτωση, είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας αλλά και οι αντίστοιχοι ρυθμιστές σε άλλες χώρες που θα παρέχουμε τις υπηρεσίες μας, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος στην χώρα μας. Υπό αυτό το πρίσμα, η Verge.Capital είναι υποχρεωμένη να έχει του ίδιου τύπου και επιπέδου ασφάλεια με οποιοδήποτε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Tο επιχειρηματικό μας μοντέλο είναι win-win τόσο για κάθε εμένα και εσένα, όσο και για τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Οι τελευταίοι κερδίζουν δυναμικό και εξελισσόμενο visibility σε υφιστάμενους και νέους πελάτες, ανοίγονται σε νέες αγορές και διευκολύνουν σημαντικά τις εσωτερικές διαδικασίες αξιολόγησης. Όλοι εμείς, από την άλλη πλευρά, κερδίζουμε μια «πιστοποίηση» της πιστοληπτικής μας ικανότητας, ένα «stamp of approval» για την οικονομική μας κατάσταση, το οποίο α) εξελίσσεται μαζί μας, β) μας δείχνει πως να το διορθώσουμε εφόσον επιθυμούμε και γ) μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όπως, όσο και εφόσον θέλουμε.

Όπως διαβάζουμε, στόχος είναι η δημιουργία ενός «πανευρωπαϊκού φορέα». Καλύπτει η συγκεκριμένη διαδικασία και την Ελλάδα; Διαθέτουν οι τράπεζες της χώρας μας τις απαραίτητες «διασυνδέσεις» / υποδομές;

Οι επικαιροποιημένοι κανονισμοί για την ανοικτή τραπεζική (PSD2) δίνουν τη δυνατότητα στη Verge.Capital να προσφέρει ένα credit score που μπορεί να σε ακολουθήσει σε όλη την Ε.Ε. Αυτοί οι κανονισμοί καλύπτουν και την Ελλάδα και έχουν καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής τον Σεπτέμβριο του 2019. Οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα είναι ήδη έτοιμες και το ίδιο ισχύει και για άλλες μικρότερες.

Βλέπουμε πως η βάση σας είναι σήμερα στο Δουβλίνο. Θα μπορούσε να υπάρχει παρουσία σας και στην Ελλάδα; Γενικότερα, έχετε εικόνα από την ελληνική startup σκηνή;

Η ομάδα μας μεγαλώνει σταδιακά τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ιρλανδία (όπου και η έδρα μας). Ο λόγος που επιλέξαμε την Ιρλανδία είναι η προσήλωση της χώρας στα startup και η ευελιξία που δείχνει η Κεντρική Τράπεζα στα fintech startups.

Ο Γιάννης είναι ο Founder της Crypteia Networks που εξαγοράστηκε από την PCCW Global το 2014, άρα έχει πολύ καλή εικόνα του τοπικού οικοσυστήματος. Εγώ, μέσα από τη συμμετοχή μου σε events όπως το Disrupt Greece, το BeFinnovative και το MasterCard Athens Innovation Forum, έχω αποκτήσει μια πολύ καλή εικόνα για την ελληνική σκηνή.

Μιλήστε μας για την πρόσφατη διάκριση σας στους τελικούς του Entrepreneurs Challenge. Τι σημαίνει για εσάς το συγκεκριμένο αποτέλεσμα και πώς θα χρησιμοποιηθεί το χρηματικό έπαθλο για την περαιτέρω ανάπτυξη της Verge.Capital;

Ο διαγωνισμός στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU) κράτησε οκτώ μήνες και συμμετείχαν 243 εταιρείες με συνολικά 500 άτομα, κυρίως από τον χώρο του Πανεπιστημίου. Ήταν μια μακρά περίοδος προσπάθειας, που, πέρα από workshops, είχε άλλες τρεις φάσεις διαγωνισμών pitching και ένα venture showcase. Το venture showcase φανταστείτε το σαν έκθεση όπου συμμετείχαν όλοι οι διαγωνιζόμενοι, ο καθένας είχε το περίπτερό του και μας επισκέφτηκαν επενδυτές, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι που έψαχναν έμπνευση ή που ήθελαν να δουν τι ετοιμάζουν οι επιχειρηματικές ομάδες του NYU κλπ. Ήταν ένα τεράστιο και έντονο forum που κράτησε αρκετές ώρες.

Αυτό ο διαγωνισμός ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο ταξίδι με σημαντικές προκλήσεις. Εγώ ήξερα την εταιρεία και την ιδέα μας. Ήξερα το στήσιμο της, το προϊόν, την τοποθέτηση, τη στρατηγική. Δεν ήξερα όμως τους άλλους. Περάσαμε μια ανταγωνιστική διαδικασία μέσα από την οποία έπρεπε να κρατήσουμε τον χαρακτήρα μας, αλλά χωρίς να κλείσουμε τα μάτια μας στα ερεθίσματα που ίσως, με κάποιο τρόπο, να βελτίωναν τη δική μας υπηρεσία.

Για το ακαδημαϊκό input από το NYU έχω να πω μόνο τα καλύτερα. Ήταν άκρως εντυπωσιακό το entrepreneurship background των ακαδημαϊκών του NYU, αλλά και η καθοδήγηση, το feedback, οι λύσεις που μας έδωσαν και η διάθεση που έδειξαν όλους αυτούς τους μήνες στο να μας προωθήσουν και να μας βοηθήσουν προκειμένου να τα καταφέρουμε.

Το συνολικό έπαθλο του διαγωνισμού ήταν 300.000 δολάρια που αφορούσε τρία tracks (new venture, social impact και deep tech). Εμείς διακριθήκαμε στο New Venture Challenge όπου ήρθαμε πρώτοι και αποσπάσαμε βραβείο 75.000 δολαρίων το οποίο θα τροφοδοτήσει τις δραστηριότητές μας.

Για το κλείσιμο, μιλήστε μας για την αγορά του fintech. Ποιες οι προοπτικές που προσφέρονται; Και πώς θα επηρεάσουν τις ζωές μας οι επερχόμενες καινοτομίες;

Η άποψη μας είναι ότι «fintech is disrupting banking» αλλά σε αρμονία με τα παραδοσιακά ιδρύματα. Τα προϊόντα που σήμερα προσφέρονται από τα neo-banks καλύπτουν ένα μικρό μέρος των παραδοσιακών υπηρεσιών και το μεγαλύτερο πλήθος των fintech παρέχει λύσεις μέσα στο παραδοσιακό τραπεζικό οικοσύστημα και κάνει τις τράπεζες πιο lean, agile και φιλικές με τους πελάτες τους.

Οι περιοχές που συναντάμε έντονες διαφοροποιήσεις είναι εκεί που το τραπεζικό σύστημα δεν ήταν προσβάσιμο σε όλους, όπως η Αφρική και η Ασία, όπου οι fintech εταιρείες καλύπτουν το κενό και γίνονται ο κορμός γύρω από τον οποίο καινοτομεί ένα διαφορετικό κύμα από fintech. Αυτό το ρεύμα έχει τεράστιο impact στο financial inclusion, στην κοινωνική πρόοδο και οικονομική ευημερία σε αυτές τις αγορές/χώρες.

Στο τέλος της ημέρας, προβλέπω ένα μεγάλο κύκλο από εξαγορές και συγχωνεύσεις, όπου τόσο οι παραδοσιακοί παίκτες όσο και οι fintech challengers θα προσπαθήσουν να χτίσουν πορτοφόλια από υπηρεσίες που θα καλύπτουν συνολικά και καθετοποιημένα τις ανάγκες των πελατών τους online, fully digital με πολύ δυνατό customer experience. Ενώ, παράλληλα, οι υπηρεσίες θα γίνουν πιο προσβάσιμες και φτηνές (αυτό άλλωστε είναι που έχει στο μυαλό του και ο Ευρωπαίος νομοθέτης με τους νέους κανονισμούς που εφαρμόζει).

Τέλος, τα neo-banks πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή τη πραγματικότητα, γιατί αν δεν αρχίσει να δυναμώνει η κερδοφορία τους, κινδυνεύουν να «ισοπεδωθούν» από τους παραδοσιακούς παίκτες, οι οποίοι έχουν καταλάβει την ανάγκη της αγοράς για πιο digital, γρήγορες, έξυπνες, προσωποποιημένες και φτηνές λύσεις και έχουν αρχίσει να κάνουν κινήσεις προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr