NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Υπεύθυνη επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Diageo: Η υπεύθυνη κατανάλωση ξεκινάει από τους επαγγελματίες του κλάδου

Diageo: Η υπεύθυνη κατανάλωση ξεκινάει από τους επαγγελματίες του κλάδου

Τι σημαίνει υπεύθυνη κατανάλωση; Πώς «παντρεύεται» η απόλαυση που προσφέρει το αλκοόλ με την έννοια του μέτρου; Και τελικά τι κάνει μία εταιρεία όπως η Diageo που δραστηριοποιείται στον χώρο των αλκοολούχων ποτών γι’ αυτό; Σίγουρα δεν αρκεί μόνο η θεωρία αλλά αυτό που κάνει τη διαφορά είναι οι πράξεις, όπως μας είπε η Αναστασία Αγγελή, Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων της Diageo Hellas, η οποία μας μίλησε μεταξύ άλλων για την υπευθυνότητα στην κατανάλωση, για τη σωστή επικοινωνία της μάρκας και για το πρόγραμμα «Learning for Life».

Μιλήστε μας λοιπόν για το πρόγραμμα «Learning for Life». Πού αποσκοπεί και ποια είναι τα προσδοκώμενα αποτελέσματα;

Με μεγάλη χαρά η Diageo παρουσίασε φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πρόγραμμα LEARNING FOR LIFE, ένα από τα τρία παγκόσμια προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρίας μας. Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και σε συνεργασία με την Ανθρωπιστική Οργάνωση PRAKSIS. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να βοηθήσει τους νέους, 18-35 ετών, που ανήκουν σε εργασιακά ευάλωτες ομάδες, να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και συγκεκριμένα στους κλάδους του Τουρισμού και της Ψυχαγωγίας, μέσω της ανάπτυξης των δεξιοτήτων τους. Το LEARNING FOR LIFE, ξεκινώντας το 2008 από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, έχει πλέον αναπτυχθεί σε πάνω από 40 χώρες παγκοσμίως, με περισσότερους από 160.000 νέους να έχουν εκπαιδευτεί μέσω αυτού. Σε όλες τις χώρες που υλοποιείται, το πρόγραμμα έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα εκπαιδευτικό κύκλο τον χρόνο.

Στην πράξη, το LEARNING FOR LIFE περιλαμβάνει δύο στάδια: τη βασική εκπαίδευση και την πρακτική άσκηση. Στο πρώτο στάδιο, οι 18 σπουδαστές συμμετέχουν σε δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων από επαγγελματίες barista, bartenders, ειδικούς στο κρασί και την μπίρα, καθώς και σεμινάρια για την ενδυνάμωση της προσωπικότητας και των διαπροσωπικών τους ικανοτήτων. Σε επόμενο στάδιο φέρνουμε σε επαφή τους αποφοίτους του προγράμματος με επιχειρήσεις του κλάδου με στόχο την απόκτηση εμπειρίας και ως αποτέλεσμα την πιο ομαλή ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας. Σκοπός μας είναι οι απόφοιτοι του προγράμματος να αποκτήσουν τα εφόδια, καθώς και τις κατάλληλες επαγγελματικές και κοινωνικές δεξιότητες για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία.

Τι πιστεύετε ότι έχουν περισσότερο ανάγκη οι νέοι σήμερα; Σε τι επίπεδο μπορούν οι εταιρείες να βοηθήσουν μέσα από τέτοιες δράσεις;

Καθώς η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων συνδέεται άρρηκτα με την ευημερία της κοινωνίας, στην Diageo έχουμε θέσει ως στόχο να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπιση καίριων κοινωνικών προβλημάτων όπως είναι αυτό της ανεργίας, στις μέρες μας. Σίγουρα εκπαιδεύοντας 20, 30 ή και περισσότερους νέους το χρόνο η Diageo και μόνο δε μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Όμως η ενεργοποίηση όλο και περισσότερων επιχειρήσεων μπορεί να κάνει τη διαφορά! Οφείλουμε εδώ να αναφέρουμε πως οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα επέδειξαν ευαισθησία και ενεργοποιήθηκαν ώστε να ανακουφίσουν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, συχνά καλύπτοντας αδυναμίες ή ενισχύοντας συμπληρωματικά τον κρατικό μηχανισμό.

Συνεργάζεστε με ΜΚΟ για την υλοποίηση των δράσεων ΕΚΕ που κάνετε; Με ποιο κριτήριο γίνεται η επιλογή τους;

Τόσο οι δράσεις υπεύθυνης κατανάλωσης όσο και η δράση ΕΚΕ LEARNING FOR LIFE, υλοποιούνται σε συνεργασία με εξειδικευμένες, υψηλής αξιοπιστίας ΜΚΟ. Το βασικό κίνητρο γι’ αυτές τις συνεργασίες είναι η δέσμευσή μας για μακροπρόθεσμο, μετρήσιμο και ποιοτικό αποτέλεσμα. Ως εμπορική εταιρία γνωρίζουμε πολλά για το εμπόριο των ποτών, δε θεωρούμε όμως πως έχουμε την εξειδικευμένη γνώση να εμπλεκόμαστε σε κοινωνικά ζητήματα και έτσι με υπευθυνότητα απευθυνόμαστε στους ειδικούς. Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά το ζήτημα της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ συνεργαζόμαστε με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», για δράσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικα άτομα στην Εταιρία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής Υγείας, για το πρόγραμμα Learning for Life στην ΜΚΟ PRAKSIS κ.ο.κ.

Δεδομένου ότι η Diageo είναι μία εταιρεία premium αλκοολούχων ποτών, πώς διασφαλίζει την ισορροπία ανάμεσα στην «απόλαυση» της κατανάλωσης και στο λεγόμενο μέτρο;

Πρώτα και κύρια προβάλλουμε τις μάρκες μας με τον σωστό τρόπο. Ο κώδικας Marketing της Diageo μας καθοδηγεί ώστε οι διαφημίσεις και κάθε άλλη μορφή επικοινωνίας των μαρκών μας, να απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικα άτομα τοποθετώντας το αλκοόλ σε ένα συνολικότερο πλαίσιο ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής.

Επίσης συστηματικά ενημερώνουμε τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές οινοπνευματωδών ποτών σε όλο τον κόσμο για το τι σημαίνει υπεύθυνη κατανάλωση όπως και για τις επιπτώσεις τις αλόγιστης συμπεριφοράς. Κύριο όχημα γι’ αυτό το σκοπό είναι το website www.drinkiq.com, το οποίο περιέχει πλούσια πληροφόρηση και διαδραστικό e-learning για ενημέρωση με ψυχαγωγικό τρόπο. Επιπλέον, οι επισκέπτες του website μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον «αλκοολομετρητή» και σε πραγματικό χρόνο να μάθουν πόσο αλκοόλ, και πόσες θερμίδες περιέχει το ποτό τους, καθώς και πόσο χρόνο χρειάζεται ο οργανισμός τους μέχρι να το επεξεργαστεί και στη συνέχεια να το αποβάλλει. Tέλος, το www.drinkiq.com.com πλαισιώνεται με επικοινωνία αλλά και συμπληρωματικά εργαλεία τα οποία προσαρμόζονται ανάλογα με την περίσταση και το κοινό.

Σημαντική προτεραιότητα για την Diageo αποτελεί και η ενημέρωση των επαγγελματιών του κλάδου καθώς αυτοί έχουν την καθημερινή επαφή με τον καταναλωτή. Το DIAGEO BAR INSTITUTE, μία κινητή εκπαιδευτική μονάδα, εκπαιδεύει περισσότερους από 4000 bartenders ετησίως σε όλη τη χώρα και μέρος της εκπαίδευσής τους αποτελεί η υπεύθυνη κατανάλωση και το υπεύθυνο σερβίρισμα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr