NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Φορολογικά & Ασφαλιστικά
ανάγνωση

ΕΦΚΑ: Διευκρινήσεις για την προαιρετική ασφάλιση Ελλήνων υπηκόων και ομογενών

ΕΦΚΑ: Διευκρινήσεις για την προαιρετική ασφάλιση Ελλήνων υπηκόων και ομογενών

Ο ΕΦΚΑ προχώρησε σε δημοσίευση διευκρινήσεων γύρω από τις διατάξεις μέσω των οποίων δόθηκε η δυνατότητα στους Έλληνες υπηκόους ή ομογενείς που συνταξιοδοτούνται από οποιαδήποτε αλλοδαπή πηγή, εφόσον διαμένουν στην Ελλάδα μόνιμα και δεν είναι ασφαλισμένοι για τον κίνδυνο ασθένειας, να μπορούν με αίτηση τους να υπαχθούν στην ασφάλιση του κλάδου ασθένειας σε είδος του τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. καταβάλλοντας εισφορά ίση προς το 8,5% του ποσού της σύνταξής τους.

Με αφορμή ερωτήματα Υπηρεσιών σχετικά με την ισχύ των ανωτέρω διατάξεων μετά την εφαρμογή του ν. 4387/2016, και ειδικότερα των άρθρων 18, 34 παρ. 2 και 37 αυτού, διευκρινίζεται ότι οι ανωτέρω διατάξεις εξακολουθούν να ισχύουν, και να εφαρμόζονται όπως πριν την ψήφιση αυτού, καθόσον αποτελούν ειδική διάταξη νόμου.

Για την άσκηση του δικαιώματος θα πρέπει ο αιτών να πληροί τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

  • Να είναι Έλληνας υπήκοος ή ομογενής.
  • Να συνταξιοδοτείται από οποιοδήποτε φορέα της αλλοδαπής. Περιλαμβάνονται όλοι οι συνταξιούχοι ανεξάρτητα από την αιτία συνταξιοδότησης , τον χρόνο συνταξιοδότησης και την ορολογία που χρησιμοποιείται από τον συνταξιοδοτικό φορέα για τον χαρακτηρισμό της παροχής (περιοδικής ή όχι).
  • Να διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα, και
  • Να μην είναι ασφαλισμένος για τον κίνδυνο της ασθένειας σε οποιοδήποτε φορέα της ημεδαπής.

Κατόπιν τούτου, η προαιρετική ασφάλιση Ελλήνων υπηκόων και ομογενών συνταξιούχων αλλοδαπών φορέων στον κλάδο ασθένειας σε είδος σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις εξακολουθεί να έχει ισχύ και μετά την 1/1/17. Ο ΕΦΚΑ καλεί τις υπηρεσίες οι οποίες δεν είχαν διεκπεραιώσει αντίστοιχα αιτήματα, αναμένοντας οδηγίες από την Διεύθυνσή, να προβούν στην διεκπεραίωση αυτών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr