NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

«Καμπανάκι» απόσυρσης 500 φαρμάκων - 300 εκατ. ευρώ επενδύσεις «εάν εξαλειφθεί το clawback»

«Καμπανάκι» απόσυρσης 500 φαρμάκων - 300 εκατ. ευρώ επενδύσεις «εάν εξαλειφθεί το clawback»

«Η αδιανόητη επιβάρυνση της παραγωγής φαρμάκων στη χώρα μας αποτελεί συνδυασμό του πολύ υψηλού φόρου των επιχειρήσεων και των υπερβολικών υποχρεωτικών rebate και clawback που είναι κατά 400% υψηλότερα από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ποτέ και πουθενά στον κόσμο τα rebate και clawback δεν εφαρμόστηκαν με τέτοια ένταση και για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα».

Αυτό αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), τονίζοντας ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται μόνο στο ύψος των επιστροφών, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο αυτές κατανέμονται. Ειδικότερα, «η επιβάρυνση των γενοσήμων και των παλαιών φαρμάκων στην Ελλάδα με τεράστια clawback αποτελεί μοναδικό φαινόμενο που δεν απαντάται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα».

Όπως αναφέρεται, οι συνέπειες της πολιτικής είναι ορατές: «Σχεδόν 500 κωδικοί παλαιών καταξιωμένων και οικονομικών φαρμάκων κινδυνεύουν με απόσυρση, αφού η διατήρησή τους σε κυκλοφορία είναι πρακτικά αδύνατη. Παράλληλα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζει, έξω από κάθε λογική, το φάσμα της δημιουργίας μιας νέας γενιάς υπερχρεωμένων επιχειρήσεων στους κόλπους της».

Σε άλλη ανακοίνωση, στα πλαίσια του συνεδρίου «The Future of Healthcare in Greece», ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Δημήτρης Δέμος, τόνισε ότι «οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να επενδύσουν 300 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία σε μονάδες παραγωγής φαρμάκων συμβατικής και νέας τεχνολογίας και να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της φαρμακοβιομηχανίας στην απασχόληση και την εθνική οικονομία».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr