NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

«Σημαντική επιτυχία» στην καταπολέμηση του ξεπλύματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

«Σημαντική επιτυχία» στην καταπολέμηση του ξεπλύματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας
21_06_2019 | 13:11 21_06_2019 | 13:13
epixeiro icon Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, στο Ορλάντο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η αξιολόγηση του συστήματος πρόληψης του ξεπλύματος χρήματος (ΞΧ) και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (ΧΤ) της χώρας μας, με βάση τις αναθεωρημένες Συστάσεις της Ομάδας Χρηματοπιστωτικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF), του διακυβερνητικού οργάνου που θέτει τα σχετικά πρότυπα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η FATF, υπό την Προεδρία των ΗΠΑ, υιοθέτησε στις 20/6, την έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας, βάσει της οποίας η χώρα μας υπάγεται στη διαδικασία της κανονικής παρακολούθησης (regular follow-up), καθεστώς στο οποίο έχει υπαχθεί περιορισμένος αριθμός κρατών παγκοσμίως. Με την εν λόγω έκθεση, που θα δημοσιοποιηθεί σε έξι εβδομάδες, η χώρα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης με τα διεθνή πρότυπα καταπολέμησης του ΞΧ και της ΧΤ.

Ως προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η έκθεση αποδέχεται πλήρως ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αναγνωρίζει και εκτιμά τους κινδύνους ΞΧ/ΧΤ των εποπτευόμενων κλάδων και των επιμέρους εταιρειών και ασκεί αποτελεσματική εποπτεία επί τη βάσει αυτών των κινδύνων. Οι τράπεζες και οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα έχουν επίσης καλή κατανόηση των κινδύνων ΞΧ/ΧΤ και των υποχρεώσεών τους και εφαρμόζουν επαρκή προληπτικά μέτρα ανάλογα με τους κινδύνους αυτούς.

«Η επιτυχής αξιολόγηση της χώρας και του χρηματοπιστωτικού τομέα, βάσει των αναθεωρημένων αυστηρών προτύπων της FATF, ενισχύει σημαντικά την φήμη και την αξιοπιστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Δεδομένου ότι οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα σε όλο τον κόσμο οφείλουν να αξιολογούν τον κίνδυνο χώρας των αντισυμβαλλομένων τους, λαμβάνοντας υπόψη πρωτίστως τις αξιολογήσεις της FATF, αναμένεται ότι η επιτυχής αξιολόγηση θα έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις τραπεζικής ανταπόκρισης των ελληνικών τραπεζών, καθώς και εν γένει στις διασυνοριακές συναλλαγές και δραστηριότητες του συνόλου των ελληνικών εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, έχοντας διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην εθνική αυτή προσπάθεια που ξεκίνησε προ 2,5 ετών με την εκτίμηση του εθνικού κινδύνου ΞΧ/ΧΤ, συγχαίρει τέλος το Υπουργείο Οικονομικών υπό την αιγίδα του οποίου συντονίστηκαν όλες οι συναρμόδιες Αρχές για την επιτυχή ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου» αναφέρει η ανακοίνωση της ΤτΕ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr