NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Designodom: Η πλατφόρμα σχεδιαστικών υπηρεσιών που φέρνει το design στον 21ο αιώνα

Designodom: Η πλατφόρμα σχεδιαστικών υπηρεσιών που φέρνει το design στον 21ο αιώνα

Το Designodom αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα που αναπτύχθηκε για να κάνει προσιτές τις υπηρεσίες αρχιτεκτονικής και διακόσμησης. Σήμερα, η founder, Εύη Αναστασοπούλου, μιλάει στο epixeiro.gr για το πώς η συγκεκριμένη startup έρχεται να καλύψει ένα κενό στην αγορά, αναλύοντας τα οφέλη που προσφέρει σε χρήστες και επαγγελματίες του χώρου.

Πώς προέκυψε η δημιουργία της startup Designodom; Υπήρξε κάποιο «κενό» στην αγορά που θελήσατε να καλύψετε;

Το Designodom γεννήθηκε όταν συνειδητοποίησα ότι όλοι ρωτούσαν αν εμείς οι αρχιτέκτονες και οι διακοσμητές είμαστε ακριβοί, αν κάνουμε μόνο μεγάλες δουλειές ή αν μπορούμε να αναλάβουμε με λογική τιμή και πιο καθημερινά projects: για παράδειγμα, την ανακαίνιση ενός δωματίου ή το σχεδιασμό ενός custom ξύλινου επίπλου.

Κατάλαβα ότι με το internet οι υπηρεσίες μας έχουν διαφοροποιηθεί: Μου έχει τύχει φίλος, πριν αγοράσει σπίτι, να μου τηλεφωνήσει με live κάμερα για να μου δείξει το χώρο και να πω τη γνώμη μου. Για να καταλάβετε, ήταν έτοιμος να αγοράσει σπίτι που του το έδειχναν με κλειστά πατζούρια λέγοντας ότι ήταν λουσμένο στο φως, ενώ ήταν βορινό!

Είναι εμφανές ότι υπήρχε κενό στην αγορά: Σε κάθε τι σχετικό με την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση, δεν μπορούσε κάποιος να λάβει υπηρεσίες απομακρυσμένα μέσω internet, ούτε να πάρει άμεσα προσφορές δωρεάν ή να γνωρίζει εκ των προτέρων το κόστος!

Στο Designodom γνωρίζεις ότι μπορείς να έχεις μια επαγγελματική σχεδιαστική πρόταση, από designer της επιλογής σου, με εναλλακτικές και συγκεκριμένα έπιπλα για χώρο, μέχρι 40 τμ με αμοιβή 200 ευρώ! Θες κάτι άλλο; Απλούστερο ή πιο περίπλοκο; Περιέγραψέ το και πάρε προσφορές! Δεν είσαι σίγουρος για κάτι και θέλεις consulting; Μια ώρα συνομιλία με έμπειρους ειδικούς κοστίζει 50 ευρώ!

Έτσι, δεν θα νοικιάσεις σπίτι και θα το μετανιώσεις, δεν θα ξοδέψεις ένα σωρό χρήματα για να διακοσμήσεις το σαλόνι μόνος σου χωρίς να είσαι σίγουρος για το τελικό αποτέλεσμα και δεν θα σπαζοκεφαλιάζεις για το αν μπορείς να επεκτείνεις νόμιμα εκείνο το παλιό σπίτι σύμφωνα με την τελευταία νομοθεσία! Οι αλλαγές αυτές κοστίζουν και συμφέρει να πάρεις τη γνώμη ενός επαγγελματία για μια ώρα, ώστε να αποφύγεις τα χοντρά λάθη αν δεν μπορείς να πληρώσεις για όλες τις υπηρεσίες του.

Πώς γίνεται το monetization της ιδέας;

Τo Designodom είναι δωρεάν για τους πελάτες του. Τα έσοδα του προέρχονται από τους designers για τα projects που τους φέρνει. Σε λίγο καιρό θα έχει έσοδα και από αγορές επίπλων και διαφήμιση εταιρειών του χώρου. Βρισκόμαστε σε στάδιο σύνδεσης με τα καλύτερα ελληνικά και ευρωπαϊκά e-shops ώστε να μπορεί κανείς να αγοράσει έπιπλα από το site μας - με προνομιακές προσφορές. Τo Designodom είναι η μοναδική πλατφόρμα που παρέχει ολοκληρωμένες online υπηρεσίες (και σύντομα και προϊόντα) design.

Designodom_founder.jpg?mtime=20190622144454#asset:130234

Γιατί κάποιος να επιλέξει την υπηρεσία σας και να μην απευθυνθεί απευθείας σε κάποιον διακοσμητή ή αρχιτέκτονα; Από την άλλη, ποια τα άμεσα οφέλη για κάποιον επαγγελματία του χώρου που θα συνεργαστεί με το Designodom.

Το Designodom σε συμφέρει γιατί μπορείς, δωρεάν, να πάρεις προσφορές και να διαλέξεις ανάμεσα σε τρεις αρχιτέκτονες ή διακοσμητές αυτόν που προτιμάς, αντί να συνεργαστείς χωρίς έρευνα αγοράς με έναν! Μπορείς, επίσης να διαλέξεις διαφορετικούς επαγγελματίες ανάλογα με το project σου. Μπορείς όλα αυτά να τα κάνεις online, γρήγορα και με άνεση, χωρίς δέσμευση για να προχωρήσεις τη συνεργασία. Το Designodom γνωρίζει καλά ότι η οικονομικότερη προσφορά δεν είναι το μόνο κριτήριο: η παρόμοια αισθητική, η εμπειρία σε ένα εξειδικευμένο αντικείμενο και η εμπιστοσύνη παίζουν μεγάλο ρόλο.

Τα οφέλη για τους επαγγελματίες είναι μεγάλα. Ο designer κερδίζει έναν πελάτη χωρίς κόπο και ένα σαφές brief. Το 75% των επαγγελματιών του κλάδου, σε έρευνα που διενεργήσαμε, διαμαρτυρήθηκαν για αναντιστοιχία κόπου και χρόνου δουλειάς λόγω ασαφών συνεννοήσεων. Έχει επίσης την ευκαιρία να χτίσει πελατολόγιο, γεγονός πολύ σημαντικό για όσους τώρα ξεκινάνε ή επιθυμούν κάτι part-time. Για τον παραγωγό ή έμπορο προϊόντων επίπλωσης και ανακαίνισης, η συνεργασία με το Designodom, τη μοναδική υψηλής ποιότητας δεξαμενή εν δυνάμει πελατών, είναι - αν μη τι άλλο - μια σίγουρη επένδυση.

Υπάρχει, μάλλον, η εντύπωση πως το design είναι μια ακριβή διαδικασία. Συμφωνείτε με αυτήν την άποψη;

Έρευνα του Designodom έδειξε ότι το 60% των συμπολιτών μας έχουν την αυτή την άποψη! Εν μέρει, όχι άδικα: είναι μια εργασία που γίνεται με το χέρι, μοναδική για κάθε project, ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό η αγορά είχε fixed τιμές και οι αρχιτέκτονες ήταν λίγοι. Επίσης, χανόταν πολύς χρόνος σε συνεννοήσεις και πολύωρα ραντεβού.

Εμείς πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα το design να περάσει στον 21ο αιώνα. Εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία, μεγάλο τμήμα της εργασίας μπορεί να γίνεται πλέον αποκλειστικά online μέσω της έγκυρης πλατφόρμας του Designodom, οι διαδικασίες να τυποποιηθούν ώστε να μη χάνεται χρόνος και έτσι να υπάρχει ανταγωνισμός στις προσφορές.

Ποια θα λέγατε πως είναι σήμερα η σημασία του design για έναν επαγγελματικό χώρο; Ποιες οι «τάσεις» που υπάρχουν, τι προτιμάται;

Το νούμερο ένα στο σχεδιασμό επαγγελματικών χώρων είναι ο σχεδιασμός που αποδίδει στο χώρο τη μοναδική ταυτότητα κάθε brand. Σημασία έχει η οικονομία, η ευελιξία και η χαμηλή συντήρηση. Οι designers που συνεργάζονται με το Designodom έχουν το δικό τους ξεχωριστό ύφος, αν όμως μπορούμε να μιλάμε για ένα κοινό παρονομαστή, αυτός θα ήταν η αξιοποίηση της μοναδικής ελληνικής παράδοσης, για ένα σύγχρονο ελληνικό «design with a twist».

Όσον αφορά σε χώρους που προσφέρονται μέσω υπηρεσιών τύπου Airbnb αλλά και ξενοδοχεία, εκεί ποια η σημασία του design;

Το design στον τουρισμό είναι συνδυασμένο με πολλά πρακτικά οφέλη: τη χρηστικότητα, την οικονομία και το value for money. Δίνει όμως και το added value της ταυτότητας: η μοναδικότητα είναι αναντικατάστατη. Παύεις να πουλάς ένα κατάλυμα, αλλά μια εμπειρία. Και εκεί ο ταξιδιώτης είναι πρόθυμος να πληρώσει περισσότερο για να τη ζήσει.

Γενικότερα, είναι το design στις προτεραιότητες των ιδιοκτητών στην Ελλάδα; Ποια η εικόνα που υπάρχει, βάσει και της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας μας;

Το design παλαιότερα δεν ήταν προτεραιότητα, όμως αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Ακόμη και όσοι δεν εκτιμούν τη χρηστικότητα ή την οικονομία που συνεπάγεται ο καλός σχεδιασμός, αναζητούν τη δύναμη της εικόνας. Δείτε τα social media: η εικόνα μας, όπως και αυτή του χώρου που μας περιβάλει, μιλάει για εμάς και η δυναμική πολλαπλασιάζεται.

Στην Ελλάδα, μετά το σοκ της οικονομικής κρίσης και το μούδιασμα, η ζωή δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Εδώ και λίγο καιρό, βλέπουμε έντονη κινητικότητα, με χαρακτηριστικό να αναζητεί κανείς μοναδικές λύσεις, να συγκρίνει δυνατότητες και να επιλέγει. Αυτό προσφέρει το Designodom.

Μια από τις υπηρεσίες που προσφέρετε είναι και η συμβουλευτική (για αγορά, ενοικίαση, νομικές δυνατότητες ακινήτου κτλ). Ποια η εικόνα που υπάρχει σήμερα από το ελληνικό real estate; Είναι ένας χώρος στον οποίο μπορεί κάποιος να επενδύσει; Τι πρέπει να προσέξει;

Το ελληνικό real estate έχει πάρει μπροστά για τα καλά. Στις τουριστικές περιοχές δεν είχαν ποτέ ιδιαίτερο πρόβλημα. Στην Αττική, οι αλλαγές που έφεραν οι Κινέζοι επενδυτές και το ΑirBnB στο κέντρο είναι εμπεδωμένες. Σαν το βότσαλο στη λίμνη, βλέπουμε και τα aftereffects: η αγορά οικοπέδου ή νέου – μη τουριστικού όμως – ακινήτου είναι ξανά ελκυστική, αφού είναι οικονομικότερη ή στα ίδια χρήματα με ένα ανακαινισμένο παλιότερο σπίτι σε τουριστική τοποθεσία.

Το που αξίζει να επενδύσεις είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων όπως πχ τοποθεσία, ανάγκες, απόσβεση, συντήρηση, ευελιξία κ.α. Για την αξιολόγησή τους, το value engineering δηλαδή, είναι καλύτερα να μιλάς και με έναν έμπειρο αρχιτέκτονα. Τώρα, μέσω του Designodom, μπορείς να επιλέξεις τον ιδανικό και να προχωρήσεις σήμερα κιόλας.

Όσον αφορά στο κεφάλαιο της γυναικείας επιχειρηματικότητας, υπάρχουν δυσκολίες για μια γυναίκα που επιχειρεί στην Ελλάδα; Τι θα συμβουλεύατε άλλες γυναίκες που έχουν μια ιδέα και θέλουν να την κάνουν πράξη, με την μορφή μιας startup;

Οι δυσκολίες της γυναικείας επιχειρηματικότητας είναι αυτές που αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπος στη δουλειά του, όχι όμως μόνο στην Ελλάδα: να συνδυάζει εργασία, οικογένεια και κοινωνική ζωή. Η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι το φύλο μετράει πολλές φορές αρνητικά, κυρίως με μερικούς άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας ή συντηρητικότερους, με αποτέλεσμα να χάνεις ευκαιρίες ή να πρέπει να προσπαθήσεις περισσότερο από έναν άνδρα σε παρόμοια θέση. Στο τέλος, φυσικά, πάντα μετράει ο άνθρωπος και η δουλειά του.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια για το Designodom; Ποιο είναι το πλάνο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια;

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε το Designodom για να βρίσκετε δωρεάν, όχι μόνο προσφορές αρχιτεκτόνων και διακοσμητών, αλλά και έπιπλα! Θα ακολουθήσουμε τα βήματα του business plan μας και το σταδιακό roll out plan στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο στόχος από την αρχή ήταν ένας: να γίνουμε η νούμερο ένα online υπηρεσία για το design χώρων στην Ευρώπη, προσφέροντας πρόσβαση σε σχετικές υπηρεσίες και προϊόντα!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr