NEWSFLASH...
Μαθητική Επιχειρηματικότητα
ανάγνωση

Οι βραβευμένες ελληνικές καινοτομίες της νέας γενιάς που διεκδικούν διεθνείς διακρίσεις!

Οι βραβευμένες ελληνικές καινοτομίες της νέας γενιάς που διεκδικούν διεθνείς διακρίσεις!

Μεγάλος είναι ο ενθουσιασμός των τριών ομάδων, «Solmeyea», «Saveat» και «Mnemon», που θα εκπροσωπήσουν τις επόμενες ημέρες την Ελλάδα σε δύο ευρωπαϊκούς και έναν παγκόσμιο διαγωνισμό νεανικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του Junior Achievement.

Οι ελπίδες για διακρίσεις είναι πολύ μεγάλες καθώς οι 3 ελληνικές ομάδες παρουσιάζουν πολύ καινοτόμες κοινωνικές επιχειρηματικές ιδέες που όπως λένε οι δημιουργοί τους «μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο». Οι διαγωνιζόμενοι είναι ηλικίας 15 έως 25 ετών και έχουν κερδίσει το πρώτο βραβείο στους Πανελλαδικούς Τελικούς Διαγωνισμούς του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, «Φοιτητικός Διαγωνισμός Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας JA Start UP 2019», «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2019» και «Διαδικτυακός Μαθητικός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας 2019». Οι «επιχειρήσεις» με τη σειρά που διαγωνίζονται είναι:

1. Solmeyea

Διαγωνίζεται από χθες στο Όσλο, την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν απόψε, 25 Ιουνίου 2019. Η ομάδα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κέρδισε το πρώτο βραβείο -στις 30 Μαϊου- στο «Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας JA Start Up 2019» και εκπροσωπεί την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Φοιτητικό Διαγωνισμό «Enterprise Challenge 2019» του Junior Achievement Europe, στον οποίο συμμετέχουν ομάδες από 15 Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Solmeyea παρουσιάζει μια καινοτομία που αυτούσια δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, την παραγωγή πρωτεΐνης μέσω άλγης με την αξιοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Πρόκειται για μια σπουδαία μέθοδο που πετυχαίνει δύο στόχους: 1) Να συμβάλλει στην εν μέρει μείωση της συγκέντρωσης του βλαβερού διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα 2) Να αξιοποιήσει αυτό το διοξείδιο του άνθρακα και την άλγη - που υπάρχουν και τα δύο σε αφθονία - ώστε μέσα από συστηματική καλλιέργεια και κάτω από συγκεκριμένες ιδανικές παρεχόμενες συνθήκες να δημιουργηθούν τεράστιες ποσότητες πρωτεΐνης.

Με αυτή την επιπλέον πρωτεΐνη θα παραχθούν νέες, πρωτεϊνούχες, θρεπτικές τροφές που θα συμβάλλουν στη λύση του παγκόσμιου προβλήματος της σίτισης του πληθυσμού της γης που αυξάνεται ραγδαία και πρόκειται να φθάσει τα 10 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Η ομάδα Solmeyea απαρτίζεται από τους: Χρυσάνθη Βερβενιώτη, Χρήστο Καλαντζή και Κωνσταντίνα Μπάκα. Μέντορας της ομάδας είναι ο Βασίλης Στενός, Environmental Engineer, απόφοιτος του φημισμένου Columbia University της Νέας Υόρκης και υποψήφιος Διδάκτορας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Την ομάδα συνοδεύουν στο Όσλο, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JA Greece και Αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Junior Achievement Eυρώπης, Αργύρης Τζικόπουλος και ο Learning Director του ΣΕΝ/JA Greece και υπεύθυνος του προγράμματος JA Start Up, Μάνος Παυλάκης.

O ενθουσιασμός στην Ελλάδα για τον Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας JA Start Up είναι ιδιαίτερα μεγάλος, καθώς για πρώτη φορά ο Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός του χρόνου, το 2020, θα γίνει στην Αθήνα!

2. Mnemon

Η ομάδα της Α’ Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κέρδισε - στις 20 Μαΐου - το πρώτο Πανελλαδικό βραβείο του Διαδικτυακού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων Junior Achievement Greece, που για 4 η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνει η ΝΝ Hellas και

θα διαγωνισθεί στο Διαδικτυακό Παγκόσμιο Τελικό του JA Europe - JA Worldwide, Social Innovation Relay (SIR), την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019. Η μη κερδοσκοπική μαθητική «εταιρεία» Mnemon αξιοποιεί την τεχνολογία για να υποστηρίξει τους πάσχοντες με άνοια και τις οικογένειές τους, προσφέροντας υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους. Οι μαθητές και μαθήτριες της Mnemon, δημιούργησαν την εφαρμογή STAY ON που αποτελεί ένα μνημονικό βοήθημα, έναν «ηλεκτρονικό φίλο» που υπενθυμίζει τη λήψη φαρμάκων, τα ψώνια, διαθέτει GPS για τον εντοπισμό των χρηστών και πραγματοποιεί κλήσεις έκτακτης ανάγκης. «Στελέχη» της Mnemon είναι: η μαθήτρια Μαρία Φώτη και οι μαθητές, Άγγελος Φώτκατζικ, Βαγγέλης Μοναχός και Στέλιος Μυλιόρδος. Υπεύθυνη καθηγήτρια από το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι η Άννα Ματσιώρη και υπεύθυνη του Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας του ΣΕΝ/JA Greece, η Σοφία Μανσόλα.

3. Saveat

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, απένειμε το πρώτο βραβείο στην ομάδα Saveat του Λυκείου Κολεγίου Ψυχικού στον Πανελλαδικό Τελικό Διαγωνισμό του Προγράμματος «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Μαϊου 2019, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η ομάδα θα διαγωνισθεί 3-5 Ιουλίου 2019 στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό «JA Company Programme Final Competition» του Junior Achievement Europe στην πόλη Lille της Γαλλίας που θα είναι πανηγυρικός καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του Junior Achievement Worldwide.

H Saveat.gr είναι μία καινοτόμα online πλατφόρμα που συμβάλλει στη λύση του παγκόσμιου προβλήματος της σπατάλης τροφίμων. Ενημερώνει άμεσα και με ακρίβεια τους καταναλωτές σχετικά με το ποια τρόφιμα πρόκειται να λήξουν το επόμενο χρονικό διάστημα στα Super Market της περιοχής τους και γι’ αυτό το λόγο πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές. Με αυτό τον τρόπο κερδίζει και ο καταναλωτής που αγοράζει τα προϊόντα πιο φθηνά αλλά και το Super Market καθώς αυξάνει τις πωλήσεις του σε προϊόντα, που αλλιώς θα πετούσε ή θα επέστρεφε στους προμηθευτές, αλλά και την επισκεψιμότητα στο κατάστημα.

Είναι εντυπωσιακό και ελπιδοφόρο ότι την ιδέα αυτή των παιδιών υποστηρίζει το 62% της ελληνικής αγοράς των Σούπερ Μάρκετ. Τα «στελέχη» της μαθητικής επιχείρησης Saveat που θα διαγωνισθούν στη Γαλλία είναι: Αθηνά Λορεντζιάδη, Στέλιος Μπουλιτσάκης – Λογοθέτης και Ειρήνη Τάσση. Τα παιδιά θα συνοδεύσουν στη Λίλ οι υπεύθυνοι καθηγητές του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού Θάνος Καραμήτσας και Ελένη Μαρκοπούλου, η υπεύθυνη του προγράμματος «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JA Greece, Eλένη Χελιώτη, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JA Greece, Αργύρης Τζικόπουλος και η δημοσιογράφος, υπεύθυνη επικοινωνίας του οργανισμού Μαρία Γιαννέτου.

Ευχόμαστε και στις τρεις ελληνικές αποστολές στους διεθνείς διαγωνισμούς των Junior Achievement Greece, Europe & Worldwide, καλή επιτυχία!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr