NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Π. Αυλωνίτης, Green Maritime Technology: Η Ελλάδα διαμορφώνει τάσεις στην αγορά της ναυτιλίας

Π. Αυλωνίτης, Green Maritime Technology: Η Ελλάδα διαμορφώνει τάσεις στην αγορά της ναυτιλίας

Η Green Maritime Technology μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια εταιρεία που φέρνει την καινοτομία στον τομέα της ναυτιλίας. Σήμερα, ο Director, Παντελής Αυλωνίτης, μιλάει στο epixeiro.gr για τον χώρο της ναυτιλίας και τις ευκαιρίες που προσφέρει, ενώ αναφέρεται και στη σημασία εκδηλώσεων που αφορούν στο κομμάτι του team building, όπως το Fitland Koufonisia 2019, στο οποίο η Green Maritime Technology είναι μέγας χορηγός.

Ξεκινήσατε την Green Maritime Technology σε ηλικία 27 ετών. Μιλήστε μας για την πορεία σας στον χώρο της ναυτιλίας. Τι θα ξεχωρίζατε από αυτή τη διαδρομή;

Είμαι απόφοιτος Μηχανολόγος Μηχανικός Ναυπηγός στο ΕΜΠ και η αγάπη μου για το συγκεκριμένο αντικείμενο ξεκίνησε από τη διάρκεια των σπουδών μου και εξελίχθηκε μέσα από την εργασία μου σαν ναυπηγός. Είχα την τύχη, σε αυτήν την πορεία, να γνωρίσω σημαντικές προσωπικότητες που με βοήθησαν να σχηματοποιήσω τον στόχο μου. Να καταφέρω, δηλαδή, μέσα από κάτι δικό μου να κερδίσω την επαγγελματική εκτίμηση των ανθρώπων που μέχρι τότε λειτουργούσαν σαν «μέντορες» μου στο χώρο της ναυτιλίας. Η μέχρι τώρα διαδρομή μου, μου έχει δώσει να καταλάβω ότι πρέπει να θέτεις συνέχεια στόχους, ούτως ώστε να έχεις ένα πλάνο μακροπρόθεσμο και παράλληλα να λειτουργείς σε πλαίσιο ομαδικό. Είναι χαρά μου να μοιράζομαι μία επιτυχία επαγγελματική με την ομάδα μου στην GMT, γιατί αναγνωρίζω τη συμβολή όλων στο όραμά μου, που πλέον είναι και όραμα εταιρικό.

Αν κάποιος σας ζητούσε να περιγράψετε τον εαυτό σας με λίγες λέξεις, ποια θα ήταν η απάντηση σας;

Φαινομενικά έχω κάποια αντιφατικά στοιχεία που για κάποιο λόγο παράλληλα «make perfect sense». Έχω δημιουργικά αντισυμβατική σκέψη, μου αρέσει δηλαδή να προκαλώ όπως λένε το «status quo» για να μπορέσω να εξελιχθώ στον κλάδο μου και παράλληλα έχω και έναν παραδοσιακό τρόπο που διαχειρίζομαι τις υποθέσεις μου.

Είστε, λοιπόν, ένας άνθρωπος που έχει χαράξει τη δική του πορεία στο ναυτιλιακό χώρο. Ποιες είναι οι απαιτήσεις και οι ιδιαιτερότητες του;

Νομίζω ότι ισχύει και σε κάθε άλλο χώρο, πρέπει να τον σέβεσαι δηλαδή και να φροντίζεις για την εξέλιξή του. Για μένα, σημαντική είναι η ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας και η προσωπική εμπλοκή που έχω με τους πελάτες-συνεργάτες της GMT.

fitland_gmt1.jpg?mtime=20190629191011#asset:131286

Ποια η δική σας φιλοσοφία στον τρόπο λειτουργίας μιας εταιρείας και στα προϊόντα/υπηρεσίες που παρέχει; Και ποιος ο ρόλος του «Green» και της προστασίας του περιβάλλοντος σε αυτό;

Ευτυχώς παρατηρείται όλο και περισσότερο η τάση να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη υπευθυνότητα όλα τα «green» θέματα. Έτσι και στον τομέα της ναυτιλίας, υπάρχει σχετική νομοθεσία η οποία ωθεί τα πλοία στο να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Πάνω σε αυτή τη φιλοσοφία η GMT παρέχει υπηρεσίες οι οποίες έχουν «green» εφαρμογές.

Γενικότερα, ποια η γνώμη σας για το σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας; Ποιες οι απαιτήσεις που υπάρχουν και τι θα πρέπει να προσέξει κάποιος πριν κάνει τη δική του προσπάθεια;

Θεωρώ ότι μετά την ύφεση που είχε παρατηρηθεί σε όλους τους τομείς και που αναπόφευκτα επηρέασε την ναυτιλία, τώρα είμαστε σε μία πορεία ανοδική. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι ακόμη ευνοϊκές οι συνθήκες στην χώρα μας για επιχειρηματική δραστηριότητα. Θεωρώ ότι κάποιος για να κάνει τη δική του προσπάθεια, πρέπει αρχικά να αναλάβει την ευθύνη και να την ξεκινήσει, καθώς πολλές φορές συζητάμε για ιδέες μας αλλά μένουμε στην θεωρία. Η πράξη θα μας φέρει τα απαραίτητα δεδομένα για να μας γίνει ακόμη πιο σαφές το όραμά μας. Και, τέλος, μην ξεκινούμε κάτι με γνώμονα το κέρδος, αλλά την εξέλιξη και την δημιουργία. Οι επιλογές, όταν γίνονται καθαρά με βάση το οικονομικό, στο τέλος της μέρας μπορεί να σε έχουν εκτοπίσει από το στόχο σου.

Επικεντρώνοντας στον τομέα της ναυτιλίας, προσφέρονται ευκαιρίες για καινοτομία και νέα προϊόντα; Πόσο «ευπρόσδεκτες» είναι οι νέες ιδέες, ποια η ευκολία υιοθέτησης τους σε μια τόσο μεγάλη - ενδεχομένως «περίπλοκη» - αγορά;

Η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην αγορά της ναυτιλίας και διαμορφώνει τάσεις. Με χαρά βλέπω τις νεότερες γενιές Ελλήνων μέσω του εργατικού μας δυναμικού πχ, που έχουν αφήσει πίσω τους παρωχημένες πρακτικές και προτείνουν νέες ιδέες στην επίλυση ενός προβλήματος. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε και εμείς τις 3D design παροχές μας. Στην αρχή σίγουρα πιο δύσκολα μέχρι να μας γνωρίσει η αγορά, ο σκεπτικισμός όμως είναι κάτι που μετριάζεται όταν έχεις καταφέρει να δημιουργήσεις μία σχέση εμπιστοσύνης με τον πελάτη.

fitland_gmt3.jpg?mtime=20190629191234#asset:131289

Όσον αφορά στην Green Maritime Technology, που επικεντρώνει τις προσπάθειες της και ποιες θα χαρακτηρίζατε ως τις σημαντικότερες καινοτομίες της;

Καινοτομία για εμάς είναι το γεγονός ότι δημιουργούμε για πρώτη φορά την τρισδιάστατη version ενός πλοίου. Η στιγμή δηλαδή που βλέπεις στην οθόνη του υπολογιστή σου την πρώτη έκδοση ενός «virtual vessel» και μπορείς να περιηγηθείς στους χώρους του με σκοπό να τροποποιήσεις μέσω τρισδιάστατου σχεδιασμού. Για εμάς αυτό είναι μια απόλυτα καινοτόμα και δημιουργική ναυπηγική-μηχανολογική πρακτική.

Ποια η στόχευση της εταιρείας για το άμεσο μέλλον, τα επόμενα βήματα;

Έχοντας ένα αξιόλογο πελατολόγιο, στόχος για το άμεσο μέλλον είναι να παρουσιάσουμε στους πελάτες μας και τις υπόλοιπες ναυπηγικές υπηρεσίες της GMT καθώς και να διευρύνουμε το φάσμα των υπηρεσιών μας, ακολουθώντας τις εξελίξεις του κλάδου καθώς και τον ανταγωνισμό της εκάστοτε αγοράς. Επίσης, για να εδραιώσουμε την παρουσία μας στις χώρες που δραστηριοποιούμαστε πιο έντονα, στην Ασία και στην Αμερική δηλαδή, είναι στα άμεσα πλάνα μας η επέκτασή της εταιρείας και σε αυτές τις χώρες, ούτως ώστε να έχουμε πιο άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των πελατών μας. Παράλληλα, προετοιμαζόμαστε για να έχουμε ξανά μία αξιόλογη παρουσία στα Ποσειδώνια του 2020.

Η GMT είναι όμως και μέγας χορηγός του Fitland Koufonisia 2019. Μιλήστε μας για αυτή τη συνεργασία.

Αν κάποιος ακολουθήσει την εταιρική σελίδα μας στo LinkedIn, θα δει ότι λαμβάνουμε συμμετοχή σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις - Posidonia Running Event, Finland 2019 Espoo Yacht Club Event κ.α. Είναι πολύ ευεργετικό να συμμετέχουμε σε τέτοια events και επίσης τα θεωρώ και πολύ σημαντικά στο κομμάτι του team building. Κάπως έτσι και τελείως συγκυριακά έμαθα για το event του Fitland Koufonisia 2019. Ζήτησα να δω την παρουσίαση του προγράμματος και των αθλητικών εκδηλώσεων και με ενθουσίασε το γεγονός ότι θα έχω «μερίδιο» σε ένα τέτοιο event. Τι πιο ευχάριστο από το να συνδυάσουμε την αθλητική μας δραστηριότητα μαζί με ένα ταξίδι στα Κουφονήσια. Επομένως, προετοιμαζόμαστε για τις 12-14 Ιουλίου και σας περιμένουμε στο finish line!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr