NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Η Κροατία ξεκίνησε τις διαδικασίες για ένταξη στην ευρωζώνη

Η Κροατία ξεκίνησε τις διαδικασίες για ένταξη στην ευρωζώνη
09_07_2019 | 11:15
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή

Η Κροατία υπέβαλε επίσημο αίτημα για ένταξη στον στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM-2), ένα πρώτο βήμα στην πορεία προς την ένταξη στην ευρωζώνη. Η κίνηση θα μπορούσε να επιτρέψει στη βαλκανική χώρα να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ, η οποία σήμερα περιλαμβάνει 19 κράτη, το νωρίτερο το 2023, όπως δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κροατία στην επιστολή της χαιρετίστηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης. Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η απόφαση του Ζάγκρεμπ συνιστά «ψήφο εμπιστοσύνης για το ευρώ». Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι η απόφαση του Ζάγκρεμπ συνιστά «ψήφο εμπιστοσύνης για το ευρώ».

Η Κροατία δεσμεύεται, μεταξύ άλλων, να προετοιμάσει το έδαφος ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει την τραπεζική εποπτεία της. Επίσης, δεσμεύετσι να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σχετικά με τους κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και να καταστήσει τη δημόσια διοίκηση αποτελεσματικότερη και λιγότερο δαπανηρή.

Η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθήσουν την εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων σε μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει ένα χρόνο. Στη συνέχεια, η Κροατία θα συμμετάσχει στο ERM-2, όπου θα παραμείνει για τουλάχιστον δύο χρόνια πριν ξεκινήσει τις πρακτικές προετοιμασίες για ένταξη στην ευρωζώνη, διαδικασία που διαρκεί περίπου ένα ακόμη έτος, κάνοντας το 2023 το πιο πιθανό έτος για ένταξη στο ευρώ.

Η Βουλγαρία ξεκίνησε την ίδια διαδικασία πέρυσι και θα μπορούσε να ενταχθεί στην ευρωζώνη το νωρίτερο το 2022.

Με πληροφορίες από VOA

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr