NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

N. Ζάχος, NP Ασφαλιστική: Οι τρεις παράγοντες που θα δώσουν ρυθμό στο Χρηματιστήριο

N. Ζάχος, NP Ασφαλιστική: Οι τρεις παράγοντες που θα δώσουν ρυθμό στο Χρηματιστήριο

​Με το 70% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του να ανήκει σε ξένα ισχυρά χέρια, το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι άμεσα εξαρτώμενο από τις διεθνείς εξελίξεις, διευκρινίζει σε συνέντευξη του στο epixeiro.gr ο Νικόλαος Ζάχος, Διευθυντής Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών της «NP Ασφαλιστική», συμπληρώνοντας ότι βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα η πορεία του εξαρτάται από τις τομές στην οικονομία που θα κάνει η νέα κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις των ασφαλιστικών εξηγεί ότι επί το πλείστων χαρακτηρίζονται από σταθερότητα και ασφάλεια, για το λόγο αυτό και οι περισσότερες επιλέγουν χρεόγραφα αυξημένης πιστοληπτικής αξιολόγησης, τίτλους υποδομών, αμοιβαία κεφάλαια χαμηλού ρίσκου και κυρίως προθεσμιακές καταθέσεις. Μιλώντας για το Αμοιβαίο Κεφάλαιο της NP που έχει μαζί με την ΕΤΕ, τονίζει ότι από την ίδρυση του υπεραποδίδει ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 σημείωσε αποδόσεις 26,35%.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών πέρασε μέσα από συμπληγάδες. Πως βλέπετε την πορεία του από εδώ και εμπρός;

Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται εδώ και μήνες σε μία ανοδική πορεία, παρά τις όποιες μικρές διορθώσεις. Εκτιμώ ότι δύσκολα θα δούμε τα επίπεδα τιμών και τα προβλήματα του καλοκαιριού του 2015. Όσοι τοποθετήθηκαν στα επίπεδα τιμών του 2016, σήμερα απολαμβάνουν σημαντικές υπεραξίες. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, από τα τέλη Μαΐου 2019, καταγράφει άνοδο πάνω από 30% και πλέον κινείται άνω των 800 μονάδων, με τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη πορεία του να εξαρτάται από τη διάθεση της νέας κυβέρνησης για τομές στην οικονομία και, βέβαια, την τάση των διεθνών αγορών.

Ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες που θα διαμορφώσουν την πορεία του;

Η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου εξαρτάται από τις εγχώριες και κυρίως από τις διεθνείς εξελίξεις, καθώς, ως γνωστών, είναι μια αρκετά ρηχή αγορά με τα ισχυρά χέρια να ανήκουν σε ξένους επενδυτές. Αν στο εξωτερικό υπάρχουν αυξημένες μεταβλητότητες στα μεγάλα χρηματιστήρια, εύλογα θα επηρεαστεί και το ελληνικό, αφού τα ξένα funds κατέχουν περίπου το 70% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.

Στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, υπήρξε προεκλογικά η προεξόφληση της αλλαγής κυβέρνησης και πλέον η πορεία του Γενικού Δείκτη θα εξαρτηθεί από το εάν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε θέματα οικονομικής πολιτικής και επενδυτικής σταθερότητας. Τυχόν συμφωνημένες μειώσεις για τα πλεονάσματα θα αποτελέσουν μία θετική δημοσιονομική εξέλιξη, όπως και κάθε κίνηση τόνωσης της επιχειρηματικότητας από τη νέα κυβέρνηση.

Ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί το κλειδί στην περαιτέρω άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου. Εάν οι τράπεζες καταφέρουν να ολοκληρώσουν τα προγράμματα εξυγίανσης τους και δείξουν ότι είναι ελκυστικές στους ξένους επενδυτές, τότε θα έχουμε νέα είσοδο μακροπρόθεσμων επενδυτικών κεφαλαίων που θα συμπαρασύρουν και τους υπόλοιπους κλάδους.

Τα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων εταιρειών κατά το α’ τρίμηνο 2019 και οι μερισματικές αποδόσεις, θα είναι επίσης δύο παράμετροι που θα καθορίσουν τις επενδυτικές επιλογές ξένων και εγχώριων επενδυτών.

Παράθεση - epixeiro.gr

Τυχόν συμφωνημένες μειώσεις για τα πλεονάσματα θα αποτελέσουν μία θετική δημοσιονομική εξέλιξη, όπως και κάθε κίνηση τόνωσης της επιχειρηματικότητας από τη νέα κυβέρνηση

Κλάδοι ή μετοχές πιστεύετε ότι θα «τρέξουν» στο μέλλον;

Kατ’ αρχήν, ακόμα και στις χειρότερες χρηματιστηριακές περιόδους, υπάρχουν μετοχές που πρωταγωνιστούν και δίνουν κέρδη στους επενδυτές. Στις ανοδικές συγκυρίες, ανεβαίνουν και οι υπόλοιπες και έτσι κινούνται θετικά και οι κλάδοι. Επίσης, οι χρηματιστηριακοί κλάδοι επηρεάζονται κυρίως από εξελίξεις πολιτικές, οικονομικές και επενδυτικές σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

Θεωρούμε ότι ένας επιτυχημένος διαχειριστής κεφαλαίων πρέπει να παρακολουθεί και τις μεμονωμένες μετοχές που έχει στη λίστα του (focus list) αλλά και τις οικονομικές και επενδυτικές εξελίξεις που επηρεάζουν ολόκληρους κλάδους. Σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας των αγορών, συνήθως περιορίζονται οι μεμονωμένες μετοχές προκειμένου να μειωθεί ο επενδυτικός κίνδυνος και το αντίθετο σε περιόδους θετικών συγκυριών, όπως είναι τώρα στην χώρα μας. Από εκεί και πέρα, είναι καθαρά θέμα προσωπικής επενδυτικής στρατηγικής για τις κινήσεις που θα γίνουν.

Πόσο οι τράπεζες και τα «κόκκινα δάνεια» επηρεάζουν τις εξελίξεις;

Σαφέστατα οι τραπεζικές μετοχές δίνουν τις κατευθυντήριες τάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς συμμετέχουν με πάνω από 70% στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη. Συνεπώς, εάν τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών συνεχίσουν τη σταδιακή βελτίωση τους και ιδιαίτερα η διαχείριση των «κόκκινων δανείων» γίνει περισσότερο αποτελεσματική και άμεση, τότε λογικά και οι τραπεζικές μετοχές θα αυξηθούν.

Παρατηρείται μία στροφή επενδύσεων σε υποδομές από τις ασφαλιστικές εταιρείες. Πως προκύπτει αυτό;

Οι επενδύσεις ασφαλιστικών εταιρειών σε υποδομές (δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, κτίρια κτλ) αποτελούν μία παγκόσμια επενδυτική τάση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής και μάλιστα με μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα και με αναζήτηση του μικρότερου επενδυτικού κινδύνου. Οι υποδομές έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά και γι’ αυτό προτιμούνται από τις ασφαλιστικές.

Τι ρόλο θα παίξουν οι ιδιωτικοποιήσεις στην αναπτυξιακή πορεία του χρηματιστηρίου;

Πάντα οι ιδιωτικοποιήσεις δημιουργούν ένα αίσθημα ανάπτυξης στην οικονομία και ανόδου στο χρηματιστήριο. Ευελπιστούμε ότι εάν υπάρξει ένα νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων, θα δούμε τον Γενικό Δείκτη σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα στο άμεσο μέλλον.

Τι πρέπει να εξετάσει στα μεγέθη των εισηγμένων ο ενδιαφερόμενος προκειμένου να επενδύσει;

O ενδιαφερόμενος επενδυτής θα πρέπει είτε μόνος του (εάν έχει τις γνώσεις), είτε μέσω του επαγγελματία διαχειριστή κεφαλαίων, να παρακολουθεί βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες μιας επιχείρησης, όπως ενδεικτικά είναι η ρευστότητα της, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της, οι ρυθμοί ανάπτυξης της τελευταίας 5ετίας και το επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) για τις μελλοντικές της κινήσεις. Επίσης, εάν ενδιαφέρεται για σταθερό εισόδημα θα πρέπει να εξετάζει τις μερισματικές αποδόσεις της επιχείρησης τα τελευταία χρόνια.

Πως επενδύουν οι ασφαλιστικές, ποια τα κυριότερα κριτήρια;

Oι επενδύσεις των ασφαλιστικών ως επί το πλείστων χαρακτηρίζονται από σταθερότητα και ασφάλεια. Γι’ αυτό και οι περισσότερες επιλέγουν χρεόγραφα αυξημένης πιστοληπτικής αξιολόγησης, (αμερικανικά, γερμανικά, ολλανδικά, γαλλικά, βρετανικά κά), τίτλους υποδομών, αμοιβαία κεφάλαια χαμηλού ρίσκου και κυρίως προθεσμιακές καταθέσεις. Σε δεύτερη φάση, επιλέγουν και επενδύσεις με αυξημένες αποδόσεις προκειμένου το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο να δημιουργεί αποτελέσματα και να εξισορροπεί τις χαμηλές επιδόσεις των ανωτέρω επενδυτικών επιλογών.

Παράθεση - epixeiro.gr

Προσωπική μου επιλογή και προτίμηση είναι στα εταιρικά ομόλογα, με μια κατανομή 75% - 25% υπέρ των ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης

Ποιες οι αποδόσεις του Αμοιβαίου Κεφαλαίου της NP Ασφαλιστική;

H NP Ασφαλιστική έχει ένα δικό της Αμοιβαίο Κεφάλαιο μαζί με την Εθνική Τράπεζα, το «NP insurance - Νέος Ποσειδών Μεικτό» το οποίο το διαχειρίζεται η Εθνική Asset Management AΕΔΑΚ. Το συγκεκριμένο μεικτό αμοιβαίο κεφάλαιο βρίσκεται σταθερά μέσα στα 10 καλύτερα αμοιβαία κεφάλαια της κατηγορίας του, πολλά χρόνια τώρα. Ενδεικτικά, κατά το πρώτο εξάμηνο 2019 (1/1/2019 - 30/6/2019), η απόδοσή του ανήλθε σε 26,35%, ποσοστό που είναι ιδιαίτερα υψηλό. Το γεγονός ότι από την ίδρυση του υπεραποδίδει της απόδοσης του Γενικού Δείκτη, δείχνει την καλή και προσεκτική διαχείριση που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια.

Θα επιλέγατε κρατικά ή εταιρικά ομόλογα;

Η απόφαση για επιλογή κρατικών ή εταιρικών ομολόγων είναι αποτέλεσμα συγκυρίας και επενδυτικού στόχου. Τα κρατικά ομόλογα, παραδοσιακά έχουν μικρότερο κίνδυνο έναντι των εταιρικών ομολόγων και γι’ αυτό προτιμούνται σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας. Ωστόσο, στις θετικές οικονομικές συγκυρίες, τα εταιρικά ομόλογα συνήθως αποδίδουν καλύτερα, εάν βέβαια δεν υπάρχει πρόβλημα στην εταιρεία που τα έχει εκδώσει. Προσωπική μου επιλογή και προτίμηση είναι στα εταιρικά ομόλογα, με μια κατανομή 75% - 25% υπέρ των ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Μιλήστε μας με δύο λόγια για την NP Ασφαλιστική και την πορεία της στην ασφαλιστική αγορά.

Η επιτυχία της «NP Ασφαλιστική», όχι μόνο ως ασφαλιστικής εταιρείας αλλά ως μίας ελληνικής επιχείρησης, έγκειται στο γεγονός ότι θεμελιώθηκε σε σωστές βάσεις από το ξεκίνημα της, πλαισιώθηκε από ικανά στελέχη που αγαπάνε και ενδιαφέρονται για την εταιρία, προέβλεψε τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και προσαρμόστηκε πάρα πολύ γρήγορα στις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας.

Ας κρατήσουν οι αναγνώστες σας το γεγονός ότι η «NP Ασφαλιστική» είναι η πιο νέα ασφαλιστική εταιρεία στη χώρα μας, μόλις 15 ετών, η οποία έχει καταγράψει μία εξαιρετική πορεία στην ελληνική ασφαλιστική αγορά προσφέροντας:

  • ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες στους 200.000 ασφαλισμένους μας,
  • άριστες αμοιβές στους περίπου 100 εργαζομένους μας,
  • σταθερές και επαναλαμβανόμενα υψηλές προμήθειες στους 900 συνεργάτες μας,
  • κοινωνική συνεισφορά άνω των 410 εκατ. ευρώ από το ξεκίνημα της εταιρίας σε πληρωμές αποζημιώσεων, φόρους, εισφορές, προμήθειες και μισθοδοσία,
  • υψηλές κερδοφορίες μέσα από τα λειτουργικά αποτελέσματα του οργανισμού και, φυσικά,
  • από τις πλέον φερέγγυες κεφαλαιακά ασφαλιστικές εταιρείες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην Ευρώπη, με δείκτη φερεγγυότητας (SCR) στο 207% και ελάχιστο δείκτη φερεγγυότητας (MCR) στο 802% για το 2018.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr