NEWSFLASH...
Startup
ανάγνωση

Perceptual Robotics: Η startup που βάζει τη ρομποτική «σε πραγματικές και αντίξοες συνθήκες»

Perceptual Robotics: Η startup που βάζει τη ρομποτική «σε πραγματικές και αντίξοες συνθήκες»

Ο Kώστας Καραχάλιος, CEO, Project Manager και Robotics Engineer της Perceptual Robotics, μιας startup που αναπτύσσει αυτόνομα drones τα οποία επικεντρώνουν στις επιθεωρήσεις υποδομών, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr, με αφορμή και την πρόσφατη επένδυση που έλαβε η εταιρεία από την Metavallon VC.

Μιλήστε μας για την Perceptual Robotics. Πώς δημιουργήθηκε, που βρίσκεται η βάση της και ποια είναι η ομάδα «πίσω» από την εταιρεία;

Η Perceptual Robotics δραστηριοποιείται στον χώρο της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης. Η βασική μας αρχή είναι η χρήση αυτών των εργαλείων για να απλοποιήσουμε βιομηχανικές διαδικασίες και επιθεωρήσεις υποδομών. Μέσα από αυτό, να βγάλουμε τη ρομποτική από τα εργαστήρια σε πραγματικές και αντίξοες συνθήκες.

Η εταιρεία δημιουργήθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραχαλιο, τον Δημήτρη Νικολαΐδη και τον Kevin Driscoll-Lind μέσα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο και το εργαστήριο ρομποτικής του Πανεπιστημίου, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα ρομποτικής στην Ευρώπη.

Δύο εκ των ιδρυτών είμαστε από την Ελλάδα. Για αυτό το λόγο, καθώς και λόγω κάποιων πελατών μας που βρίσκονται στην Ελλάδα, ψάχναμε την ευκαιρία να συνεισφέρουμε και να πάρουμε μέρος στον τομέα της επιχειρηματικότητας στην χώρα μας.

Με την στήριξη της Metavallon VC μόλις ανοίξαμε μια θυγατρική στην Ελλάδα και ήδη έχουμε πολύ ενδιαφέρον από πολύ ικανούς νέους επιστήμονες που θέλουν να συμμετέχουν στην πορεία μας.

PerceptualRobotics_interview.jpg?mtime=20190720193123#asset:134300

Το πρώτο προϊόν της εταιρείας σας είναι το Dhalion. Τι ακριβώς είναι αυτό, πώς λειτουργεί και για ποιους σκοπούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί;

Το Dhalion είναι το πρώτο μας προϊόν και αποτελεί ένα πρωτοπόρο αυτόνομο drone για επιθεωρήσεις υποδομών, με πρώτη την αγορά των ανεμογεννητριών.

Για την Perceptual Robotics αυτονομία σημαίνει ότι με την χρήση ενός tablet και μια διαδικασία όσο απλή είναι η εκτύπωση αρχείου, το drone μπορεί να απογειωθεί, να συλλέξει τις φωτογραφίες που χρειάζονται, ανεξαρτήτως μοντέλου ή θέσης της ανεμογεννήτριας ή περιβαλλοντικών συνθηκών.

Στην συνέχεια, γνωρίζουμε ότι οι πελάτες μας δεν ενδιαφέρονται για τις εκατοντάδες φωτογραφίες αλλά για την διάγνωση της πιθανής βλάβης. Για αυτό έχουμε αναπτύξει ένα αυτόματο ανιχνευτή ελαττωμάτων (όπως η φθορά λόγω διάβρωσης ή και κεραυνών) με την χρήση τεχνικών μηχανικής μάθησης (machine learning defect identification). Έτσι, μπορούμε να παρέχουμε υψηλής ποιότητας αναφορές για την «υγεία» μιας ανεμογεννήτριας, σε πολύ λίγο χρόνο, με μια συστηματική και επαναλαμβανόμενη διαδικασία.

Τα επόμενα βήματα μας είναι να προσφέρουμε την τεχνολογία μας και στις επιθεωρήσεις ανεμογεννητριών στη θάλασσα, συνδυάζοντας το σύστημα μας με αυτόνομες και επανδρωμένες βάρκες, για να αντιμετωπίσουμε ακόμα δυσκολότερες καιρικές συνθήκες.

Ποια τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα σε σύγκριση με άλλες μεθόδους ή τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για αυτούς τους σκοπούς;

Το σύστημα μας μπορεί να ολοκληρώσει επιθεωρήσεις σε λιγότερο από μια ώρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ήδη υπάρχοντες τεχνικούς με ελάχιστη εκπαίδευση. Επίσης, τα αποτελέσματα έχουν σημαντική αύξηση στην ποιότητα και συστηματικοτητα, ώστε να διευκολύνουμε το ταξίδι των πελατών μας προς την προληπτική συντήρηση των μηχανών, με συστηματικά ιστορικά δεδομένα, μειώνοντας έτσι και το ρίσκο αλλά και το κόστος λειτουργίας.

Σε ποιους απευθύνεται το προϊόν σας; Ποιο το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς στην οποία απευθύνεστε και ποιες οι ευκαιρίες στην Ελλάδα; Ποια η ανταπόκριση που υπάρχει από την βιομηχανία απέναντι στη δική σας λύση;

Το προϊόν μας απευθύνεται σε ιδιοκτήτες και κατασκευαστές ανεμογεννητριών. Υπάρχουν πάνω από 340.000 ανεμογεννήτριες σε λειτουργία παγκοσμίως και όλες έχουν ανάγκη από συστηματική επιθεώρηση.

Το προϊόν μας έχει ήδη δοκιμαστεί τόσο με πιλοτικά προγράμματα με πελάτες καθώς και με πάνω από δύο χρόνια δοκιμών στο αιολικό πάρκο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τους οποίους θα ήθελα να ευχαριστήσω για την υπομονή και στήριξη.

Έχουμε ήδη συνεργαστεί τόσο με ελληνικές όσο και εταιρείες του εξωτερικού και πολυεθνικές. Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες και προτείνω σε ιδιοκτήτες και κατασκευαστές ανεμογεννητριών να έρθουν σε επαφή και να δοκιμάσουν το σύστημα μας.

Λόγω του μεγάλου βαθμού αυτοματισμού, στόχος μας είναι μέσα στον επόμενο χρόνο το προϊόν να βρίσκεται στα χέρια των τεχνικών που ήδη επιβλέπουν αυτά τα αιολικά πάρκα και να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σαν ένα ακόμα εργαλείο στην εργαλειοθήκη τους. Στο μεταξύ, εμείς ήδη παρέχουμε αυτή την υπηρεσία σε ιδιοκτήτες και κατασκευαστές ανεμογεννητριών, με στόχο να εξοικειωθούν με το σύστημα, για να το υιοθετήσουν σε δεύτερο χρόνο.

Αμέσως μετά θα κοιτάξουμε άλλα έργα υποδομών που χρειάζονται συστηματική επιθεώρηση, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, αλλά κάνουμε κάποιες πρώτες επαφές και για την επιθεώρηση επιβατικών αεροσκαφών ανάμεσα στις πτήσεις τους.

PerceptualRobotics_interview3.jpg?mtime=20190720193835#asset:134303

Θα θέλατε να μας αναφέρετε, με λίγα λόγια, το νομικό πλαίσιο που υπάρχει στην Ελλάδα γύρω από την χρήση drones για επαγγελματικούς σκοπούς; Τι θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος που θέλει να τα χρησιμοποιήσει για αυτούς τους λόγους;

Η ΥΠΑ έχει υιοθετήσει πολύ υψηλό επίπεδο τόσο για την ερασιτεχνική όσο και την επαγγελματική χρήση drones. Είναι μια καλή βάση για να αναπτυχθεί αυτός ο τομέας στην Ελλάδα με ασφάλεια και συνέπεια.

Το σύστημα βασίζεται σε πλήρως ηλεκτρονικές διαδικασίες για την απογραφή και για την κατάθεση σχεδίου πτήσης.

Αν κάτι θα μπορούσε ίσως να βελτιωθεί είναι η ευρύτερη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή είναι μια προσπάθεια που γίνεται και που θα διευκολύνει αρκετά τις εταιρείες να λειτουργούν ευρύτερα στην Ευρώπη.

Μιλήστε μας για την πρόσφατη επένδυση που λάβατε από την Metavallon VC. Πώς θα χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο κεφάλαιο;

Η πρόσφατη επένδυση από την Metavallon VC θα χρησιμοποιηθεί για να μεγαλώσουμε την ομάδα μας και να διευρύνουμε τις εμπορικές μας δραστηριότητες. Θα μας βοηθήσει, επίσης, να δοκιμάσουμε τις τεχνολογικές μας λύσεις και σε άλλες αγορές.

Κλείνοντας, βάσει και του ότι σχεδιάζετε επέκταση της ομάδας σας στην Ελλάδα, ποια η γνώμη σας για την ελληνική επιχειρηματική σκηνή; Ποιες οι συμβουλές σας προς startuppers που έχουν μια ιδέα και επιθυμούν να την κάνουν πράξη;

Η ελληνική επιχειρηματική σκηνή είναι αρκετά δυναμική και βασίζεται στους πολλούς ταλαντούχους νέους επιστήμονες. Μια βασική συμβουλή από την προσωπική μου εμπειρία προς startuppers είναι να γνωρίσουν τους πιθανούς πελάτες και να κατανοήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ώστε να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα των προϊόντων τους και της δουλειάς τους.


Με αφορμή την επένδυση στην Perceptual Robotics, ο Γιώργος Μούσμουλας, Partner στην Metavallon VC, δήλωσε στο epixeiro.gr:

Πιστεύουμε ότι η Perceptual Robotics θα αλλάξει τον τρόπο που γίνονται οι επιθεωρήσεις υποδομών, μειώνοντας τον χρόνο και το κόστος που απαιτούν. Αυτή είναι μια νέα, εξελισσόμενη αγορά και η Perceptual Robotics είναι από τους πρώτους παίκτες παγκοσμίως που μπορούν να προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr