NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Βουλγαρία: Χάκερ υπέκλεψαν τα φορολογικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών

Βουλγαρία: Χάκερ υπέκλεψαν τα φορολογικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών
Φωτογραφία: Todor Bozhinov

Ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας ζήτησε δημοσίως συγγνώμη από ολόκληρη την χώρα, αφού επιβεβαίωσε ότι χάκερ υπέκλεψαν τα φορολογικά στοιχεία εκατομμυρίων πολιτών, σε μια επίθεση που, σύμφωνα με πληροφορίες, θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα κάθε ενήλικα που ζει στη γειτονική χώρα.

Η παραβίαση των διακομιστών της φορολογικής υπηρεσίας (NRA) συνέβη στα τέλη Ιουνίου και πηγές αναφέρουν ότι πιθανώς πραγματοποιήθηκε από το εξωτερικό. Ένα άτομο που ισχυρίζεται ότι είναι Ρώσος χάκερ έστειλε ηλεκτρονικά μηνύματα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, προσφέροντας πρόσβαση στα κλεμμένα δεδομένα. Ο λόγος της επίθεσης δεν ήταν άμεσα σαφής.

Την ίδια στιγμή, οι σχετικές αναφορές επιβεβαιώνουν ότι η βάση δεδομένων της φορολογικής Αρχής της Βουλγαρίας έχει ήδη διαρρεύσει σε διαδικτυακά φόρουμ τα οποία ασχολούνται με το hacking. Η βάση εμφανίζεται να περιέχει 57 φακέλους, μεγέθους 10,7 GB, και να διαθέτει προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες, όπως στοιχεία ταυτοποίησης και φορολογικά στοιχεία τόσο από την NRA όσο και από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Λίγες ώρες μετά, η βουλγαρική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 20χρονου ερευνητή για υποψία εμπλοκής στην επίθεση. Το άτομο κατοικεί στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Φιλιππούπολη, και εργάζεται από το 2017 σε τοπική εταιρεία ασφάλειας του κυβερνοχώρου. Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι ο ύποπτος είχε αφήσει πίσω του μια σειρά στοιχείων. Αυτά περιλαμβάνουν το όνομα χρήστη, τη χρονική σφραγίδα και το λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για την πρόσβαση στους υπολογιστές της Αρχής.

Ο υπουργός Οικονομικών, Βλαντισλάβ Γκοράνοφ, δήλωσε ότι περίπου το 3% της βάσης δεδομένων του οργανισμού επηρεάστηκε, συμπεριλαμβάνοντας εκατομμύρια αρχεία, σε ένα έθνος επτά εκατομμυρίων. Ο ίδιος τόνισε ότι όσοι επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τα δεδομένα «θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον βουλγαρικό νόμο», με την αρχική ανάλυση των πληροφοριών που δημοσιεύθηκαν να δείχνει ότι δεν αρκούν για να βγουν «ουσιαστικά συμπεράσματα» για την οικονομική κατάσταση κάθε πολίτη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr