NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Παιδεία - Νεολαία
ανάγνωση

Τέλος «το κακώς εννοούμενο άσυλο», μπαίνει ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης σπουδών

Τέλος «το κακώς εννοούμενο άσυλο», μπαίνει ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης σπουδών

Προγραμματικές δηλώσεις πραγματοποίησε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, αναφερόμενη στους έξι στόχους που διατρέχουν οριζόντια το πρόγραμμά της νέας κυβέρνησης.

Αυτοί είναι «η μεγαλύτερη ελευθερία και μεγαλύτερη αυτονομία για σχολεία και πανεπιστήμια, η εξωστρέφεια και ουσιαστικότερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, οι ίσες ευκαιρίες για όλους, η έμφαση και αξιοποίηση των νέων δεδομένων της ψηφιακής εποχής, ο στόχος όχι μόνο να παραδώσουμε στην κοινωνία μορφωμένους νέους αλλά και πιο ολοκληρωμένους πολίτες και η υιοθέτηση πολιτικών βάσει τεκμηρίωσης».

Όπως τόνισε η Υπουργός «τα τελευταία 4,5 χρόνια, η Παιδεία επλήγη από τη λογική της ήσσονος προσπάθειας, τον εξισωτισμό προς τα κάτω και τη δαιμονοποίηση της αριστείας. Η πορεία αυτή θα ανασχεθεί. θα αποκατασταθούν οι αξίες της σκληρής δουλειάς, της αξιοκρατίας και της αριστείας. Και μιας και αναφέρομαι στην αριστεία, Κυρίες και Κύριοι, για εμάς η αριστεία δεν είναι ρετσινιά. Για εμάς η αριστεία είναι στάση ζωής, αριστεία είναι να προσπαθείς διαρκώς να υπερβαίνεις τον εαυτό σου, να επιδιώκεις καθημερινά να γίνεσαι καλύτερος».

Μεταξύ άλλων:

  • Ανακοινώθηκε μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς, για να επιστρέψουν περισσότεροι εκπαιδευτικοί στις τάξεις.
  • Ιδρύονται πρότυπα ΕΠΑ.Λ. με πρόβλεψη για ενεργότερο ρόλο των κοινωνικών εταίρων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
  • «Επιστρέφουμε τα πανεπιστήμια σε αυτούς στους οποίους πραγματικά ανήκουν, δηλαδή στους φοιτητές, στους καθηγητές και στο διοικητικό προσωπικό, καταργώντας το κακώς εννοούμενο άσυλο. Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός πανεπιστημίου»
  • Καθιερώνεται ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2, πλην εξαιρέσεων
  • «Καθορίζουμε ελάχιστη βάση εισαγωγής στα τριτοβάθμια ιδρύματα. Τα ιδρύματα θα μπορούν να καθορίζουν βάση εισαγωγής υψηλότερη της ελάχιστης και θα ορίζουν επίσης τον ετήσιο αριθμό των εισακτέων».

Τέλος «σχετικά με τον τομέα των Θρησκευμάτων, δόθηκε πρόσφατα η ευκαιρία και στον Πρωθυπουργό και σ’ εμένα να αναπτύξουμε κάποιες πρώτες σκέψεις μας αναφορικά με τη νέα σχέση που σκοπεύουμε να οικοδομήσουμε με την Εκκλησία, σεβόμενοι τους διακριτούς θεσμικούς ρόλους Πολιτείας και Εκκλησίας».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr