NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Κώστας Κυρανάκης: «Eίναι ανέφικτο να χρεοκοπήσουν οι ασφαλιστικές»

Κώστας Κυρανάκης: «Eίναι ανέφικτο να χρεοκοπήσουν οι ασφαλιστικές»

Για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου 2016, δια στόματος πολιτικού προσώπου, του κου Κώστα Κυρανάκη, ακούγεται η αλήθεια για την οικονομική φερεγγυότητα των ασφαλιστικών. Ο κυβερνητικός βουλευτής, σε εκπομπή της ΕΡΤ, διατύπωσε ότι είναι ανέφικτο να χρεοκοπήσουν οι ασφαλιστικές.

Η πιθανότητα χρεοκοπίας μίας ασφαλιστικής είναι απειροελάχιστη έως ανύπαρκτη. Η Οδηγία Solvency II, η οποία έχει γίνει νόμος του κράτους και εφαρμόζεται στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2016, έρχεται να διασφαλίσει την αντοχή των εταιρειών σε οικονομικές κρίσεις παρόμοιες με αυτήν του 2008. Τις συντάξεις των ασφαλισμένων στις ασφαλιστικές διασφαλίζει το Solvency II λόγω των αυστηρών κανόνων και δεικτών μετρήσεων. Αντίθετα, τα κράτη που στηρίζουν το συνταξιοδοτικό σύστημα στην δημόσια ασφάλιση θέτουν σε κίνδυνο τις συντάξεις των ασφαλισμένων μέσα από μειώσεις που επιβάλλονται να γίνουν, όταν προκύψουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, όπως και έγινε στην Ελλάδα από το 2010 και έπειτα.

Σημειώνεται πώς αν εφαρμόζονταν παρόμοιες διαδικασίες με αυτές των stress tests των ασφαλιστικών στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και τα δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία, τότε θα αποδεικνύονταν οι αδυναμίες των δημοσίων ασφαλιστικών ταμείων.

Τα αποθέματα που απαιτούνται για να διατηρήσει από τον Επόπτη την άδεια της μία ασφαλιστική είναι πολύ υψηλά και σταθμισμένα ανά τον κίνδυνο, εν αντιθέσει με τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία που στις διαδικασίες τους δεν γίνεται η στάθμιση κινδύνων. Ουσιαστικά το Solvency II εισάγει την μορφή την προληπτικής εποπτείας, απαιτώντας υψηλά κεφάλαια. Στην περίπτωση που τα κεφάλαια υποχωρήσουν, τότε ο επόπτης παρεμβαίνει για την λήψη μέτρων και την ενίσχυση κεφαλαίων μέχρι να καλυφθούν οι δείκτες ελάχιστης κεφαλαιακής επάρκειας. Αν τα κεφάλαια υποχωρήσουν κάτω από την ελάχιστη κεφαλαιακή επάρκεια, τότε η ασφαλιστική μπορεί να περάσει στον έλεγχο των εποπτικών αρχών με στόχο την προστασία των καταναλωτών, όπως για παράδειγμα έγινε με την International Life με την ολοκλήρωση μεταφοράς συμβολαίων ζωής στην Εθνική Ασφαλιστική.

Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να μεταφέρει σταδιακά ορισμένους κινδύνους από το κράτος στους ιδιώτες για να μπορέσει να εξυγιάνει τον δημοσιονομικό προϋπολογισμό και να βελτιώσει τα μακροοικονομικά της.

Στις προτεραιότητες της είναι οι νεοεισερχόμενοι να έχουν την ευκαιρία να επιλέγουν στο τομέα της επικουρικής ασφάλισης την ιδιωτική ή την δημόσια. Ο σχεδιασμός κινήτρων για την ενίσχυση του τρίτου πυλώνα ασφάλισης, δηλαδή της ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς και η πλήρη λειτουργία των τριών πυλώνων ασφάλισης με την ενίσχυση των επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων.

Σημειώνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν καταργείται η δημόσια ασφάλιση και η δημόσια σύνταξη, που είναι ο πρώτος πυλώνας ασφάλισης. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η συμπληρωματική ασφάλιση. Για να μπορέσει το σύστημα να εξυγιανθεί, και οι τρεις πυλώνες ασφάλισης θα πρέπει να λειτουργήσουν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr