NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διαδίκτυο & Τεχνολογία
ανάγνωση

Σταϊκούρας: Πρώτη προτεραιότητα η άμεση και σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ

Σταϊκούρας: Πρώτη προτεραιότητα η άμεση και σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ

«Ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, με το στρατηγικό σχέδιο για τη χώρα, επιχειρούμε – από τη μία πλευρά – να μεγιστοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του εσωτερικού και τις ευκαιρίες του εξωτερικού περιβάλλοντος, και – από την άλλη πλευρά – να ελαχιστοποιήσουμε τα αδύνατα σημεία του εσωτερικού και τις απειλές του εξωτερικού περιβάλλοντος». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, αποτελεί η άμεση και σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ. Όπως τόνισε, «η πρώτη δόση, τον Σεπτέμβριο, θα είναι μειωμένη – μεσοσταθμικά – κατά 22%. Δεν εξαιρείται κανείς από τη μείωση του φόρου. Ταυτόχρονα όμως λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και για τη μεσαία τάξη.

  • Συγκεκριμένα, για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ η ανακούφιση θα είναι της τάξεως του 30%
  • Για 60.000 μέχρι 70.000 θα είναι 27%.
  • Για 70.000 μέχρι 80.000, 25%.
  • Για 80.000 μέχρι 1.000.000, 20%.

Και για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, μόλις 14.841 φορολογούμενοι, 10%».

Δεύτερη προτεραιότητα είναι η βελτίωση και διεύρυνση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων. «Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, προκειμένου περισσότεροι οφειλέτες να μπορέσουν να είναι συνεπείς στη ρύθμιση.

Το επιτόκιο που επιβαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% στο 3%, τόσο για να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του οφειλέτη, όσο και για λόγους ισότητας με τις οφειλές του Δημοσίου.

Διευρύνεται η ρύθμιση, με την υπαγωγή σ’ αυτή όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατ. ευρώ. Για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης».

Τρίτη προτεραιότητα είναι η καλλιέργεια της φορολογικής συμμόρφωσης. Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός «η εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση που θα ψηφιστεί, θα είναι η τελευταία! Το επαναλαμβάνω, η τελευταία! Μετά τη λήξη της, θα υπάρχει ένα μόνιμο, οικονομικά εύλογο και δίκαιο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων, που θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις.Μετά από το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, προγραμματική δέσμευσή μας είναι η κατάθεση ενός νέου με ορίζοντα υλοποίησης την τετραετία. Ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο που θα συνιστά μια εκτεταμένη και συνεκτική μεταρρύθμιση.»

Όσον αφορά στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, θα προβλέπει σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, τη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019. «Τέλος, προγραμματική δέσμευσή μας είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, με την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων, με την ηλεκτρονικοποίηση δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, με την ενίσχυση και αποκομματικοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών, όπως είναι το ΣΔΟΕ. Θεσμοθετείται θέση Γενικού Διευθυντή που θα προΐσταται της ελεγκτικής αυτής Αρχής, ο οποίος θα επιλέγεται, με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία, από την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης, και δεν θα διορίζεται από την εκάστοτε Κυβέρνηση».

Τέταρτη προτεραιότητα είναι το τραπεζικό σύστημα, με τον Υπουργό να τονίζει πως «προγραμματική δέσμευσή μας είναι οι τράπεζες να αποτελέσουν, εκ νέου, μοχλό ανάπτυξης, μέσω της επανεκκίνησης χρηματοδότησης, με υγιή όμως τρόπο, επιχειρήσεων και νοικοκυριών». Πέμπτη οι αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες «μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας όταν εντάσσονται σε ένα εθνικό σχέδιο και έκτη η ακίνητη περιουσία, για να «αποκτήσει πάλι αξία το ακίνητο του κάθε Έλληνα». Έβδομη και τελευταία προτεραιότητα είναι οι σχέσεις με τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, στην οποία προβλέπεται πως θα προχωρήσουν και οι διαδικασίες για την αποπληρωμή δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr