NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Βιβλία
ανάγνωση

Το νέο βιβλίο του Θανάση Παπανδρόπουλου είναι «Ακατάλληλο για Στρουθοκαμήλους»

Το νέο βιβλίο του Θανάση Παπανδρόπουλου είναι «Ακατάλληλο για Στρουθοκαμήλους»
26_07_2019 | 10:00
epixeiro icon Ειδήσεις | Βιβλία

Στα ράφια των βιβλιοπωλείων βρίσκεται το νέο βιβλίο του Αθανάσιου Χ. Παπανδρόπουλου «Ακατάλληλο για στρουθοκαμήλους» των Εκδόσεων Κέρκυρα - Economia Publishing.

Το βιβλίο αφορά στο σημαντικό δημοσιογραφικό έργο του επί 31 έτη εκδότη και διευθυντή του Οικονομικού Ταχυδρόμου, Γιάννη Μαρίνου, μέσα από τη ματιά του στενού του συνεργάτη, δημοσιογράφου και συγγραφέα, Θανάση Παπανδρόπουλου.

Ο Γιάννης Μαρίνος είναι θρύλος της μαχόμενης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, που παρακολούθησε και παρακολουθεί την οικονομική και πολιτική επικαιρότητα, αναλύοντας και σχολιάζοντας τα γεγονότα από τη δική του ανεξάρτητη σκοπιά. Είναι σεβαστός από φίλους και εχθρούς των ιδεών του που παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον τις θέσεις του.

Η έκδοση αυτή εμπλουτίζεται με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, με μια σύντομη αναδρομή στην ευρύτερη ιστορία του οικονομικού τύπου από τον ερευνητή Θεόδωρο Δεληγιάννη, καθώς και με χρονολόγιο των κυριοτέρων σταθμών της νεοελληνικής ιστορίας.

Όπως χαρακτηριστικά διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, ο στρουθοκαμηλισμός αποτελεί μία εξαιρετικά επικίνδυνη συμπεριφορά, η οποία συνίσταται στο να αγνοούν οι λαοί και οι ηγέτες τους υπαρκτά σοβαρά προβλήματα υποκρινόμενοι ότι αυτά δεν υπάρχουν. Με τον τρόπο αυτό, η αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων μετατίθεται διαρκώς για το μέλλον.

Υπό αυτή την έννοια, ο τίτλος του βιβλίου υποδηλώνει μία πραγματικότητα την οποία επί πολλά χρόνια ο Γιάννης Μαρίνος κατέγραψε μέσω του Οικονομικού Ταχυδρόμου που διηύθυνε και σήμερα αποτελεί την πεμπτουσία της βαθύτατης κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος ιδρύθηκε το 1926 από τον Δημήτριο Λαμπράκη, δημιουργό επίσης του Ελεύθερου Βήματος και των Αθηναϊκών Νέων. Κυκλοφορούσε μέχρι το 2004, τους τελευταίους δε μήνες ως ένθετο στο Βήμα.

Πάμπολλες φορές ο Γιάννης Μαρίνος στα άρθρα του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο καυτηρίαζε το στρουθοκαμηλισμό που κυριαρχούσε αλλά και κυριαρχεί στη δημόσια ζωή της χώρας και αποτρέπει κάθε εκσυγχρονισμό της. Σήμερα, η κατάσταση αυτή έχει φτάσει στο απροχώρητο και αυτό ο αναγνώστης του βιβλίου το αντιλαμβάνεται, συνειδητοποιώντας ότι άρθρα του Γιάννη Μαρίνου που γράφτηκαν πριν από 30 ή και 40 χρόνια παραμένουν απελπιστικά επίκαιρα!

Τι να πρωτοδιαβάσει ο αναγνώστης; Τις επισημάνσεις όσον αφορά την υπερχρέωση της χώρας; Τις δραματικές συνέπειες από την κατάρρευση της Παιδείας; Το υπέρογκο κόστος της ελληνικής γραφειοκρατίας; Την κατάληψη του δημόσιου χώρου από συνδικαλιστικές συντεχνίες και άλλα διαπλεκόμενα συμφέροντα; Τα μεγάλα λάθη της εξωτερικής πολιτικής; Την ιδεολογία του κρατισμού; Τις επιθέσεις κατά της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας από οργανωμένα συμφέροντα; Την πεισματική άρνηση ορισμένων επιχειρήσεων για αλλαγές; Όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό "κοκτέιλ" αλλά αποδεικνύουν ταυτόχρονα και τη διαρκή ακινησία της ελληνικής κοινωνίας.

Την παραπάνω κατάσταση ο Γιάννης Μαρίνος και ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, με ιδιαίτερα μαχητικό τρόπο, προσπάθησαν να αλλάξουν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr