NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Αυστραλία: «Μπλόκο» από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην χρήση ελληνικών γεωγραφικών ενδείξεων

Αυστραλία: «Μπλόκο» από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην χρήση ελληνικών γεωγραφικών ενδείξεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από τις αυστραλιανές εταιρείες να σταματήσουν να χαρακτηρίζουν τα προϊόντα τους με μια σειρά «γεωγραφικών ενδείξεων» - μεταξύ των οποίων και η «φέτα» - κάτι που μπορεί να οδηγήσει τους παραγωγούς της χώρας σε σημαντικές αλλαγές ονομασιών.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη προέκυψε μετά από σχετική δημοσίευση της αυστραλιανής κυβέρνησης, στην οποία εντοπίζεται ένας κατάλογος με 408 ονόματα τροφίμων και ποτών που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να προστατεύσει ως μέρος μιας νέας εμπορικής συμφωνίας (FTA).

Η Αυστραλία άρχισε να διαπραγματεύεται μια FTA την περασμένη χρονιά, τη στιγμή που το ευρωπαϊκό μπλοκ αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αυστραλίας και τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγικό προορισμό. Το Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της χώρας θεωρεί ότι μια FTA θα δώσει στους εξαγωγείς της χώρας ακόμη περισσότερα πλεονεκτήματα σε μια αγορά με περισσότερα από 500 εκατομμύρια καταναλωτές.

Όμως, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε την προστασία μιας σειράς ονομασιών «γεωγραφικής ένδειξης» - προϊόντα που προστατεύονται νόμιμα, για να προστατεύσουν τους παραδοσιακούς, τοπικούς κατασκευαστές και να εγγυηθούν την ποιότητα. Η Αυστραλία αναγνωρίζει ήδη κάποια από αυτά, όπως η σαμπάνια.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εμπορίου, Τουρισμού και Επενδύσεων της Αυστραλίας, Simon Birmingham, διέθεσε τον κατάλογο προς δημόσια διαβούλευση, λέγοντας ότι ζητά τη συμμετοχή και την άποψη αγροτών και επιχειρήσεων. Η Αυστραλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν ήδη τέσσερις γύρους συνομιλιών επί του θέματος. Ένας πέμπτος και τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται πως εντός της λίστας εντοπίζεται μια σειρά ονομασιών που σχετίζονται με την Ελλάδα, πέρα από την φέτα, όπως το Κολυμβάρι Χανίων Κρήτης, η Ελιά Καλαμάτας, η Θρούμπα Θάσου, το Καλαθάκι Λήμνου, το Κασέρι, η Κεφαλογραβιέρα, η Κορινθιακή Σταφίδα, το Κρητικό Παξιμάδι, ο Κρόκος Κοζάνης, η Μαστίχα Χίου, το Μαστιχέλαιο Χίου και η Τσίκλα Χίου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr