NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Χρηματοδότησεις
ανάγνωση

Δράση για την ενίσχυση συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας με 24 εκατ. ευρώ

Δράση για την ενίσχυση συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας με 24 εκατ. ευρώ

Βασικός στόχος της Δράσης «Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας/ΣΣΚ/Clusters» είναι η ενίσχυση ολοκληρωμένων δομών αναδυόμενων ή/και υφιστάμενων συνεργατικών σχηματισμών. Οι δομές θα υλοποιηθούν από Φορείς με εμπειρία στην υποστήριξη της καινοτομίας και της υγειούς επιχειρηματικότητας.

Στο πλαίσιο των ΣΣΚ στόχος είναι η ανάπτυξη και αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας με διεθνή αναγνώριση και υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας. Οι επιχειρήσεις που (θα) συμμετέχουν στους ΣΣΚ μπορούν να χρησιμοποιούν καινοτόμους τεχνολογίες, καινοτόμους παραγωγικές διαδικασίες (process level), διοικητική/οργανωτική καινοτομία (system level), κ.α.

Η Δράση θα αναπτυχθεί σε δύο(2) Στάδια που αντιστοιχούν σε δύο (2) Προσκλήσεις. Ειδικά:

Κατά την 1η Πρόσκληση υποβάλλεται από το Φορέα Αρωγό επιχειρηματικό σχέδιο στο οποίο θα παρουσιάζεται ο κλάδος/τομέας στον οποίο θα δραστηριοποιηθεί ο ΣΣΚ, η δυναμική του κλάδου, το καινοτομικό περιεχόμενο του προϊόντος/υπηρεσίας του ΣΣΚ ή της καινοτόμου διαδικασίας και οι αναπτυξιακοί στόχοι του. Θα παρουσιάζεται επίσης το δίκτυο επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων (συνολικός αριθμός μελών και ταυτότητα του κάθε μέλους) και οι ενέργειες που θα υλοποιήσει ο Φορέας Αρωγός προκειμένου να αναπτυχθούν δεσμοί μεταξύ των μελών του ΣΣΚ ή/και να δημιουργηθούν συνέργειες για να συντονιστούν τα μέλη στην επίτευξη των στόχων του ΣΣΚ.

Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης της 1ης Πρόσκλησης και την επιλογή των Φορέων Αρωγών, θα δημοσιευθεί 2η Πρόσκληση προς επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στους ΣΣΚ ανεξαρτήτως εάν έχουν εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον τους στην υποβολή των επιχειρηματικών σχεδίων των προκριθέντων Φορέων Αρωγών της 1ης Πρόσκλησης.

Τα επιχειρηματικά σχέδια που θα υποβληθούν στην 1η Πρόσκληση, θα αφορούν στους οκτώ/8 θεματικούς τομείς της RIS3, στους οποίους διαφαίνεται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα. Από τους ανωτέρω τομείς λόγω ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κλάδου και λόγω των σημαντικών επιπτώσεων στην απασχόληση και στην κοινωνία εν γένει, θα υλοποιηθεί με διακριτό προϋπολογισμό και όρους ο τομέας της Αγροδιατροφής.

Η συνολική δημόσια δαπάνη της Δράσης ανέρχεται σε 24 εκ. €.

Η Δημόσια Δαπάνη του Προγράμματος συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Η Δράση εντάσσεται στο ΕΠΑνΕΚ και συγκεκριμένα στους Άξονες Προτεραιότητας 01 και 01Σ, στην Επενδυτική Προτεραιότητα 1β και στον Ειδικό Στόχο 1.1.

Ο συνολικός προϋπολογισμός (Δημόσια Δαπάνη και Ιδιωτική Συμμετοχή) των επιχορηγουμένων ενεργειών του Φορέα Αρωγού στο θεματικό τομέα της Αγροδιατροφής δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 200.000€, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός (Δημόσια Δαπάνη και Ιδιωτική Συμμετοχή) επιχορηγουμένων ενεργειών του Φορέα Αρωγού για τους υπόλοιπους θεματικούς τομείς, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 600.000€.

Ως «Δικαιούχος Φορέας» χαρακτηρίζεται το νομικό πρόσωπο (Φορέας Αρωγός) που φέρει έναντι της Γ.Γ.Ε.Τ. την ευθύνη της καλής εκτέλεσης του έργου που έχει αναλάβει. Ο Φορέας Αρωγός δύναται να είναι δημόσιος ερευνητικός/ τεχνολογικός φορέας, επιχείρηση, νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα.

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των έργων είναι 24 μήνες με δυνατότητα 6μηνης παράτασης.

Πληροφορίες:

  • Δ/νση Υποστήριξης Δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας/ΔΥΔΕΚ/Ι 2
  • Τμήμα Καινοτομίας
  • Κωνσταντίνος Απέργης 2131300157, η-δ: dape@gsrt.gr
  • Ιωάννα Μυλωνά 2131300143, η-δ: i.milona@gsrt.gr

 Προδημοσίευση Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας (76.47 KB)

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr