NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Γιατί η ασφάλιση εκδηλώσεων είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ;

Γιατί η ασφάλιση εκδηλώσεων είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ;

Ποιος δεν υποδύθηκε κάποτε ότι είναι άτρωτος. Ποιος κατά συνθήκη δεν περιγέλασε, έστω και μία φορά, το προλαμβάνειν; Ας σκεφτεί και ας απαντήσει καθείς για τον εαυτό του. Απαξάπας τα ανθρώπινα όντα αρνούνται να πιστέψουν ότι ο κίνδυνος μπορεί να είναι δίπλα τους και να τους απειλήσει.

Δεν μιλάμε για τον κίνδυνο να τρακάρει κάποιος και να μην είναι ασφαλισμένος ή για άλλους κινδύνους που ενδεχομένως προβλέπει και πιο εύκολα αποδέχεται, αλλά για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την διοργάνωση εκδηλώσεων σε κλειστούς ή ανοικτούς χώρους. Είναι ένας τομέας της οικονομίας με πολλές προεκτάσεις που δεν έχουμε ανατρέξει να μάθουμε. Άρα, με το να προβλέψεις και να εξασφαλίσεις τους κινδύνους αυτούς, εξασφαλίζεις τα έσοδα και την ευημερία της κοινωνίας.

Φυλλομετρώντας...

Με μία πρώτη σκέψη, το μυαλό μας πάει στις μεγάλες συναυλίες των σταρ, στις συναυλίες που γίνονται στο Ηρώδειο, στις εποχικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, του Πάσχα, κατά το θέρος. Δεν είναι μόνο αυτές, είναι πολλές περισσότερες.

«Οι εκδηλώσεις είναι μία ξεχωριστή κατηγορία στην οικονομία δια μέσω των οποίων προστατεύονται ή και αυξάνονται τα έσοδα των τοπικών κοινωνιών ανά τον κόσμο. Στις εκδηλώσεις, για παράδειγμα, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα διαφημιστικά βίντεο και οι προωθητικές ενέργειες για την ενίσχυση των πωλήσεων, οι ακροβατικές εκδηλώσεις, οι εκθέσεις, τα συνέδρια, όλων των ειδών οι συναυλίες, δημόσιες ή ιδιωτικές, ο Μαραθώνιος, οι ειδικές εκθέσεις και εκδηλώσεις στα μουσεία, ακόμα και ο διάπλους Πάρου – Αντιπάρου που έγινε πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για έναν ολόκληρο τομέα ευθυνών» τονίζει ο Νότης Βαγιακάκος, Managing Director της HDI Global SE Hellas.

...τους κινδύνους

Τι επιδιώκουμε, επιχειρηματίες και ακροατήριο, οργανώνοντας μία εκδήλωση; Η απάντηση εύκολα βγαίνει: οι επιχειρηματίες πολλών κλάδων της οικονομίας επιδιώκουν την όσο γίνεται μεγαλύτερη προσέλκυση κοινού με στόχο την βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη συγκέντρωση εσόδων. Το ακροατήριο, τι άλλο, να περάσει καλά, να διασκεδάσει, να κάνει κοινωνικές διασυνδέσεις ή επαγγελματικές αν πρόκειται για συνέδριο, να αυξήσει τις γνώσεις του ή να μεταφέρει γνώσεις.

Εδώ, ας διαχωρίσουμε τον επιχειρηματία από το ακροατήριο. Επιχειρείν χωρίς ρίσκο δεν υπάρχει. Ο επιχειρηματίας θα πρέπει να μεριμνά, να κάνει ότι μπορεί για να περιορίσει τους κινδύνους. Σε περίπτωση επέλευσης κινδύνου, με άλλα λόγια σε περίπτωση απροόπτου συμβάντος, η επιχείρηση βγαίνει εκτός στόχων. Ο αντίκτυπος για τις τοπικές κοινωνίες σε περίπτωση επέλευση συμβάντος δεν είναι αμελητέος, διόλου.

Για σκεφτείτε να προκύψει σοβαρό ατύχημα από εκδήλωση σε ένα από τα πιο τουριστικά νησιά κατά την διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου και πώς ο κίνδυνος απώλειας εσόδων μεταφέρεται από τον ένα κλάδο στον άλλο.

Τι μπορεί να συμβεί στην πράξη; Απώλεια εσόδων από ενδεχόμενη μείωση ακτοπλοϊκών / αεροπορικών αφίξεων, μείωση των εσόδων στις επιχειρήσεις εστίασης, στα ξενοδοχεία, στα δωμάτια, απώλεια φήμης, ακυρώσεις κρατήσεων και πάει λέγοντας.

Δεν είναι μόνο ένας ο κίνδυνος που απειλεί τους διοργανωτές εκδηλώσεων / φορείς / ατζέντηδες, δηλαδή να μην εμφανιστεί στη σκηνή ο βασικός καλλιτέχνης για λόγους ανωτέρας βίας ή επειδή προέκυψαν διαφωνίες τελευταία στιγμή. Είναι η ακύρωση εκδήλωσης λόγω καιρικών φαινομένων, η αστική ευθύνη που έχει ο διοργανωτής σε τρίτους, ο κίνδυνος μεταφορών.

Οι παραπάνω κίνδυνοι δεν αφορούν μόνο τις συναυλίες αλλά και άλλου είδους εκδηλώσεις. Και όλοι αυτοί οι κίνδυνοι έχουν προεκτάσεις και ανάλογα με το είδος της εκδήλωσης.

Πιο επίκαιρη από ποτέ άλλοτε η ασφάλιση εκδηλώσεων

«Πιο επίκαιρη από ποτέ είναι σήμερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια η ασφάλιση εκδηλώσεων» δηλώνει ο Γιώργος Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος στην Karavias Underwriters Agency, Coverholders at Lloyd’s. «Για να συνάψουν συμβόλαιο με καλλιτέχνες θα πρέπει οι εταιρείες να έχουν στα χέρια τους ασφαλιστήριο συμβόλαιο ακύρωσης εκδηλώσεων λόγω φυσικών φαινομένων, απεργιών, μη εμφάνιση του καλλιτέχνη λόγω ασθένειας ή ατυχήματος». Αποσαφηνίζει ότι «βασική προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του συμβολαίου σε περίπτωση επέλευσης κινδύνου, είναι το συμβόλαιο να έχει εκδοθεί 14 ημέρες πριν την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης». «Είναι το δίκαιο», συμπληρώνει, «απέναντι στον ασφαλιστή και ασφαλισμένο».

Για παράδειγμα, δεν μπορεί να προετοιμάζεται μία εκδήλωση για 2-3 μήνες και μία ημέρα πριν, επειδή το δελτίο καιρού προβλέπει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα την ημέρα της εκδήλωσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης, ο διοργανωτής να ζητήσει να ασφαλιστεί μία ημέρα για να λάβει την αποζημίωση.

Είναι θέμα κοινωνίας και νομοθεσίας

«Οι εκδηλώσεις γίνονται σε όλο τον κόσμο. Διαφέρει, ωστόσο, από χώρα σε χώρα το πώς αντιμετωπίζονται οι ευθύνες. Η ζήτηση για τις ασφαλίσεις εκδηλώσεων έχει να κάνει με την κουλτούρα της κοινωνίας, την νομοθεσία που διέπει κάθε χώρα και την σαφήνεια των νόμων» τονίζει ο κος Νότης Βαγιακάκος. Έχει σημασία και το πόσο ένα κράτος / μία κοινωνία θέλει να αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν αν προκληθεί ατύχημα, συμπληρώνει.

Μεγάλη διασπορά

Δήμοι και περιφέρεια στην Ελλάδα, αναλαμβάνουν πολλές διοργανώσεις. Διοργανώσεις αναλαμβάνουν και οι τοπικοί σύλλογοι και φορείς από τον τουρισμό, όποτε το ερώτημα που προκύπτει είναι αν όλες αυτές οι εκδηλώσεις είναι ασφαλισμένες, πάντα και έναντι ποίων κινδύνων. Είναι ενήμεροι όλοι οι διοργανωτές για τους κινδύνους των εκδηλώσεων και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν σε περίπτωση επέλευσης συμβάντος;

Επειδή υπάρχει μεγάλη διασπορά στην Ελλάδα, τονίζουν στελέχη της αγοράς, υπάρχει και πρόβλημα ανάδειξης του θέματος της ασφάλισης των εκδηλώσεων στην χώρα. Στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν. Κατά τα λεγόμενα, ελάχιστοι από τους τοπικούς φορείς γνωρίζουν τους κινδύνους και τις ιδιάζουσες ασφαλιστικές ανάγκες μίας εκδήλωσης.

Ζητούμενο οι προδιαγραφές

«Οι προδιαγραφές που θα πρέπει να πληροί ο διοργανωτής, είτε πρόκειται για το δημόσιο είτε για ιδιώτη, για να πάρει άδεια εκδηλώσεων και νομικό πλαίσιο, είναι δύο σημεία πολύ βασικά για την άρτια διοργάνωση των εκδηλώσεων» υπογραμμίζει ο κος Βαγιακάκος, διευκρινίζοντας ότι το νομικό πλαίσιο που υπάρχει στην Ελλάδα για την διοργάνωση των εκδηλώσεων είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό της Γερμανίας. Ωστόσο, οι διαφορές στο θέμα της ανάληψης ευθυνών είναι μεγάλες.

Τι προβλέπει η Γερμανία, παραδείγματα από την Βρέμη και το Αμβούργο

Ο διοργανωτής εκδηλώσεων θα πρέπει να διαθέτει άδεια και να συμμορφώνεται με την νομοθεσία. Ο στόχος είναι να υπάρχουν οι λιγότερες οικονομικές και κοινωνικές απώλειες σε περίπτωση απρόοπτων συμβάντων. Πρόκειται για ένα επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο σκοπό έχει προσφέρει ασφαλή ψυχαγωγία σε άτομα όλων των ηλικιών και ενημέρωση, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα έσοδα των πόλεων ή των κρατιδίων που διοργανώνονται οι εκδηλώσεις.

asfaleies_ekdilwseis_2.jpg?mtime=20190822200638#asset:137771

Οπερα Αμβούργου, Ανοικτή εκδήλωση πιάνου Αμβούργο, Καθεδρικός Ναός Βρέμης, S. Pauli - Reeperbahn [από πάνω αριστερά]


Τις διοργανώσεις, ανάλογα με το είδος, υποστηρίζουν κυρίως ο κλάδος μεταφορών, όπως είναι η Deutsche Bahn, (DB, Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι), πανεπιστήμια, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια, μουσεία, εταιρείες, κ.α.

Ειδικές εκδηλώσεις σε μουσεία, όπως για παράδειγμα η έκθεση για τους Μουσικάντηδες της Βρέμης - Der Bremer Stadtmusikanten (το σύμβολο της Βρέμης), διαδραστικές εκδηλώσεις σε ιδιωτικό ιστορικό μουσείο της Βρέμης, συναυλίες στο Καθεδρικό Ναό της Βρέμης – St Petri Dom, προωθητικές ενέργειες για το καφέ στο Speichers Stadt του Αμβούργου ή στις σοκολατοποιείες όπως είναι η Hachez Bremen, είναι ασφαλισμένες. Επίσης, κέντρα ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η νέα Όπερα του Αμβούργου - Elbeoper Hamburg είναι πάντα ασφαλισμένα ακόμα και για αστικές ευθύνες. Ακόμα και τα κέντρα ψυχαγωγίας και διασκέδασης όπως είναι αυτά στο Sankt Pauli και Reeperbahn, καθώς επίσης και όλες οι ανοικτές εκδηλώσεις.

asfaleies_ekdilwseis_1.jpg?mtime=20190822200433#asset:137770

Hachez Bremen, Der Bremer Stadtmusikanten, Βρέμη ιστορικό κέντρο [από πάνω αριστερά]


Στην Ελλάδα έχουμε μικρού βεληνεκούς εκδηλώσεις, ωστόσο ασφαλισμένες, σε αντίθεση, όπως τονίζουν τα στελέχη της αγοράς, με τις μικρές εκδηλώσεις που στην Ελλάδα δεν ασφαλίζονται.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr