NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Η ΕΕ εξετάζει επενδυτικό fund 100 δις δολαρίων για κορυφαίες εταιρείες

Η ΕΕ εξετάζει επενδυτικό fund 100 δις δολαρίων για κορυφαίες εταιρείες

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ταμείου κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη χρηματοδότηση κορυφαίων ευρωπαϊκών βιομηχανικών, με στόχο τον ανταγωνισμό αμερικανικών κολοσσών, όπως η Apple και η Google, αλλά και η κινεζική Alibaba.

Σύμφωνα με τους Financial Times, έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο για ένα «Ευρωπαϊκό Ταμείο για το Μέλλον», που θα χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη, με στόχο επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς όπου η Ευρώπη έχει μείνει πίσω. Το σχέδιο παρουσιάστηκε στην Ursula von der Leyen, η οποία αναλαμβάνει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την 1η Νοεμβρίου.

Το σχέδιο αποτελεί μέρος μιας σειράς πιθανών πρωτοβουλιών που οι αξιωματούχοι της ΕΕ παρουσίασαν στην von der Leyen. Το σχετικό έγγραφο προειδοποιεί ότι οι επιχειρήσεις εκτός ΕΕ «με πρωτοφανή οικονομικά μέσα έχουν τη δυνατότητα να εξαλείψουν την υπάρχουσα δυναμική και βιομηχανική θέση της βιομηχανίας της ΕΕ σε ορισμένους τομείς».

Το ίδιο έγγραφο κατονομάζει τους τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ, γνωστούς ως «Gafa» (Google, Apple, Facebook και Amazon) και «Bat» της Κίνας (Baidu, Alibaba και Tencent) ως εταιρείες που εξαγόρασαν δυνητικούς ανταγωνιστές και τώρα «διαχειρίζονται την παγκόσμια ψηφιακή ατζέντα».

«Η Ευρώπη δεν έχει τέτοιες εταιρείες», λέει το έγγραφο. «Αυτό αποτελεί κίνδυνο για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την επιρροή της Ευρώπης σε βασικούς στρατηγικούς τομείς».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr