NEWSFLASH...
Καριέρα & HR
ανάγνωση

Digital nomadism: Ένας διαφορετικός τρόπος ζωής και εργασίας

Digital nomadism: Ένας διαφορετικός τρόπος ζωής και εργασίας

​Σε προηγούμενο άρθρο, έκανα μια εκτενή αναφορά για τα υπέρ και τα κατά της εργασίας εξ αποστάσεως (remote working). Ωστόσο, σκόπιμα παρέλειψα μια κατηγορία remote εργαζομένων, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πειράματα που έχουν γίνει στον κόσμο της εργασίας: τους digital nomads.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τι είναι το digital nomadism, γιατί πολλοί το επιλέγουν ως τρόπο ζωής και πως μπορεί κάποιος να ζήσει ταξιδεύοντας.

Ψηφιακοί νομάδες σε έναν αναλογικό κόσμο

Κατά μια έννοια, οι digital nomads (ή επί το ελληνικότερον, ψηφιακοί νομάδες) είναι μια αναπόφευκτη εξέλιξη της κουλτούρας της εξ αποστάσεως εργασίας (remote working).

Οι επαγγελματίες που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο ζωής συνεχίζουν να έχουν ως αναπόσπαστο κομμάτι της εργασίας τους μια αξιόπιστη σύνδεση στο internet, ωστόσο δεν έχουν μόνιμο τόπο κατοικίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντ' αυτού, ζουν και δουλεύουν ταξιδεύοντας από το ένα σημείο της γης στο άλλο, συχνά χωρίς κάποιο άλλο «όπλο» εκτός από ένα laptop.

Αγαπημένοι προορισμοί για τους ψηφιακούς νομάδες αποτελούν μέρη με χαμηλό κόστος ζωής και φυσική ομορφιά. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους επαγγελματίες, αμείβεται με μισθούς που αντιστοιχούν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία ή ο Καναδάς, οπότε η αγοραστική τους δύναμη είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή των ντόπιων.

Τα νησιά της Ταϊλάνδης, το Βιετνάμ, η Ν.Αμερική, ακόμα και η Ελλάδα, είναι μερικοί από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς.

Ποιος μπορεί να γίνει digital nomad

Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι, όπως και στην περίπτωση του remote working, το digital nomadism είναι τρόπος ζωής/εργασίας και όχι καριέρα. Θεωρητικά, οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει ψηφιακός νομάς, αρκεί το αντικείμενο της εργασίας του να το επιτρέπει.

Developers, marketers και designers είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς ειδικότητες. Τα κριτήρια είναι ουσιαστικά τα ίδια με αυτά που ισχύουν για όλους τους εξ αποστάσεως εργαζόμενους όπως και οι παράγοντες της επιτυχίας.

Η ειδοποιός διαφορά με κάποιον ο οποίος ταξιδεύει για τη δουλειά του (π.χ. έναν ναυτικό) είναι το ότι ο ψηφιακός νομάς επιλέγει να μετακινείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και καθορίζει ο ίδιος τους προορισμούς του, καθώς και το πόσο θα παραμείνει σε κάθε έναν από αυτούς.

Επιλέγοντας τον νομαδικό τρόπο ζωής

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που καθιστούν γοητευτικό αυτόν τον τρόπο ζωής (σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον). Ποιος δεν θα ήθελε μια συνηθισμένη εβδομάδα να ξεκινάει με θέα σε μια παραλία των νησιών Πουκέτ αντί για την κίνηση στην Κηφισίας; Ή αντίστοιχα, γιατί να πρέπει κανείς να ξοδεύει ώρες για να φτάσει σε ένα πνιγηρό γραφείο αντί να δουλεύει από ένα ειδυλλιακό περιβάλλον;

Σε μεγάλο βαθμό, τα πλεονεκτήματα της νομαδικής ζωής είναι τα ίδια με αυτά του remote working. Η βασική διαφορά είναι η αίσθηση της περιπέτειας που συνοδεύει κάθε νέο προορισμό. Εκτός αυτού, κάποιοι digital nomads μπορεί να έχουν και σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Για παράδειγμα, ένας ψηφιακός νομάς που κερδίζει περί τα 10-12.000 δολάρια το χρόνο, μπορεί ενδεχομένως να ζήσει άνετα σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας (πράγμα που θα ήταν αδύνατο στο Παρίσι ή το Λονδίνο).

Εκτός των οικονομικών οφελών, οι επαγγελματίες που επιλέγουν αυτό τον τρόπο ζωής δηλώνουν χαμηλότερα επίπεδα στρες σε σχέση με μια συμβατική δουλειά.

Δυσκολίες και μειονεκτήματα

Εννοείται ότι δεν είναι όλα θετικά στη ζωή ενός digital nomad. Το παραπάνω ιδανικό σενάριο είναι εφικτό, αλλά πρώτα πρέπει να ξεπεραστούν αρκετές αντικειμενικές δυσκολίες. Το πρώτο και κύριο εμπόδιο στο να κάνει κάποιος το άλμα προς το digital nomadism είναι η εξεύρεση μιας πηγής σταθερού εισοδήματος. Ακόμα, είτε έχεις μια μόνιμη remote δουλειά είτε εργάζεσαι ως freelancer, πρέπει να είσαι απολύτως βέβαιος ότι έχεις ένα backup πλάνο για να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Επίσης, η διαφορά ώρας σε πολύ μακρινούς προορισμούς, αλλά και η ελλιπής ανάπτυξη του δικτύου σε κάποιες χώρες, ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στην επικοινωνία με τους εργοδότες. Ακόμα, η έλλειψη ουσιαστικών σχέσεων, η μόνιμη αστάθεια και η μοναχικότητα αυτού του τρόπου ζωής είναι μια συνθήκη που μπορεί να αποθαρρύνει πολλούς στην πορεία.

Πώς να γίνεις και εσύ digital nomad!

Εάν δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι (όπως το να έχεις οικογένεια ή σχετικές υποχρεώσεις), το να μπορέσεις να χτίσεις μια πηγή εισοδήματος εξ αποστάσεως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι αυτής της προσπάθειας. Ωστόσο, αυτό είναι θέμα για ένα άλλο άρθρο, λόγω της πολυπλοκότητας που παρουσιάζει.

Έχοντας ως δεδομένο ότι έχεις κάποιο κεφάλαιο για να ξεκινήσεις, ας ρίξουμε μια ματιά στα επιμέρους βήματα:

  • Μπορείς να ξεκινήσεις με το μαλακό. Πριν αποφασίσεις να πουλήσεις όλα σου τα υπάρχοντα και να μετακομίσεις στο Βιετνάμ ή τη Καμπότζη (ή την ορεινή Αρκαδία), πρέπει να δεις αν σου ταιριάζει αυτός ο τρόπος ζωής! Ξεκίνα με ένα μικρο ταξίδι σε έναν νέο προορισμό και προσπάθησε να δεις πόσο επηρεάζει την παραγωγικότητά σου η αυτή η συνθήκη.
  • Μάθε να ζεις με λίγα πράγματα. Το να είσαι digital nomad είναι σίγουρα ένας καλός τρόπος να μάθεις να επικεντρώνεσαι στα ουσιώδη.
  • Ενημερώσου από σχετικά groups στο Facebook η το Reddit για να δεις αντίστοιχες εμπειρίες άλλων ταξιδιωτών.
  • Δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να είσαι digital nomad. Μπορείς να ταξιδεύεις με όποιον ρυθμό θέλεις και ανάλογα με το budget σου. Ο σκοπός είναι να ζήσεις νέες εμπειρίες και όχι να ποστάρεις φωτογραφίες στο Instagram.
  • Δώσε ιδιαίτερο βάρος στην ισορροπία μεταξύ δουλειάς και ανάπαυσης. Δεν ωφελεί να ζεις σε έναν ειδυλλιακό προορισμό αν μόνο δουλεύεις. Επίτρεψε στον εαυτό σου να απολαύσει τις στιγμές χαλάρωσης και εξερεύνησε τον κόσμο!

Το μέλλον της εργασίας

Η έμπνευση για το παρόν άρθρο ήρθε από την πτυχιακή εργασία που εκπόνησα στα πλαίσια μεταπτυχιακών σπουδών στο πανεπιστήμιο της Lund. Εκεί, ερεύνησα τις προσωπικές εμπειρίες 15 ενεργών digital nomads. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, παράγοντες που επηρέασαν την απόφαση των συμμετεχόντων ήταν η αίσθηση περιορισμού που προκαλούν οι «παραδοσιακοί» χώροι εργασίας, η απόδραση από μια αδιέξοδη καριέρα ή ακόμα και μια καινούρια πρόκληση.

Η εργασία μπορεί να βρεθεί εδώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr