NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Σεπτέμβρης: Εννέα «ποιότητες» για να το πάρεις αλλιώς

Σεπτέμβρης: Εννέα «ποιότητες» για να το πάρεις αλλιώς

Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, Καλοκαίρι χωρίς... γεμιστά δε γίνεται, έτσι και Σεπτέμβρης χωρίς προσαρμογή σίγουρα δεν γίνεται.

Τις προηγούμενες αρκετές εβδομάδες, πολλοί από εμάς, αν όχι όλοι, βρεθήκαμε σε ένα off mode, μειώνοντας ο καθένας στο ελάχιστο την παραγωγικότητα του. Οι διακοπές είναι πάντα αυτό για το οποίο δουλεύουμε. Το μεγαλύτερο ανταποδοτικό δώρο, το πιο χαρούμενο bonus, το καλύτερο μη χρηματικό αντίτιμο που αποζητάμε με νοσταλγία και θέλουμε να μας δοθεί.

Και φαντάσου, δεν είναι καν υλικό. Είναι το πιο άυλο αγαθό που αναμένουμε όλοι μας με τεράστια ανυπομονησία. Από τον πιο μικρό μέχρι τον μεγαλύτερο. Θα μου πείτε, αν δεν έχεις δεν πηγαίνεις. Όχι δεν είναι έτσι. Γιατί οι πραγματικές διακοπές δε σχετίζονται με τη σύνδεση ενός υπερπολυτελέστατου καταλύματος ή με την «χαλάρωση» σε ένα κοσμικό beach bar. Οι αυθεντικές, τίμιες διακοπές είναι αυτές που είσαι εσύ με τη φύση, τους δικούς σου ανθρώπους και την απλότητα της ευτυχισμένης στιγμής που προμηνύει την ξεκούραση του μυαλού, του πνεύματος, του σώματος και της ψυχής.

Μην αφήσεις λοιπόν το πρώτο πρωτοβρόχι του Σεπτέμβρη να ξεπλύνει ότι έχτισες με κόπο την προηγούμενη περίοδο της ραστώνης. Γιατί, όπως και η δουλειά έχει το δικό της λόγο στην κούραση, έτσι και η... αναδουλειά βάζει το δικό της σημαντικό λιθαράκι για την ξεκούραση! Κάτι πολύ σημαντικό για τη δύσκολη χειμερινή ανηφόρα. Συνεπώς, περιπλανήσου λίγο ακόμα μέσα από αυτές τις εννέα «ποιότητες» – όσο μπορεί ο καθένας φυσικά – στην προσοχή του Καλοκαιριού που δεν φεύγει με φόρα ακόμα.

  1. Μην «μπεις» με την μία, που λένε! Πραγματοποίησε την μετάβαση από την παραλία, το βουνό και τα μέρη που βρέθηκες με σταδιακή προσαρμογή. Οι αληθινές εικόνες του ματιού από το μακρινό αγνάντι στις εικονικές εφαρμογές του κοντινού υπολογιστή απέχουν πολύ.
  2. Αν έχεις τη δυνατότητα να κολυμπήσεις λίγο ακόμα στη θάλασσα, έστω και σε όχι και τόσο μακρινή απόσταση, μη διστάσεις και μη βαρεθείς. Να το επιδιώξεις με χαρά. Τα ευεργετικά οφέλη «δουλεύουν» για καιρό.
  3. Επειδή όλοι επιστρέφουμε σχετικά «άδειοι», γεμάτοι ενέργεια και δυναμισμό για νέα πράγματα, δεν χρειάζεται να γίνουν όλα όσα έχεις στο μυαλό σου μέσα σε έναν μήνα. Στην ουσία, σήμερα ξεκινάει η σεζόν. Άρα, έχεις δέκα γεμάτους μήνες μπροστά σου. Και ως γνωστόν, όποιος βιάζεται σκοντάφτει.
  4. Μήπως να σκεφτόσουν ένα πλαίσιο εστιασμένης επαγγελματικής εκπαίδευσης που θα καταλήγει σε ένα diploma, σε ένα workshop, ή ένα masterclass και θα ενισχύσει την εργασιακή σου κατάρτιση, ανοίγοντας περαιτέρω τη θεώρηση σου για τα νέα δεδομένα στη δουλειά και τις επιχειρήσεις; Ο συνάδελφος Κώστας δεν είναι χαζός που το έκανε πέρυσι και γελούσες μαζί του... Δες που είναι τώρα και που είσαι εσύ!
  5. Σκέψου με ηθική και κοινωνική εξέλιξη. Βάλε το χαμόγελο της παραλίας στη ζωή σου και την καλοσύνη στην καθημερινότητα σου με ένα συνεχές «καλημέρα». Η ευγένεια κερδίζει πολλά περισσότερα απ’ ότι νομίζεις σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα.
  6. Άρχισε να βλέπεις και να θεωρείς την αγορά μέχρι εκεί που δε φαντάστηκες μέχρι σήμερα. Πέρασε σιγά – σιγά τα σύνορα της Ελλάδας και κάνε focus στις διεθνείς αγορές. Δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζεις. Είναι όπως εκείνη η σκέψη που είχες για το τόσο μακρινό νησί που θα πήγαινες και πως θα πήγαινες. Και να, που στο τέλος δεν ήθελες να φύγεις! Ποιος το περίμενε;
  7. Προσπάθησε να έχεις χαλαρό κλίμα στη δουλειά τον πρώτο καιρό μετά την επιστροφή από την… πετσέτα και την άμμο, και αρκετό χρόνο για να γνωρίσεις την άλλη πλευρά – την αθέατη – των συνεργατών και των συναδέρφων σου. Καθιέρωσε μια μέρα τον μήνα ένα office night out για ακόμα περισσότερη σύσφιξη σχέσεων. Μην περιμένεις να πας για ποτό του χρόνου πάλι σε εκείνο το φανταστικό κυκλαδίτικο κοκτειλάδικο και να λες «καλά εγώ που ζω τον Χειμώνα; που βγαίνουν όλοι αυτοί;»
  8. Ο διευθυντής σου δεν θα είναι ποτέ ευχαριστημένος. Γιατί πολύ απλά, αυτός είναι ο ρόλος του και αυτός θα είναι. Μπορεί, αν με το καλό έρθεις κι εσύ κάποτε στη θέση του, να καταλάβεις γιατί το παίζει έτσι και το υφάκι του είναι πάντα ίδιο. Είναι στο χέρι σου να του υποδείξεις με το κατάλληλο coaching πως κάποτε ήταν κι αυτός στη θέση σου. Ας μην το ξεχνάει αυτό και επίσης ότι και να γίνει αύριο πάλι μέρα θα είναι! Δεν χάθηκε ο κόσμος αν δεν γίνουν όλα σήμερα. Θυμήσου πως στις διακοπές δεν έκανες το παραμικρό. Βάλε στόχο – στο ελάχιστο όμως – του προσωπικού σου working mix, να κατανοήσεις πως η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ το απόγευμα. Θα έχει πάντα και αύριο το πρωί. Ίσως ο «αέρας» των διακοπών να είναι ικανός να στο θυμίσει αυτό όσο πιο σοφά μπορεί.
  9. Βρες χρόνο για σένα, τους δικούς σου ανθρώπους, τους φίλους σου και την οικογένεια σου. Η εργασία πάντα θα είναι ζόρικη και αρκετή. Η ζωή όμως δεν περιμένει και περνάει γρήγορα. Βάλε ισορροπία στον χρονοδιακόπτη του working – life balance και ξεκουράσου όσο μπορείς, με όποιον τρόπο εσύ επιλέξεις για να έχεις δυνάμεις να κουραστείς κι άλλο. Αλλιώς το burnout που σε περιμένει δεν θα είναι από την έκθεση στον ήλιο!

Συνέχισε να ξεκουράζεσαι με τον δικό σου τρόπο λοιπόν για να δώσεις ραντεβού με την δεδομένη εργασιακή κούραση. Αναδιοργανώσου όσο μπορείς για να οργανωθείς ακόμα πιο αποτελεσματικά. Μάθε να μαθαίνεις και να από-μαθαίνεις από την μικρή και εστιασμένη ζωή των διακοπών για να δεις τον μεγαλύτερο και γενικότερο σχεδιασμό του Χειμώνα. Γίνε ένα με τη φύση για να αντιληφθείς την αληθινή φύση των πραγμάτων που μετράνε. Για να πάρεις δύναμη και οξυγόνο που μεταδίδεται και δεν… καταπίνεται. Απελευθερώσου από το κουστούμι της δουλειάς και γίνε ένα με το σώμα της φύσης που δε φαντάζεσαι πραγματικά πόσο ευεργετικό μπορεί να γίνει.

Μη θεωρείς δεδομένη τη δουλειά σου. Θεώρησε δεδομένο το άγνωστο και το απρόοπτο δίνοντας έμφαση στην υπέροχη ευκαιρία που έχεις να εργάζεσαι, να παράγεις και να αναπτύσσεις τον εαυτό σου, τους συναδέρφους σου, τους ανθρώπους που βρίσκονται στην ευρύτερη δουλειά σου. Θεώρησε επίσης ότι κανείς δεν σου χρωστάει να έχεις περισσότερα. Να είσαι ευχαριστημένος και με τα λιγότερα γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και η ανάπτυξη... αργεί. Ίσως η πρόδραση να είναι η συνταγή για την αντίδραση όπως της έμπνευσης για τη δημιουργία. Όπως του προσωπικού σου αφηγήματος για μια ομαδική ιστορία (Storytelling for Coaching).

Σε κάθε περίπτωση, εκμεταλλεύσου αυτήν την μοναδική ευκαιρία που έχεις να ζεις ή να κάνεις διακοπές σε μια ευλογημένη χώρα που η πιο μακρινή θάλασσα είναι μόλις μία ώρα. Δες τους δικούς σου ανθρώπους και πάρε θετική ενέργεια από αυτούς μεταδίδοντας τη στο εργασιακό περιβάλλον χωρίς να βαρεθείς και να κορεσθείς από επαγγελματικές συναναστροφές. Κάνε έναν μίνι απολογισμό της σεζόν – όχι μονάχα λογιστικό – και προϋπολόγισε τις δυνατότητες που κατέκτησες από την επαγγελματική ηρεμία που είχες τις προηγούμενες εβδομάδες. Άστο να δουλέψει όσο πάει... σημειώνοντας και καταγράφοντας αυτά που πραγματικά πέτυχες. Θα δεις ότι είναι αρκετά περισσότερα από αυτά που δεν πέτυχες αλλά η μανία της επόμενης σεζόν ήταν εκεί για να ενισχύσει τη λήθη και τη σταδιακή αμνησία στην επιτυχία. Μην το επιτρέψεις στον εαυτό σου. Έκανες δουλειά τόσες μέρες, όχι αστεία! Ίσως ένα σεπτεμβριανό θερινό σινεμά να βοηθήσει ακόμα περισσότερο την επιστροφή στην πραγματικότητα, ακούγοντας στο repeat αυτό το «μαγικό» τραγούδι!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr