NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Μελέτη IHS Markit: Αντιμέτωπη με την ύφεση η βρετανική οικονομία

Μελέτη IHS Markit: Αντιμέτωπη με την ύφεση η βρετανική οικονομία

Για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008, η βρετανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ύφεση. Κύρια αιτία αποτελεί το αβέβαιο περιβάλλον σχετικά με τον τρόπο που θα επέλθει τελικά το Brexit. Τα πρώτα σύννεφα έκαναν την εμφάνισή τους κατόπιν του πλήγματος στον τομέα της μεταποίησης και του κατασκευαστικού κλάδου, το οποίο πλήγμα συνεχίζεται και στον τομέα των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την καθιερωμένη έρευνα της IHS Markit, ο δείκτης PMI για τις βρετανικές υπηρεσίες (στις οποίες έχει κυρίαρχο ρόλο ο χρηματοοικονομικός τομέας) υποχώρησε τον Αύγουστο στις 50,6 μονάδες από 51,4 τον Ιούλιο, κόντρα στις εκτιμήσεις για αύξηση στις 51,6 μονάδες. Κατόπιν τούτου, ο δείκτης βρίσκεται στο όριο του 50 που διακρίνει την επέκταση από την συρρίκνωση του εκάστοτε τομέα.

Με τους αντίστοιχους δείκτες PMI για τη μεταποίηση και τις κατασκευές να είναι ήδη αρκετά κάτω από το 50, τα συνολικά στοιχεία της Markit δείχνουν ότι το τρίτο τρίμηνο το βρετανικό ΑΕΠ πιθανότατα θα συρρικνωθεί 0,1%. Το αμέσως προηγούμενο είχε επίσης συρρικνωθεί 0,2% και δύο διαδοχικά τρίμηνα πτώσης του ΑΕΠ σημαίνουν ότι η οικονομία θα είναι και επισήμως σε ύφεση.

Όσον αφορά τη διαφαινόμενη ύφεση της βρετανικής οικονομίας, ο Κρις Γουίλιαμσον, οικονομολόγος της Markit, δήλωσε πως «Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών παγιδεύθηκε σε τέλμα τον Αύγουστο, καθώς επιχειρήσεις και καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες τους» Εν συνεχεία πρόσθεσε ότι «Η απουσία ουσιαστικής ανάπτυξης στον τομέα των υπηρεσιών αυξάνει την πιθανότητα η βρετανική οικονομία να ολισθήσει σε ύφεση».

Με πληροφορίες από Ναυτεμπορική

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr