NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Τα ΤΕΑ σύντομα θα έχουν θέση στο σχεδιασμό των επιχειρήσεων

Τα ΤΕΑ σύντομα θα έχουν θέση στο σχεδιασμό των επιχειρήσεων

Τα ΤΕΑ (Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης) υπάρχουν ως θεσμός και νομικό πλαίσιο από το 2002. Στην πράξη όμως, έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται από το 2012 και μετά. Ο λόγος είναι απλός: μέχρι τότε η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν νοιαζόταν να αποταμιεύσει. Όταν στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, υπήρχαν συνταξιούχοι ετών 33 (βλέπε ΔΕΚΟ), γιατί κάποιος να ασχοληθεί με το μέλλον του, εφόσον ήταν εξασφαλισμένο και εγγυημένο κρατικά;

Ξέρετε, ένας άνθρωπος αλλάζει μόνο αν είναι πανέξυπνος ή αν υποστεί κάποιο σοκ. Με την κατάρρευση του ασφαλιστικού και της οικονομίας, ήρθε αυτό το σοκ και η βίαιη ωρίμανση στη σκέψη μας. Έτσι, δειλά δειλά, και με ταχύτερους ρυθμούς από το 2016 και μετά το Νόμο Κατρούγκαλου, που επιβεβαίωσε τις σκέψεις όλων των ανθρώπων κάτω των 45, ότι δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν σύνταξη που να επαρκεί από το κράτος, άρχισαν οι συζητήσεις αλλά και οι πράξεις στο χώρο των ΤΕΑ. Τα ΤΕΑ, μαζί με την ιδιωτική ασφάλιση, είναι ο μονόδρομος για το μέλλον. Πια, δεν μπορούμε να έχουμε όλα τα ασφαλιστικά αυγά, στο καλάθι του κράτους.

Το μέλλον των ΤΕΑ προδιαγράφεται ευοίωνο και σύντομα θεωρώ ότι θα έχει θέση στο σχεδιασμό των επιχειρήσεων, όπως τα ομαδικά συμβόλαια της ιδιωτικής ασφάλισης, αλλά με ακόμα πιο ισχυρό συμβολισμό από πλευράς παροχών προς το προσωπικό. Οι εργοδότες, ως ηγέτες, οφείλουν να δείξουν το δρόμο και να βοηθήσουν τους εργαζομένους, δίνοντάς τους εργαλεία αποταμίευσης και φροντίδας για το μέλλον τους. Τα φορολογικά κίνητρα θεωρώ ότι είναι ένα εργαλείο που κάνει τα ΤΕΑ ελκυστικά, αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα νομίζω είναι η διαφάνεια: οι κανόνες, οι νόμοι, οι επενδύσεις, όλα είναι στη διάθεσή των μελών, με ένα κλικ, μέσω του site υποχρεωτικά έχει το κάθε ΤΕΑ.

Αναμένουμε μικρές διορθώσεις στο θεσμικό πλαίσιο που θα βελτιώσει την ταχύτητα υλοποίησης ενός ΤΕΑ, έτσι ώστε να γίνουν ακόμα πιο ελκυστικά στη λειτουργία τους. Δεν χρειάζεται, ούτε περιμένουμε να ανακαλύψουμε τον τροχό: ΤΕΑ «πλατφόρμες» και «ανοικτά» ΤΕΑ υπάρχουν και στο εξωτερικό, κάποια στιγμή θα δημιουργηθούν και εδώ.

Θεωρώ ότι μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη των ΤΕΑ, αναμένεται να παίξει η δημιουργία του μεγάλου Ταμείου των ΓΣΕΕ-ΣΕΒ, καθώς και οι αλλαγές που πρόσφατα έχουν έρθει εις γνώσιν μας, αναφορικά με τα πλάνα της νέας κυβέρνησης για την επικουρική κρατική σύνταξη. Οι κινήσεις αυτές θα κάνουν ακόμα περισσότερο οικεία την έννοια της κεφαλαιοποίησης, της δημιουργίας δηλαδή ατομικού ασφαλιστικού κουμπαρά, στο ευρύ κοινό. Το μεγάλο στοίχημα πάντως, παραμένει η ανάπτυξη, γιατί χωρίς ανάπτυξη εισόδημα για αποταμίευση, δεν υπάρχει.

Ελλάδα - Εξωτερικό

Είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με τη Βόρεια Ευρώπη, που θεωρώ ότι πρέπει να είναι και ο δείκτης σύγκρισης μας. Οι 2 κύριοι λόγοι είναι α) το γαλαντόμο μέχρι πρότινος Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και β) η μη ξεκάθαρη τοποθέτηση του πολιτικού συστήματος, αναφορικά με τον πυλώνα της Επαγγελματικής Ασφάλισης. Νομίζω σιγά σιγά, και τα 2 αρχίζουν και ξεκαθαρίζουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ειδικά η πρόταση της ΝΔ, αναφορικά με την Κρατική Επικουρική Σύνταξη και πώς αυτή μπορεί να συμπληρώσει την Επαγγελματική Ασφάλιση, είναι πολύ ενδιαφέρουσα και αναμένεται να βοηθήσει τον κλάδο να αναπτυχθεί. Να υπενθυμίσω ότι η πρόταση περιλαμβάνει την πλήρη αποχώρηση από το σημερινό σύστημα Κρατικής Επικουρικής Ασφάλισης, όλων των νέων εργαζομένων.

Swiss Re – Prudential - Αντασφάλιση

Από την πρώτη στιγμή, η εταιρία μας επένδυσε στο χώρο των ΤΕΑ, είτε σε συστήματα, είτε σε ανθρώπινους πόρους. Θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να επενδύσουμε και σε συνεργασίες που θα πάνε τα πράγματα ακόμα πιο μπροστά. Η επιλογή της Swiss Re από τη μεριά μας, αλλά και η αντίστροφη επιλογή της Swiss Re προς εμάς, είναι στο πλαίσιο του οράματος της ανάπτυξης των ΤΕΑ, με το σωστό τρόπο, αλλά δείχνει και την προοπτική, τόσο του κλάδου – για να ασχοληθεί ένας κολοσσός όπως η Swiss Re, αλλά και τις δυνατότητες της δικής μας εταιρίας.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αναμένονται να αρθούν κάποια εμπόδια, όσον αφορά στην ανάπτυξη άλλων κλάδων, πέραν του κλάδου Συνταξιοδοτικών Παροχών. Αναφέρομαι στους κλάδους Θανάτου/Αναπηρίας και Υγείας. Ο νόμος σήμερα ορίζει την υποχρέωση αυτών των κλάδων σε αντασφάλιση. Εμείς είμαστε εδώ να προσφέρουμε την καλύτερη ίσως λύση της αγοράς και να θωρακίσουμε το μέλλον τους.

Ήδη οι συζητήσεις είναι έντονες και το ενδιαφέρον πολύ μεγάλο. Πέραν αυτού, όπως είδαμε και στο σχετικό συνέδριο, υπάρχουν αντασφαλιστικά προϊόντα που μπορούμε να σχεδιάσουμε μαζί με τη Swiss Re για ασθένειες, όπως καρκίνος, διαβήτης και γενικότερα την αντιμετώπιση προβλημάτων της τρίτης ηλικίας, που ασκούν τεράστιες πιέσεις στα ασφαλιστικά συστήματα. Μαζί με την Swiss Re, μπορούμε και προσφέρουμε ολιστική προσέγγιση διαχείρισης των απλών αλλά και των σύνθετων προβλημάτων ενός ΤΕΑ, με την εγγύηση ενός παγκόσμιου παίκτη του κλάδου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr