NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Financial Times: Είναι το Airbnb καταστροφή για την Αθήνα;

Financial Times: Είναι το Airbnb καταστροφή για την Αθήνα;

Με το ζήτημα των επιπτώσεων του Airbnb στις πολιτισμικές πρωτεύουσες της Ευρώπης καταπιάστηκε ρεπορτάζ των Financial Times, το οποίο δεν επικεντρώνεται μόνο στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις.

Το άρθρο υποστηρίζει πως πλατφόρμες όπως το Airbnb έχουν αποτελέσει πόλο έλξης για σημαντικές διεθνείς επενδύσεις, και μάλιστα σε χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση. «Η Airbnb ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει νέες οικονομικές ευκαιρίες για εκατομμύρια Ευρωπαίους και, επικαλούμενη δικές της μετρήσεις, έχει προσθέσεις 100 δισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία για το 2018. Αρκετοί επενδυτές έχουν αγοράσει και έχουν ανακαινίσει παλαιά κτήρια που ήταν σε κίνδυνο κατάρρευσης»

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει, από την άλλη πλευρά, το ζήτημα ο Άρης Καλανδίδης, καθηγητής στο Manchester Metropolitan University. «Την Airbnb πολλοί την είδαν μετά το 2010 ως ευκαιρία για να σώσουν τις περιουσίες τους, ειδικά λόγω των υψηλών φόρων. Πριν από δύο χρόνια όμως εμφανίστηκαν διεθνείς επενδυτές και άρχιζαν να αγοράζουν χρεωμένα διαμερίσματα από Έλληνες, με την αγορά να έχει αλλάξει και να έχει καταλήξει στα χέρια μιας ομάδας επενδυτών που έχουν από 100 έως 1.000 χώρους προς ενοικίαση μέσω Airbnb στην Αθήνα.

Το Airbnb δεν αποδέχεται αυτά τα νούμερα. «Δεν υπάρχει ιδιοκτήτης στην Αθήνα με 1.000 καταχωρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας, το 83% των λογαριασμών οικοδεσποτών στην Αθήνα έχει βάλει μόνο ένα διαμέρισμα ή σπίτι στην πλατφόρμα. «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν μας τις τοπικές ανησυχίες και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με όλους ώστε οι βραχυχρόνιες μισθώσεις σπιτιών να συνεχίσουν να αναπτύσσονται με τρόπο υπεύθυνο και βιώσιμο, όπως έχουμε κάνει ήδη με πάνω από 500 κυβερνήσεις και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο» αναφέρει σε ανακοίνωση της η πλατφόρμα.

Εκτός Ελλάδας, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συνοικίας της Λισσαβόνας, η οποία κατά τη δεκαετία του 1980 είχε πάνω από 20.000 κατοίκους και πλέον δεν έχει πάνω από 1.000. Το 55% των διαμερισμάτων της ενοικιάζεται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως το Airbnb.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr