NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

Ζυθοποιοί Ευρώπης: Δέσμευση για διατροφική και ενεργειακή σήμανση στις μπύρες

Ζυθοποιοί Ευρώπης: Δέσμευση για διατροφική και ενεργειακή σήμανση στις μπύρες
11_09_2019 | 15:02 11_09_2019 | 17:46
epixeiro icon Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια

Η Ένωση των Ζυθοποιών Ευρώπης και τα μέλη της, υπέγραψαν την Πέμπτη 5/09/19 Μνημόνιο Συναντίληψης, παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων κ. Vytenis Andriukaitis, με το οποίο δεσμεύονται στην ενεργειακή και διατροφική επισήμανση σε όλες τις συσκευασίες μπύρας στην ΕΕ έως το 2022. Ένας υψηλός στόχος που υιοθετήθηκε εθελοντικά κατά την Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ζυθοποιών Ευρώπης τον περασμένο Ιούνιο ’19.

Σε σχετικές δηλώσεις του, ο Επίτροπος για την Υγεία κ. Vytenis Andriukaitis, είπε: « Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι παρών σε αυτή την ιστορική εκδήλωσή σας. Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας και εύχομαι να συνεχίσετε ως πρωτοπόροι, και να αποτελείτε πρότυπο για τον ευρύτερο τομέα αλκοολούχων ποτών. Οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να είναι πλήρως ενήμεροι για τις επιλογές τους. Οι καταναλωτές επιθυμούν διαφανείς και όσο το δυνατό περισσότερες διατροφικές πληροφορίες».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ζυθοποιών Ευρώπης κ. Παύλος Φωτιάδης δήλωσε: «Είναι με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια που επίσημα υπογράφεται το Μνημόνιο Συναντίληψης και επιβεβαιώνεται η δέσμευσή μας για το 2022, παρουσία του Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ κ. Andriukaitis. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα σε μια διαδικασία που ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια, αναδεικνύοντας τον υψηλό στόχο των μελών μας όλες οι συσκευασίες των μπυρών μας να διαθέτουν σήμανση με τα συστατικά και τις θερμίδες. Με την εκπλήρωση της δέσμευσης προς τον καταναλωτή για μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη ενημέρωση του, ο τομέας της ζυθοποιίας στην Ευρώπη ανταποκρίνεται επιτυχώς στις προσδοκίες των καταναλωτών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα οινοπνευματώδη ποτά πρέπει να παρέχουν τις διατροφικές πληροφορίες».

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι Ευρωπαίοι ζυθοποιοί σε εθελοντική βάση έχουν προχωρήσει στην επισήμανση των συστατικών και της ενεργειακής αξίας σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 1169/2011, καθορίζοντας έτσι υψηλούς στόχους. Όπως προκύπτει από την έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 5/09/19, οι ζυθοποιοί της Ευρώπης σημειώνουν σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης ενημέρωσης των καταναλωτών, καθώς το 60% των μπυρών διαθέτουν ήδη τη σήμανση με τις θερμίδες, ενώ το 85% φέρουν λίστα των συστατικών. Με την υπογραφή του Μνημονίου από χώρες κλειδιά, εκτιμάται ότι τα ποσοστά αυτά θα αυξηθούν σημαντικά την επόμενη χρονιά.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης είναι ανοικτό στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αλκοολούχων ποτών, υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν πλήρως με τη δέσμευση για την επισήμανση, τόσο των συστατικών, όσο και της ενεργειακής αξίας. Βασική επιδίωξη, οι καταναλωτές να λαμβάνουν κατανοητές, συγκρίσιμες και ακριβείς πληροφορίες για όλα τα αλκοολούχα ποτά.

«Το κυριότερο είναι να εμφανίζονται σαφή στοιχεία στις σημάνεις», επεσήμανε η Γενική Γραμματέας της Eurocare, κα. Mariann Skar. Συνεχίζοντας η κα Skar τόνισε: «Ευελπιστούμε ότι με την παροχή περισσότερων πληροφοριών, στηρίζουμε τον καταναλωτή στις διατροφικές του επιλογές. Συγχαίρουμε τους Ζυθοποιούς Ευρώπης που παρέχουν αυτές τις πληροφορίες στις ίδιες τις συσκευασίες, καθώς η διαδικτυακή φιλοξενία τους δεν είναι αρκετή».

Τριάντα επτά οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και 25 εθνικοί σύνδεσμοί ζυθοποιών, υπέγραψαν το μνημόνιο και έθεσαν ως στόχο το 2022, ενώ κατά την εκδήλωση παρουσιάστηκαν εκατοντάδες διαφορετικές μπύρες από όλη την Ευρώπη που ανταποκρίνονται ήδη στις απαιτήσεις της σήμανσης, αναδεικνύοντας έτσι το εύρος της δέσμευσης και την αυξανόμενη ποικιλομορφία του ευρωπαϊκού τομέα μπύρας που αριθμεί περισσότερα από 9.500 ζυθοποιεία.

Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, ως μέλος των Brewers of Europe, υπέγραψε το Μνημόνιο Συναντίληψης.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr