NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Η ευρωζώνη ετοιμάζει το δικό της κρυπτονόμισμα

Η ευρωζώνη ετοιμάζει το δικό της κρυπτονόμισμα

Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης εργάζονται σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη δρομολόγηση ενός δημόσιου ψηφιακού νομίσματος, το οποίο ελπίζουν ότι θα καταστήσει περιττά project όπως το Libra του Facebook, το οποίο θεωρείται ως κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Το μπλοκ των 19 χωρών είναι επίσης ενωμένο για την επιδίωξη μιας σκληρής κανονιστικής προσέγγισης σε περίπτωση που το Libra ζητήσει άδειες λειτουργίας στην Ευρώπη. Εξετάζει επίσης ένα κοινό σύνολο κανόνων για τα ψηφιακά νομίσματα, τα οποία επί του παρόντος είναι σε μεγάλο βαθμό χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας.

Το Libra λειτούργησε ως αφύπνιση, δήλωσε ο Benoit Coeure, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι, μετά από συνάντηση υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο ίδιος τόνισε ότι το Libra βοήθησε στην αναβίωση των προσπαθειών για την διεύρυνση του έργου που επικεντρώνει στις πληρωμές σε πραγματικό χρόνο, γνωστό ως TIPS. Το έργο, το οποίο εγκαινιάστηκε πέρυσι, αντιμετωπίστηκε με δισταγμό από τις τράπεζες.

«Πρέπει επίσης να ενισχύσουμε τη σκέψη μας γύρω από ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικών τραπεζών», υποστήριξε ο ίδιος, κάνοντας αναφορά σε ένα project το οποίο δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν «ψηφιακά μετρητά», τα οποία θα κατατίθενται απευθείας στην ΕΚΤ, χωρίς την ανάγκη τραπεζικών λογαριασμών, χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών ή αντισυμβαλλομένων εκκαθάρισης.

Όλοι αυτοί οι φορείς απαιτούνται τώρα για να επεξεργαστούν τις ψηφιακές πληρωμές, αλλά ενδέχεται να μην είναι πλέον απαραίτητοι εάν η ΕΚΤ αναλάβει τις λειτουργίες τους, μειώνοντας το κόστος των συναλλαγών.

Οι εργασίες για το έργο της ΕΚΤ ξεκίνησαν πριν από την έναρξη του Libra και μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια, δήλωσε ο Coeure.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Bruno Le Maire, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι έχει σχέδιο να φτιάξει ένα «δημόσιο ψηφιακό νόμισμα», κάτι που θα συζητήσει με άλλους υπουργούς τον επόμενο μήνα.

Με πληροφορίες από Reuters

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr