NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Boris Johnson: «Σαν τον Χαλκ η Βρετανία θα ξεφύγει από τα δεσμά της ΕΕ»

Boris Johnson: «Σαν τον Χαλκ η Βρετανία θα ξεφύγει από τα δεσμά της ΕΕ»
16_09_2019 | 12:02
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή

Με τον κεντρικό ήρωα της σειράς κόμιξ της Marvel «Ο Απίθανος Χάλκ» παρομοίασε τον εαυτό του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson δεσμευόμενος για ακόμη μια φορά πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου, σύμφωνα με συνέντευξη του στην εφημερίδα Mail on Sunday.

Συγκεκριμένα η δήλωση του Johnson φέρεται να ήταν «Ο Χαλκ ξεφεύγει πάντα, όσο σφιχτά κι αν φαίνεται ότι τον έχουν δέσει - και αυτό ακριβώς θα συμβεί με ετούτη τη χώρα. Θα φύγουμε την 31η Οκτωβρίου» Ο Τζόνσον παραλλήλισε το αίσθημα που προκαλεί το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση για το Brexit με την οργή που νιώθει ο Μπρους Μπάνερ, ο ήρωας του κόμιξ της Marvel που όταν αναστατώνεται ή εξοργίζεται μετατρέπεται σε τεράστιο πράσινο τέρας και συχνά αφήνει πίσω του την καταστροφή. «Ο Μπάνερ μπορεί να είναι αλυσοδεμένος αλλά όταν τον προκαλούν εκρήγνυται σπάζοντας τα δεσμά του», είπε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως θα καταφέρει να υπερπηδήσει τον νόμο τον οποίο ενέκρινε το βρετανικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό ο Boris Johnson υποχρεούται να ζητήσει αναβολή του Brexit αν δεν βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να αποφευχθεί η αποχώρηση χωρίς συμφωνία. Ο νόμος αυτός στοχεύει στην άμβλυνση του οικονομικού σοκ.

Στόχος του Johnson αποτελεί κατά τον ίδιο η σύναψη μιας νέας συμφωνίας, που δεν θα περιλαμβάνει το backstop, τον μηχανισμό ασφαλείας για να αποφευχθεί η ανάγκη να διεξάγονται έλεγχοι στα σύνορα της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Αλλά οι Βρυξέλλες επιμένουν πως το backstop δεν μπορεί να απαλειφθεί και η συμφωνία δεν μπορεί να τροποποιηθεί, με το Λονδίνο να μην έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα καμιά εφαρμόσιμη εναλλακτική λύση.

Παρ' όλα αυτά ο Johnson δήλωσε αισιόδοξος ενόψει της συνάντησης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker. Την αισιοδοξία αυτή δεν φαίνεται να τη συμμερίζεται το κόμμα των Συντηρητικών καθώς χθες, άλλο ένα προβεβλημένο στέλεχος του κόμματος και πρώην μέλος της κυβέρνησης, Sam Gyimah, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την παράταξη και προσχωρεί στο φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική του Johnson ως προς το Brexit καθώς και για τον τρόπο που ασκεί την εξουσία ο νέος πρωθυπουργός.

Με πληροφορίες από Guardian

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr